GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
13 Mayıs 2022 Cuma 09:47

Kaçak 'beach'e DSİ freni!

Çeşme Altınkum’da tepkilere neden beach-clup inşaatı durdurulurken Çeşme Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada “Çevre Bakanlığı’nın bu firma ile yapmış olduğu 3 yıllık kira kontratı iptal edilmedikçe tehlike geçmiş değil, Çeşme Belediyesi bu kaçak yapılaşmaya işletme ruhsatı vermemeli” denildi.

EGEDESONSÖZ - İzmir'in Çeşme ilçesindeki doğal SİT statüsündeki Altınkum’da ocak ayında inşaatına başlanan Beach-Club’ta çalışmaları durduruldu. İnşa edilen yapılar sökülürken su kuyuları da DSİ tarafından mühürlendi.

Çeşme Çevre Platformu tarafından yapılan açıklamada, Ankara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Adana merkezli bir inşaat şirketine kiralandığı belirtilerek “Bu yılın Ocak ayı başından beri doğal SİT alanı olan Çeşme Altınkum plajına, denize sıfır kumsal alanda Adana merkezli bir inşaat firması büyük bir Beach-Club inşaatı başlatmıştı. Maden firması Ankara Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 6 metre² portatif büfe, 21 metre² teras, 4 metre² de cankurtaran kabini olmak üzere 1400 metre² bir arazi kiralamıştı. Yıllık kira bedeli sadece 360.000 TL olan bu alanda maden şirketi büyük iş makinalarıyla 20. Bin metre²’ye yakın bir alanı tamamen tahrip etmiş, 100 yıllık ardıç ağaçlarını köklerinden sökmüş, binlerce kum zambağını tahrip etmiş, eşsiz altınkum tepeciklerini tamamen yok etmişti. Firma doğal sit alanına kaçak sondaj vurdurarak izinsiz su kuyusu da açmış, kumsala inen yolları tahrip ederek halkın denize ulaşımını engellemişti.” denildi.

Platformun açıklaması şu şekilde:

Çevreciler ve vatandaşların resmî makamlara yaptıkları şikayetler sonuç vermeye başladı. Çevrecilerin Avukatı Seher Gacar ve vatandaşlar resmi makamlara suç duyurusunda bulunmuştu. Bölgeye gelen DSİ yetkileri su kuyusunu mühürledi. Jandarma yolları açtı, ruhsatsız inşaata dur dedi. Kaçak inşaatcılar izinsiz olarak inşa ettikleri yapıları söktüler.

Ancak kaçak inşaat firmasının 20 bin metrekareler gibi geniş bir doğal alanda yapmış oldukları geri dönülemez tahribatın tekrar onarılması mümkün değil. İnşaat firmasına bu tahribat için bir ceza verilip verilmeyeceği de henüz kesinlik kazanmadı.

BELEDİYE RUHSAT VERMEMELİ
Çevre Bakanlığı’nın bu firma ile yapmış olduğu 3 yıllık kira kontratı iptal edilmedikçe tehlike geçmiş değil, Çeşme Belediyesi bu kaçak yapılaşmaya işletme ruhsatı vermemeli, yapılan tahribat mahkeme bilirkişisi tarafından tespit edilmeli ve bu firma ağır cezalar almalı. Mücadele henüz bitmemiştir, hukuki başvurularımızı devam ettireceğiz, hazineye ait olan halkın malı olan bu kumsalın işgaline karşı duracağız.