GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Haziran 2022 Pazar 09:14

‘Kaçak beach’ çalışmasında yeni gelişme: Kaderini bilirkişi çizecek!

Çeşmeliler tarafından yargıya taşınan doğal SİT özelliği bulunan Çeşme Altınkum Plajı’ndaki beach clup çalışmalarında bilirkişi tarafından incelendi. Bilirkişi heyetinin mahkemeye vereceği rapor bölgenin geleceğini belirleyecek.

EGEDESONSÖZ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nden kiralanan Çeşme Çiftlikköy Altınkum Plajı’ndaki ‘beach clup’ çalışması bölge halkının ve çevrecilerin tepkilerine neden olmuş ve çalışmalar yargıya taşınmıştı.

Doğal SİT alanı üzerindeki tahribatın belirlenebilmesi ve yapılaşmanın boyutunun tespiti  için açılan davada Çeşme Asliye Hukuk Mahkemesi’nin atadığı çevre mühendisi, ziraat mühendisi, inşaat mühendisi ve harita mühendisinden oluşan bilirkişi heyeti bölgede inceleme yaptı.

Bilirkişi heyetinin hazırlayacağı rapor plajın geleceğini belirleyecek.

Çevrecilerin Avukatı Seher Gacar’ın verdiği bilgiye göre heyetin düzenleyeceği rapor ilerleyen süreçte işletmenin kira sözleşmesinin ve işletme ruhsatının iptali için açılacak davada ve kamu görevlileri hakkında yapılacak suç duyurularında kullanılabilecek.


Çeşme Çevre Platformu yapılan bilirkişi incelemesi ile ilgili yazılı basın açıklaması yaptı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Çeşme Altınkum plajında kumsalı tahrip kaçak inşaa edilen “PARALİA-BEACH” tüm itirazlara rağmen İşletme Ruhsatını aldı. Ocak 2022’den beri devam eden Beach club inşaatı halkın ve çevre duyarlılığının tüm resmi makamlara şikayet etmesine rağmen sona erdi, önümüzdeki günlerde “Paralıya” beach klubü hizmete açılacak.

Adana merkezli Yeşilköylü Atık Yönetimi Madencilik Tic. Lim.Şirketi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınmış sadece 6 metre² portatif büfe, 21 metre² teras, 4 metre² de cankurtaran kabini olmak üzere 1377 m² boş alan kira kontratı bulunmakta. Yıllık kira bedeli sadece 360.000 TL olan bu kiralama sözleşmesine rağmen, İnşaatçı maden şirketi büyük iş makinaları ile 20 Bin m²’ye yakın bir alandaki tüm doğal bitkileri, ardıç ağaçlarını, yasal koruma altındaki binlerce kum zambağını, kum tepeciklerini tamamen yok etmişti. Deniz içine de binalar yapan şirket bununla yetinmedi, bölgeye onlarca yaşam ev konteynerleri getirildi, denize akan plastik foseptik kuyuları kuruldu. Halkın deniz kıyısına girememesi için alanın etrafı çitlerle kapatıldı giriş yasağı konuldu.

Madencilik firması kendilerine verilen 6 m2 portatif büfe izni yerine takribi 600 m2’lik bir alanı kapattı, mutfak, oturma alanları, personal yatakhanesi gibi yapılar inşa etti, deniz içine iğreti yapılar kondurdu, balık yumurtlama alanlarını tahrip etti. İzinsiz bir su kuyusu sondajı da açıldı, ancak şikayet üzerine kuyu DSİ tarafından mühürlendi.



Çevreciler ve bölge sakinlerinin Ocak 2022’den beri resmi makamlara yaptıkları tüm itirazlar sonuç vermedi. Resmi makamları onlarca tutanak tutup ihlal durum tespiti yapmalarına, yapılanların kanunsuz olduğunu açıklamalarına rağmen hiç kimse kaçak inşaatı durduramadı. Bilirkişi heyetinin inceleme yaptığı 24.Haziran 2022 tarihinde alanda iş makinaları hala çalışıyor, deniz kenarından aldıkları kum ile teraslama yapıyorlardı. Bilirkişi Hakimin uyarısı ile inşaat çalışmaları geçici olarak durduruldu ancak ertesi gün 4 adet iş makinası ile inşaat devam etti.



Çeşme Belediyesi zabıta ekipleri Ocak 2022’de olay yerinde kaçak inşaat ve çevre tahribatı hakkında zabıt tutup ihlali İzmir Valiliğine bildirdi. Ancak belediye kanununa göre kaçak yapıya “İşletme Ruhsatı” verilmesi yasak olmasına rağmen Çeşme Belediyesi kaçak inşaata “İşletme Ruhsatı” verdi. Çevreciler Çeşme Belediyesi’ce verilen “İşletme Ruhsatının” iptali için Çeşme Belediyesi ve CİMER’e müracaat ettiler. Tahribatın ve işgalin fiili olarak durdurulmasını talep ediyoruz"