GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
23 Mayıs 2022 Pazartesi 09:29

İzmirlilerin yeni gözdesi: AVM'de 500, pazarda 50 TL!

Mağazalardaki kıyafet fiyatları almış başını giderken Bostanlı Sosyete Pazarı İzmirlilere alternatif alışveriş fırsatı sunuyor. Mağazada 500 TL'ye satılan ürünler, pazarda 50 TL'ye alıcı buluyor. Çok bilinen markaların ihraç fazlası ürünlerinden, replika ürünlere kadar birçok çeşidin bulunduğu bu pazara 7’den 70’e vatandaşın ilgisi ise büyük...

Ceren KORKMAZ / EGEDESONSÖZ - Her sektörde olduğu gibi giyim sektöründe de hammadde kaynaklı yüksek fiyat artışları yaşanıyor. Alışveriş merkezlerinde sıkça rastlanan mağazalardan kıyafet satın almanın artık sanıldığı kadar uygun fiyatlı olmaması sebebiyle birçok vatandaş alternatif yollar arıyor. Kimi eski kıyafetlerini onararak tekrar giyilebilir hale getirirken kimi ise sade kıyafetler seçerek dolabını minimalist hale getiriyor... Tüm bunların yanı sıra pazarlar kıyafet alışverişi için iyi bir seçenek oluşturuyor. Pantolondan terliğe kadar her türlü ürünü barındıran pazarlar; mağazalara göre daha ucuz alışveriş imkanı sunuyor. Günümüzde kıyafet pazarları artık ihraç fazlası ya da defolu; marka ürünlerin satıldığı bir yer halini aldı. İzmir’de yıllardır adıyla nam salmış Bostanlı Sosyete Pazarı (BOSPA) bunun için iyi bir örnek... Gencinden yaşlısına İzmirlilerin uğrak noktası olan bu pazarda, mağaza fiyatlarının neredeyse yarısına aynı kalitede ürünler satılıyor. Ünlü markaların 500 liraya sattığı tişörtler, BOSPA'da 50 TL'den satışa konuluyor.

MARKALARIN MUADİLLERİ BU PAZARDA!
Mağazalarda satılan marka ürünlerin muadillerinin bulunduğu Bostanlı Sosyete Pazarı, vatandaşların yoğun ilgisini çekiyor. Alışveriş merkezleri yerine artık bu pazardan alışveriş yapmayı tercih ettiğini belirten bir vatandaş, “Mağaza, butik gibi yerlerde fiyatlar çok pahalı... Bu pazarda neredeyse aynı ürünler var. Biz de artık buradan alışveriş yapıyoruz. Zara, Bershka gibi mağazalarda bir tshirt 200 lira olmuş... Burada aynı modeli 40 – 50 liraya alabiliyoruz. İhraç fazlası ya da ufak defosu olan ürünleri satıyorlar. Aradaki fiyat farkına bakınca o defo da önemli olmuyor. Küçük bir dikiş hatası falan oluyor onu da evde hemen hallediyoruz” ifadelerini kullandı.

ORJİNALİNİ ALAMAYANLAR ÇAKMASINA YÖNELİYOR
İhraç fazlası ürünün yanı sıra markaların çakma üretimleri de kapış kapış satılıyor. Orijinali 800-1000 lira civarında olan Nike, Adidas gibi marka ayakkabıların replikaları 200 liradan satılırken yine aynı markanın eşofman ve taytları 100 – 150 lira arasında alıcı buluyor. Orta sınıftan, gelir düzeyi iyi olana; yaşlısından, gencine kadar birçok vatandaş da bu ürünleri satın alıyor. Ayakkabı satın alan vatandaş orijinalini alma imkanı olmadığı için buradan aldığını söyleyerek “Bu aldığım ayakkabının orijinali 1200 lira... Nasıl alayım? Ben de çakmasını alıyorum mecburen... 200 lira nerede 1200 lira nerede? Çakma olduğunu da kimse anlamıyor zaten. Yani çakması bile bu fiyat olmuş, yakında bunu da alamayacağız... Büyük ihtimal haftaya gelsem 20 lira daha artacak” şeklinde konuştu.

ÜNİVERSİTELİLER İÇİN BÜTÇE DOSTU...
Tıpkı bir mağaza gibi stant kuran satıcılar birçok ürünü müşteriler için sergiliyor. Özellikle üniversite öğrencilerinin sıklıkla tercih ettiğini söyleyen bir giyim satıcısı, “Biz her çarşamba stantlarımızı kuruyoruz. Tıpkı bir mağazada gibi hissediyor vatandaş... Biz daha çok gençlerin giyeceği tarzda ürün satıyoruz. Yarı fiyatına satıyoruz, üniversite öğrencileri bu yüzden çok tercih ediyor. Bunun yanında pazarlık da yapabiliyorlar burada... O da büyük artı oluyor” dedi. Bunların yanı sıra internet üzerinden satış yapan butik satıcıları da bu pazarda stant kuruyor ve modaya uygun kıyafetlere rahatça ulaşılabiliyor.   

ÜNLÜ MARKALARIN TERLİKLERİ HERKESİN AYAĞINDA
En çok kalabalığın olduğu stantlardan biri ise Crocs, Birkenstock gibi meşhur markaların çakmasının satıldığı terlikler oluyor. Orijinaliyle arasında 500 liralık bir fiyat farkıyla satılan bu terlikleri 3’er 5’er çift şeklinde alan bir vatandaş, “Kimse bana bu orijinal mi değil mi diye sormayacak. Beğendiğim modeldi ama gerçeğini almak imkansız. Burada bu fiyata görünce birden fazla aldım. Gerçekten orijinalinden farkı yok” sözlerini kullandı.