GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
11 Haziran 2024 Salı 14:40

İZVAK Başkanı Erten: İzmir kulüpleri şirketleşmede başarılı

İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Başkanı Ali Erten ve Yönetim Kurulu, İzmirli spor yazarlarıyla bir araya geldi. Burada açıklamalarda bulunan İZVAK Başkanı Erten, "Kulüplerimizin sekiz tanesi şirketleşme süreçlerini tamamladılar. Dokuzuncu olarak Altay adım atıyor.  Altay çok büyük bir kulüp ve çok büyük bir camia. Başarılı olacaklarına gönülden inanıyoruz. Geriye Karşıyaka Spor Kulübü kalıyor. Kendi dinamikleri içerisinde en doğru kararı vereceklerdir.  Kurumsallaşma adına  önümüzde  Göztepe gibi mükemmel bir örnek var. İzmir kulüplerini çok daha iyi günler bekliyor" dedi.

Vakfın Bayraklı’daki yönetim ofisinde gerçekleşen buluşmada, İzmir kulüplerinin 2023-2024 sezonundaki performansları ve özellikle tesisleşme konusundaki çalışmalar değerlendirildi.

KULÜPLERİMİZ EN ÖNEMLİ KENT MİRASLARIMIZDIR…
Spor kulüplerinin, şehrin kültüründe çok önemli bir yeri olduğunun altını çizen Erten, “2016 yılında göreve geldiğimizde, kulüplerimiz ve büyük camialarımız arasındaki dostluk ve işbirliğini geliştirmeyi ve yanı sıra tesisleşmeyi tamamlamayı ana hedeflerimiz olarak belirlemiştik. O günden bu yana çok yol aldık. Hep beraber çok başarılı örnekler oluşturduk. İzmir’in Spor Kulüpleri, ortalama yüz yılı aşan veya yaklaşan tarihleri ile şehrimizin aynı zamanda en büyük sosyal kurumları. İzmir, Türkiye’de futbolun başladığı (1877), Türkiye Milli Ligi’nin ilk maçının (1959) oynandığı şehir. Kulüplerimizin tarihi, aynı zamanda şehrimizin ve bölgemizin tarihi. Onları, spor kulübü kimlikleri ile birlikte kentsel miras olarak yaşatma sorumluluğumuzun farkındayız” dedi.

İZMİR KULÜPLERİ ŞİRKETLEŞMEDE BAŞARILI…
İzmir’in Türkiye Profesyonel Futbol Liglerinde 10 takımı bulunduğunu hatırlatan Ali Erten; “İstanbul’dan sonra en çok takımı olan ikinci şehiriz. 2023-24 sezonu, İzmir takımları için genel olarak başarılı bir sezondu. İzmir’den Göztepe ve Tire olmak üzere 2 şampiyon çıktı. 5 takımımız da playoff oynadı. Ancak başarılı olamadılar. Altay’ımızın küme düşmesi elbette hepimizi üzdü. Diğer yandan kulüplerimizin sekiz tanesi şirketleşme süreçlerini tamamladılar. Dokuzuncu olarak Altay adım atıyor.  Altay çok büyük bir kulüp ve çok büyük bir camia. Başarılı olacaklarına gönülden inanıyoruz. Geriye Karşıyaka Spor Kulübü kalıyor. Kendi dinamikleri içerisinde en doğru kararı vereceklerdir.  Kurumsallaşma adına  önümüzde  Göztepe gibi mükemmel bir örnek var. İzmir kulüplerini çok daha iyi günler bekliyor.” Dedi.

DOSTLUK İÇİNDE REKABET MÜMKÜN
Ardından vakıf faaliyetleriyle ilgili kısaca bilgi veren İZVAK Başkanı Erten, “İZVAK kulüplerimizin ihtiyaçları doğrultusunda yerel ve merkezi yönetimlerimizle, ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapmayı, projeler geliştirmeyi, bu şekilde şehrimize, kulüplerimize, sporumuza ve toplumumuza hizmet etmeyi amaçlayan, gönüllü bir sivil toplum kuruluşu. İzmir kulüpleri olarak; sahada sportif rekabet sürerken, eş zamanlı olarak saha dışında dostluk, işbirliği ve dayanışmayı büyütüyor, futbolun, birleştirici gücünden faydalanıyoruz… Sportif rekabetin dostluk içinde yürütülebileceğini herkese kanıtladık.  Olumsuzluklar yaşanmadı mı, hayatta her şey var. Ancak olumsuzluklardan ders çıkartıyoruz, kendimizi geliştiriyor ve daima daha iyisi için tüm paydaşlarımızla iş birliği halinde çalışıyoruz. “ dedi.

TESİSLEŞMEYE DESTEĞİMİZ DEVAM EDİYOR…
Stadyum inşaatlarımız başta olmak üzere kulüplerimizin proje geliştirilmesi ve tesisleşme süreçlerine destek verdiklerini, vermeye devam ettiklerini belirten Erten; “Kendini geleceğe hazırlayan her kulübün, kendi stadına, kendi kapalı salonuna, altyapı geliştirme tesislerine, profesyonel takım kamp tesislerine ve olimpik branşlar yerleşkesine sahip olması gerekiyor. Bu beş ana unsurun tümüne sahip  bir kulübümüz şu anda yok. Ama bu beş ana unsurun hiçbirine sahip olmayan kulübümüz maalesef var. Bu da almamız gereken ne kadar çok mesafe olduğu gerçeğini net bir şekilde gösteriyor.  Asıl güçlü temel tesisleşmedir. Birazcık sportif başarı baskısından kurtularak sürdürülebilir bir altyapı kurmaktır.  Bu olduktan sonra başarı gelir. Stadı olan bir takım da düşer. Ama toparlanması çok daha kolay olur. 2018 yılında Danışma Kurulumuzun da onayladığı çerçevede “ 2030 yılı hedefli İzmir Master Planı” esaslarına göre, her kulübümüz için beş unsuru da tamamlamak üzere böyle bir hedef koyduk. Bu hedefe ulaşmak için işbirliği ve dayanışma içinde çalışıyoruz. Stadyum inşaatlarının tamamlanmasında çok önemli katkılarımız oldu. Alsancak Mustafa Denizli ve Göztepe stadları tamamlandı. Mükemmel tesisler oldu. İzmir’e çok yakıştı. Karşıyaka Stadı ise en büyük üzüntümüz. Orada imar planı tadilatları, proje geliştirme ve ihale aşamalarına önemli destekler verdik. Sonrasında 5 yıl süren zorlu hukuk süreçlerini neredeyse tek başımıza takip ederek başarı ile sonuçlandırdık. İZVAK Yönetimi olarak üstlendiğimiz görevi başarı ile tamamladık. Şu anda sürecin yönetimi Karşıyaka Spor Kulübünde. Orada bir çalışma gurubu oluşturuldu. Çok yetkin isimler var. Sonuç alacaklarına gönülden inanıyoruz. Bundan sonra da bize düşen bir görev olursa memnuniyetle hazırız.” Dedi.   

KULÜP – ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNDE BİR İLK…
“Kulüplerimizin, kentin tanınırlığına, marka değerine ve ekonomisine katkılarının bilimsel yöntemlerle ölçümlenmesi” ana fikri üzerinden İzmir Ekonomi Üniversitesi ile iş birliği geliştirdiklerini belirten Ali Erten; “ Bu Üniversitemizle birlikte yürütülen bilimsel çalışmada, kulüplerimizin ve özelinde futbolun kent ekonomisine ve sosyal hayatına etkisi analiz edilecek. Projenin, saha çalışmaları, veri toplama ve değerlendirme aşamaları halen devam ediyor. Çalışmanın,2024 yılı sonuna kadar tamamlanarak, tüm futbol paydaşları ve kent bileşenleri ile paylaşılması hedefleniyor. Amacımız, kulüplerimizin kentimiz için ifade ettikleri anlam hakkında farkındalık yaratmak” ifadelerini kullandı.