GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
1 Mayıs 2023 Pazartesi 09:03

‘Kaçak beach’ tartışmasında yeni gelişme… Mahkeme kararını verdi!

Kamuoyunda tartışmalara neden Çeşme Altınkum Plajı’ndaki doğal SİT alanına kurulan ‘beach clup’la ilgili bölge idare mahkemesi kararını verdi. Yerel mahkemenin ardından istinaf da Çeşme Belediyesi’nin ruhsat iptali kararını onadı.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nden kiralanan Çeşme’nin en önemli tatil bölgelerinden ve 2’inci derece doğal SİT statüsündeki Altınkum Plajı’nda geçtiğimiz yıl başlanan ‘beach clup’ çalışmaları kamuoyunda tartışmalara neden olmuştu. Plajdaki ekosistemin zarar gördüğünü ifade eden Çeşmeliler çalışmaların durdurulmasını istemişti.

İşletmede incelemede bulunan Çeşme Belediyesi, ruhsatsız yapılar tespit etmesi üzerine Yeşilköylü Gıda Turizm Ticaret Limited Şirketi için vermiş olduğu işyeri açma ve çalışma ruhsatını iptal edilmişti.

ŞİRKET: GERİ DÖNÜLMEZ ZARAR!
İptal kararını yargıya taşıyan şirket işletmenin projesine ve ruhsatına uygun bir şekilde hizmet verdiğini ileri sürerek ruhsat kararının yeniden geçerli olmasını istedi. Şirket dava dilekçesinde ayrıca ruhsat iptalinden kaynaklı geri dönülemez maddi kayıplara sebep olduğunu da vurguladı.

Şirketin dilekçesinde “Altınkum Mahallesi Çavuşkuyu Mevkii kıyı kesiminde bulunan 2. Derece sit alanı içerisinde kalan 1.408,00 m2 alanın günübirlik kullanım alanı olarak kullanılmak üzere 3 yıllığına kiralandığı, yer teslim tutanağında günübirlik alandaki hizmet noktasının 6 m2 büfe alanı, 30 m2 duş-soyunma kabini-WC, 25 m2 gölgelik, 4 m2 can kurtaran, 1343 m2 şemsiye ve şezlong alanı şeklinde işletileceğinin belirtildiği, işletmenin projesine ve ruhsatına uygun şekilde hizmet vermekte olduğu, ruhsatsız imalatların bulunmadığı, yüklü harcamalar yapılarak kiralanan ve açılan işletmenin yaz sezonunun ortasında usule, gerçeğe ve yasaya aykırı yapı tatil zaptına dayanarak ruhsatının iptali ve mühürlenerek işyerinin kapatılmasının şirket açısından geri dönülemez maddi kayıplara sebep olacağı ileri sürülerek iptaline karar verilmesi istenilmektedir.” ifadeleri yer aldı.

ÇEŞME BELEDİYESİ: 15 GÜNLÜK SÜRE VERDİK
Çeşme Belediyesi ise savunmasında 6 Temmuz 2022 tarihinde yapılan kontrolde ruhsatsız yapıların tespit edildiğini ifade etti. Savunma dilekçesinde “06.07.2022 tarihinde yerinde yapılan kontrolde 973 ada, 9 parselin güneyinde, Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki kıyı kesiminde, ruhsatsız olarak çelik konstrüksiyon platform ve duvarlar, ahşap pergola ve depo yapıldığının tespit edilerek tutanak altına alındığı, 06.07.2022 tarihli Çeşme Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü yazısı ile aykırılıkların giderilmesi için 15 günlük süre verildiği, aykırılığın giderilmemesi üzerine dava konusu işlemin tesis edilmesi akabinde anılan işlemin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.” denildi.

Çeşme Çevre Platformu üyelerinin de Çeşme Belediyesi’nin yanında müdahil olduğu dosyada tarafların taleplerini İzmir 6. İdare Mahkemesi kararını verdi. Mahkeme Çeşme Belediyesi’nin ruhsat iptalinin mevzuata uygun olduğunu vurguladı.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

Yukarıda yer verilen düzenlemeler birlikte değerlendirildiğinde, işyerlerinin işyeri ruhsatlarında belirtilen amaçlarına uygun olarak faaliyette bulunacakları, işyeri açma ve çalışma ruhsatı verilen işyerlerinin yetkili idareler tarafından ruhsatın verildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde kontrol edileceği, işyerinin bu süre içinde kontrol edilmemesi halinde ruhsatın kesinleşeceği, işyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesinden sonra yapılacak denetimlerde mevzuata uygun olmayan unsurların ve noksanlıkların tespiti halinde, işyerine bu noksanlık ve hatalarını gidermesi için bir defaya mahsus olmak üzere on beş günlük süre verileceği, verilen süre içinde tespit edilen noksanlık ve aykırılıkların giderilmediğinin tespiti halinde de işyeri ruhsatının iptal edilerek işyerinin kapatılacağı kurula bağlanmıştır. Bu durumda; 06.07.2022 tarihli yapı tatil zaptıyla davacı tarafından yapıldığı anlaşılan imar mevzuatına aykırı imalatların davacı tarafa verilen 15 günlük sürenin sonunda giderilmediği sabit olduğundan, davacıya ait işyerinin işyeri açma ve çalışma ruhsatının iptaline ilişkin dava konusu işlemde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

İSTİNAF DA ONADI
Öte yandan şirket yerel mahkemenin kararını istinafa taşıdığı ancak bölge idari dava dairesinin de yerel mahkemenin kararını onadığı öğrenildi.