GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Temmuz 2023 Pazar 11:28

İzmirliler dikkat… Aç kaldılar, Javs çıkabilir!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, son dönemlerde Ege ve Akdeniz’de kıyılara yaklaşan köpek balıkları ilgili açıklamalarda bulundu. Yaşar, “Türkiye denizlerinde her zaman bulunan canlılar bunlar. Ancak son dönemde sayılarındaki artışlarının sebebi aşırı avlanmadır. Bu nedenle aç kalan köpekbalıkları kıyılara daha çok yaklaşmaya başladı.  Aynı şekilde bizim sularda gözlenen İspermeçet Balina’nın artışı da bu aşırı avcılığa bağlanabilir” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Son dönemlerde sıkça Akdeniz’de kıyı şeridinin yakınına kadar köpek balıkları inmeye başlarken Bodrum’da geçtiğimiz günlerde bir koya köpek balığının yakınlaştığı görüldü. İzmir’de ise hiç olmadığı kadar balina görülmeye başlandı. 

BESİN ZİNCİRİNDE DEĞİŞMELER NEDEN OLMUŞ OLABİLİR
Ege’deki aşırı avlanma ve çevresel nedenlerin köpek balıkları açısından risk oluşturduğunu söyleyen ve denizlerdeki bu değişimin nedenini Egedesonsöz’e açıklayan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar,”Akdeniz'de ve Ege'de zaten çok uzun yıllardan beri köpekbalığı ve arada sırada balina görülürdü. Ama şu sıralar daha çok görülme nedenini öncelikle aşırı avcılığa bağlamak gerekiyor sanırım. Dünya nüfusunun her 45 yılda bir yüzde 100 artması nedeni ile balık avcılığı da her yıl artarak devam ediyor. Bu nedenle aç kalan köpekbalıkları kıyılara daha çok yaklaşmaya başladı.  Aynı şekilde bizim sularda gözlenen İspermeçet Balina’nın artışı da bu aşırı avcılığa bağlanabilir” dedi.

BALİNALARI ARADA GÖRÜRDÜM
İklim değişikliğine bağlı akıntı sistemlerinde değişim olmuş olabileceğini ve bunun besin zincirini etkileyeceğini kaydeden Prof. Dr. Yaşar, “bu konuların netleştirilmesi için akıntı ve plankton üzerine  çok da bilimsel çalışmalar yapılması gerekir. Ben 1978'den beri Koca Piri Reis araştırma gemisi ile denizlerde çalışırım ve köpekbalıklarını hep görürüm, ayrıca kaşalot da denilen ispermeçet balinasını da arada mutlaka görürdüm. Ciddi anlamda bir artış söz konusu ise bunun nedeni aşırı avcılıktan kaynaklanıyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.