GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
1 Ekim 2020 Perşembe 15:55

İZSU VE Dokuz Eylül Üniversitesi arasında 'haber' polemiği!

Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlı Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK) A.Ş. ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU arasında 4 gün önce servis edilen “İZSU'dan dört bölgeye nefes aldıran projeler” başlıklı haber üzerinden polemik çıktı. Taraflar karşılıklı açıklamalarda bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlı Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK) A.Ş. adına basın açıklaması yapan Rektör Nükhet Hotar, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından servis edilen “İZSU’dan 4 bölgeye nefes aldıran projeler” haberi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Hotar açıklamasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve DEPARK A.Ş. tarafından 2015’te tamamlanan bir projenin yeni bir proje gibi anlatıldığı görüldüğünü belirtti.

Hotar açıklamasında şunları söyledi:

"İzmir Büyükşehir Belediyesi ‘ne bağlı İZSU tarafından 18.09.2014 tarih, 2014/30170 sayaılı yazı ile satın alma için ihale edilmiş; Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK) tarafıdan verilen teklif uygun görülmüş ve proje tarafımıza verilmiştir. İZSU ve DEPARK A.Ş. arasında “atık su terfi merkezlerindeki kokunun giderilmesine yönelik yöntemlerin araştırılması ve uygun süreç belirlenmesi projesi” işinin sözleşmesi 02.10.2014 tarihinde imzalanmıştır. Söz konusu proje 14.11.2014’te tamamlanarak proje raporu hazırlanmıştır. 14.11.2014 tarih ve 2014/01067 sayılı yazı ile İZSU Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı’na bildirilmiştir. İlgili projenin tamamlanmasına yönelik 20.01.2015 tarih, 2015/01013 sayılı ikinci resmi yazı gerekli kabul işlemlerinin yapılması üzere İZSU Genel Müdürlüğü’ne temin edilmiştir.

Süreçten anlaşılacağı üzere proje 2015 yılında tamamlanmıştır. Ancak 27.09.2020 tarihinde aralarında İBB’nin resmi web sitesinin de bulunduğu bazı yayın organlarında yayınlanan “İZSU’dan 4 bölgeye nefes aldıran projeler” başlıklı haberle yeniden gündeme gelmiştir. 5 yıl önce tamamlanmış bir projenin yeni bir proje algısı yaratılarak gündeme getirilmesini anlamlandıramadığımızı ve DEPARK olarak yeniden projenin içerisinde yer almadığımız bildirmek isteriz"

İZSU'DAN YANIT: İSMİNİN İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE BAĞLI KURUMLARIYLA BİRLİKTE ANILMASINDAN RAHATSIZLIK DUYUYOR
İZSU Genel Müdürlüğü, 27 Eylül 2020 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından servis edilen “İZSU'dan dört bölgeye nefes aldıran projeler” başlıklı haber üzerine yapılan bir takım spekülasyonlar yapıldığı belirterek kamuoyuna yönelik bir açıklama yaptı.

Açıklamada, yönetim kurulu başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın yaptığı DEPARK A.Ş tarafından basın açıklaması yoluyla kurumlarının hedef alınmasına bir anlam verilemediği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Yüzde 77,33’lük hissesi Dokuz Eylül Üniversitesi’ne ait DEPARK A.Ş. tarafından dün yapılan basın açıklamasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’in Bayraklı Atıksu Pompa İstasyonu’na yapmış olduğu inceleme ziyaretini yansıtan haberin içeriğine yönelik yalanlama mahiyetinde ifadeler kullanılmıştır. Tamamen bilgi eksiği ve yanlışlarla dolu bu açıklamada ‘2015 yılında yapılan bir projenin yeni bir proje gibi anlatıldığı görülmektedir’ şeklinde bir ifade kullanılarak, kamuoyu nezdinde farklı bir algı yaratılmaya çalışılmıştır. Oysa bahsi geçen projenin 2015 yılında henüz temeli atılmamış, hatta ihalesi bile yapılmamıştır.

Bilinmesi gerekir ki bir yatırım süreci sadece kağıt üzerinde hazırlanan projeyle tamamlanmaz. Projeler, fiziki yatırım için finansman temini, ilgili kurumlardan izin ve onay süreçleri, ihaleye çıkılması, yapım süreci, ön işletme gibi aşamalardan geçerek hayat bulmaktadır.

Öncelikle bir kamu kurumu sorumluluğu ve ciddiyeti çerçevesinde kısır tartışmalara taraf olmadan, İzmirlilere doğru bilgileri tüm açıklığıyla aktarma görevini yerine getirdiğimizi ifade etmeliyiz. Bu hassasiyetle süreci anlaşılır kılmak adına madde madde ve kronolojik olarak şu şekilde özetleyebiliriz:

-Büyük Kanal Projesi kapsamında Güzelbahçe'den başlayıp Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’ne kadar İzmir Körfezi'ni çevreleyen 65 km uzunluğundaki ana kuşaklama kanalı üzerindeki dört pompa istasyonu bulunmaktadır. Gümrük, Bayraklı, Karşıyaka ve Çiğli Pompa istasyonları kentin farklı bölgelerinde toplanan atıksuların Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'ne iletilmesi amacıyla yapılmıştır. Kokuya neden olan gazların giderilmesine yönelik mevcut sistemlerin artan nüfusla birlikte yetersiz kalması üzerine yeni arayışlara giren İZSU Genel Müdürlüğü "Atıksu Terfi Merkezlerindeki Kokunun Giderilmesine Yönelik Yöntemlerin Araştırılması ve Uygun Süreç Belirlenmesi" adlı proje kapsamında 2015 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş. ile birlikte çalışmıştır.

-Belirlenen koku arıtımı yöntemi doğrultusunda 28.09.2017 tarihinde “Karşıyaka, Bayraklı, Çiğli ve Gümrük Pompa İstasyonları için Koku Giderim Sistemleri Uygulama Projelerinin Hazırlanması” işine başlanılmış ve bu süreç 19.12.2017 tarihinde tamamlanmıştır.

-06.11.2018 tarihinde ise “Karşıyaka, Bayraklı, Gümrük ve Çiğli Pompa İstasyonlarında Koku Giderim Sistemleri Yapımı” işinin ihalesi tamamlanarak 24.12.2018 tarihinde yüklenici ile sözleşme imzalanmıştır.

-Sözleşmeye göre Karşıyaka ve Bayraklı pompa istasyonlarındaki Koku Giderim Ünitelerinin yapım süresi 210 gün, işletme süresi ise 365 gündür. Dolayısıyla bu süre 29.07.2020'de tamamlanmıştır.

-Gümrük ve Çiğli pompa istasyonlarındaki Koku Giderim Üniteleri içinse 365 gün yapım süresi ve 365 gün işletme süresi belirlenmiştir.Bu süre 31.12.2020'de tamamlanacaktır.

Özetle 2015 yılında DEPARK’tan alınan danışmanlık hizmetiyle koku giderimine yönelik yöntem belirlenmiş, 2017 yılında uygulama projeleri tamamlanmış, 2018 yılında yapım ihalesi imzalanmış, 2020 yılı itibariyle de süreç tamamlanma aşamasına gelmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından servis edilen haberde en ufak bir yanıltıcı bilgiye yer verilmemekle birlikte söz konusu süreç özet olarak geçilmiştir.

Görüldüğü üzere DEPARK A.Ş. İZSU Genel Müdürlüğü’nün tamamını kendi kaynaklarıyla hayata geçirdiği bu yatırımın sadece yöntem belirleme aşamasında pay sahibi olmasına karşın, etik değerlere olan bağlılığımız nedeniyle servis ettiğimiz haberde bu kurumun da adı zikredilme gereği duyulmuştur. Ancak DEPARK A.Ş. tarafından yapılan açıklama göstermektedir ki, söz konusu kuruluşun isminin İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kurumlarıyla birlikte anılmasından rahatsızlık duyulmakta, hatta geçmiş yıllardaki ortak çalışma ve projelerin bile gündeme getirilmesi istenmemektedir. Son derece üzüntüyle karşıladığımız bu olay, kentimizin üniversiteleriyle ve onlara bağlı kuruluşlarla yürütmeyi hedeflediğimiz işbirliği ve dayanışma odaklı projelerimizi ve bilime olan inancımızı engelleyemeyecektir. İzmirli hemşerilerimize saygıyla duyururuz.”