GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Haziran 2018 Perşembe 08:19

İzmirliler en çok ne yüzden ölüyor?

İzmir’de hayatını kaybeden insanların ölüm sebeplerine ve bebek ölüm oranlarına dair bilgilerin yer aldığı TÜİK raporu vatandaşları ve yetkilileri yakından ilgilendiriyor.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2017 yılında gerçekleştirdiği ‘Sayılarla Türkiye-İzmir’ çalışması kent için birbirinden önemli çok sayıda veriyi gözler önüne seriyor.

2018 yılının ikinci çeyreğinde açıklanan raporda özellikle sağlık bölümünde yer alan bilgiler dikkat çekiyor. İzmir’deki ölümlerin yüzdelik oranları ve bebek ölümlerin son yıllardaki bindelik oranları yetkilileri ve milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiriyor.

İZMİR’DE İNSANLAR NEDEN ÖLÜYOR?
Raporda yer alan bilgilere göre zirvede dolaşım sistemi hastalıkları bulunuyor. İzmir’deki ölümlerin yüzde 38.19’u dolaşım sistemindeki hastalıklardan kaynaklanıyor. İkinci sırada ise yüzde 22.49 ile tümör geliyor. Tümörü yüzde 13.27 ile solunum sistemindeki hastalıklar takip ediyor. Tabloda diğer sebepler yüzde 10.93 olarak belirtiliyor. Endokrin hastalıkları da yüzde 6.23 ile beşinci sırada yer alıyor. Dışsal yaralanma ve zehirlenmeler ise yüzde 4.85’lik bir oranla ölüme sebebiyet veriyor. Sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarından hayatını kaybedenlerin oranı ise yüzde 4.3.

BEBEK ÖLÜMLERİ
Öte yandan raporda göze çarpan diğer bir husus ise bebek ölüm oranları… Bindelik oran olarak raporda yer verilen bebek ölümleri şu şekilde oluşuyor:

İzmir’de 2013 yılında binde 7.1’lik, 2014 yılında binde 9.2 ve 2015 yılında binde 8.8’lik oranlarda bebek ölümünün gerçekleştiği belirtiliyor.