GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Kasım 2020 Pazartesi 12:18

JMO İzmir Şubesi Başkanı Murathan: Tüm İzmir'in yapı stoku taranacak

Türkiye'de Deprem Master Planı'nı hazırlayan ilk kentin İzmir olduğunu hatırlatan Alim Murathan, "Deprem Çalıştayı'nda, mevcut planı, günümüz koşullarına uygun hale getireceğiz. Tüm ilçelerin deprem envanteri çıkarılacak ve ciddi adımlar atılacak" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Alim Murathan, 21 yıl önce Deprem Master Planı'nı hazırlayan ilk kent olma özelliğine sahip İzmir'in yaşadığı 30 Ekim depremini değerlendirdi. Çok geniş kapsamlı bir plan olan İzmir Deprem Master Planı'nın, bu hafta yapılacak Deprem Çalıştayı'nda ele alınacağını ve günümüz koşullarında yeniden düzenleneceğini belirten Murathan, İzmir'in tüm ilçelerindeki yapı stokunun taranacağını ve envantere işleneceğini açıkladı.

ÇALIŞTAY SONRASI DEV ADIMLAR ATILACAK
Çok sayıda bilim insanının katılacağı İzmir Deprem Çalıştayı'ndan çok önemli sonuçlar elde edileceğini umduğunu belirten Murathan, "Seferihisar ve Balçova'da deprem envanteri çıkarılmıştı. Sonra birkaç ilçede daha yapıldı. Artık tüm ilçelerde yapılması gerekiyor. Çalıştay sonrası, bu konuya önem verilecek" dedi. Murathan, "Elimizde deprem master planı varken, depremle ilgili tüm araştırmalar, sonuçlar belliyken, atılacak adımlar belirlenmişken, deprem merkezine 75 kilometre uzaktaki Bayraklı'da evler nasıl oluyor da yıkılıyor? Biz nerede yanlış yapıyoruz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

TÜM KENTLERİN DEPREM MASTER PLANI YAPILMALI
"Deprem Master Planı, gerçekten çok önemli bir yol haritası olma özelliğine sahip. 1999 depreminden sonra AFAD kuruldu. Yapı yönetmeliği dahil, tüm mevzuat, merkezi hükümetin eline geçti. Tüm kentlerin Deprem Master Planı olmalı. Yerel yönetimlerle, kamu kurumlarıyla, STK'larla birlikte o planın uygulanması gerekiyor. Tüm yetkiler merkezi hükümette olunca, bir şeyler eksik kaldı. AFAD'da da düzenlemeler yapılıyor. Umarım, önümüzdeki dönemde deprem gerçeğinde buluşur, gerekli önlemleri ciddiyetle alırız. Bizim her an, bu tür afetlere hazır olmamız için, deprem öncesi çok ciddi mühendislik çalışmalarımızı yürütmeliyiz. Yapı güvenliği açısından, her şey baştan ele alınmalı; hem zemin, hem bina açısından..."