GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
12 Temmuz 2018 Perşembe 14:55

İZVAK Başkanı Erten: Alsancak Stadı, Altay’ın hakkı!

İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Başkanı Ali Erten, İzmir’de yapımı devam eden statlar için değerlendirmelerde bulundu. Erten, tartışmalara yol açan Alsancak Stadyumu için “Bu stadyumu en son Altay kullandı ve burayı kullanmak onların hakkı” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Spor Kulüpleri Birliği Vakfı (İZVAK) Başkanı Ali Erten, SonSöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege programında Aslı Eren’in konuğu oldu.

Erten’in gündeminde Göztepe, Karşıyaka ve Altay için yapılan statlar vardı. Erten, programda İzmir’in spor turizmi açısından çok elverişli olduğunu ve İzmir Ticaret Odası ile birlikte ortak çalışmalara imza atacaklarını söytedi.

İZMİR SPOR TURİZMİNİN MERKEZİ HALİNE GELMESİ GEREKİR
İzmir’in spor turizminin merkezi haline gelmesi için İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener ile birlikte kollarını sıvadıklarını söyleyen Erten, “İzmir’de şu an eş zamanlı üç stadyum inşaatı var. Spor ekonomisi ve spor turizmi iç içe geçmiş iki kavram aslında. Örneğin Dünya Kupasına bakıyoruz, Rusya ülkenin dört bir yanına takımlarını dağıtarak ülkeyi kalkındırıyor. Günümüzde artık spor turizmi diye bir kavram var. Buna ayak uydurabilmek için sadece kulüplerinizin olması yetmiyor. Alana ihtiyaç var. Ticaret odasıyla çok yakın bir ilişkide olacağız. Özgener, özellikle spor ekonomisine çok inanan bir insandır. Spor ekonomisinde de Antalya çok canlı bir örnek. Antalya’ya da iki yıl önce ki kış dönemi rakamlarında 55 ayrı ülkeden 2500 takım Antalya’ya kamp yapmak için geldi. En ölü dönemde bile Antalya’ya 100 milyon Euro bıraktılar. İzmir’in ne eksiği var? Bu konuda çalışmalar yapacağız. Çünkü bu bir gerçektir. Spor turizmi dendiğinde bir kere takımlarımızın maddi güçlenmesi demek, şehrin canlanması demektir.  Genç jenerasyon çocuklarımız çoğu adını bilmediği şehirlerin adlarını spor takımlarıyla öğreniyorlar. Örneğin Barcelona, Madrid. Münih gibi. Bu şehirler bunları bizden çok önce fark etmişler ve takımlarını desteklemişler. Şu soruyu kendimize sormamız gerek, evet birileri bir çaba harcıyor ama biz ne yapıyoruz?  Bir şey yapmamak haksızlık olur” dedi.

GÖZTEPE STADI TEMMUZ 2019’A BİTER
İzmir’deki statların hızla devam ettiğini söyleyen Erten, Göztepe’ye yapılacak stat ile ilklerin gerçekleşeceğini söyledi. Erten, “Göztepe’de yapılan stadyum sadece bir stadyum değil. Aynı zamanda bir sağlıklı yaşam merkezi olacak. Bu kompleksin içinde insanların günübirlik kullanabileceği alanlar var. Müzemiz var. Türkiye’de bir ilk kez tribün üzerinde yürüyebileceği alanlar yapılıyor. Bu konuda Göztepe hem takım adına hem İzmir adına çok güzel bir yapı yapıyor. Biraz kompleks bir yapı olduğu için yapımı da uzun sürüyor. 2019 Temmuz’da tahmini bitecek” dedi.

ALSANCAK STADI ALTAY’IN HAKKI
Alsancak Stadı’nın kullanım hakkının Altay’da olması gerektiğini belirten Erten, “Bu stadyumu en son Altay kullandı ve burayı kullanmak onların hakkı. Altınordu'nun talepleri iletildi, reddedildi ancak ben taraftarların hassasiyetini çok iyi anlıyorum. Onlar ister ki hemen bitsin olsun. Ama her şeyin bir ısrarı var. Biz sadece gönüllülük esasına göre çalışan bir kurumuz. Tahsis işlemi kesinleşmeden konuşmak doğru değil. Başkasının görev alanına giremeyiz. Biz bazı kurumların önüne geçerek bir şeyler yapma taraftarı değiliz. Taraftarın da anlayış göstermesini bekliyoruz. Kulüpler arası ilişkilerde karar verecek olan Spor Bakanlığı’dır. Resmi olarak ilan edildiğinde ilk bizden duyulacak. Ben 9 kulübün başkanıyım Herkesle aynı mesafede olup sonuç, hizmet odaklı olmak zorundayım. Tüm kulüplerin temsilcileri var. Orada bu konuları tartışıyoruz. Biz kulüp yönetimleriyle sorunsuz çok iyi bir ilişki içerisindeyiz” dedi.

YALI STADI B PLANIYDI
Karşıyaka Stadı’na yapılan itirazları değerlendiren Erten, “Yalı stadında doğru yer açıklamalarına taraftar cephesi açısından da katılmıyorum. Trafik yoğunluğu, yapı yoğunluğu gibi şeyler hiçbir bilimsel dayanağı yok. Anlayabilmiş değilim. Spor bakanlığı özellikle Karşıyaka’ya stadı için uzlaşı sağlanmasını istedi. İmar planı çıktı. Şehir plancılar odası itiraz etti, ikinci plan yapıldı bir daha olmadı. Tekrar yeniden projeler hazırlandı. Biz sonunda ikna ettik. 2.5 yıldır beklemedeyiz. 2.5 yıl aynı zamanda büyük bir ekonomik kayıp demek. İlk başlayan Karşıyaka Stadı iken en sona kalan o oldu. Karşıyaka’da ki bu olay aşağı yukarı 25 yıldır olan bir konu. Yalı Stadı aslında B planıydı. İlk önceliğimiz Mavişehir’de 30 bin kişilik bir stat yapmaktı. Proje hazırlandı, sunumlar yapıldı, arazi temin edildi, belediye ve kulüp kabul etti ancak Büyükşehir’in reddetmesinden dolayı B planına geçildi. Hüseyin Mutlu Akpınar’dan da bir sürpriz istemiyoruz. Biz sadece stadımızı istiyoruz” dedi.