GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
29 Eylül 2021 Çarşamba 10:48

İzmirli taksicilerin başkanı Anık’tan genelge yorumu: 18 aydır o kuralı uyguluyoruz

Gidilecek yerin yakın olması veya trafik yoğunluğu nedeniyle taksicinin yolcu almamasına yaptırım getiren İçişleri Bakanlığı genelgesinin getirdiği kural, aslında İzmir’de 18 aydır uygulanıyor. İzmir’de kısa mesafeye gitmek istemediğini belirlenen taksici esnafına 492 lira ceza uygulanıyordu. Oda Başkanı Celil Anık, “Genelgeyi destekliyorum. Biz bu sorunu, indi-bindi 10 lira yaparak önemli ölçüde çözdük” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İçişleri Bakanlığı, özellikle İstanbul’da sıkça yaşanan yakın mesafe için taksi bulamama sorununu ortadan kaldırmak üzere bir genelge hazırladı. Genelgeye göre, gidilecek yerin yakınlığı veya trafik yoğunluğu gerekçeleriyle yolcu almayan taksici esnafına para cezası kestirilmesi, şikayetlerin tekrarlanması durumunda trafikten men edilmesine kadar yaptırım uygulanacak.

ANIK: GENELGEYİ DESTEKLİYORUM
Bu genelgeyi desteklediğini belirten İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, “Biz bu konuya 18 ay önce el attık. 10 liranın altında olan kısa mesafeli yolcu taşıma ücretini 18 ay önce 10 lira yaparak, kısa mesafeye yolcu alınmadığı yönündeki şikayetleri azalttık. İzmir Büyükşehir Belediyesi Trafik Zabıta Müdürlüğü ile ortak hareket edip yolcunun şikayetlerini değerlendirdik, yaptırım uyguladık. Uygulamamızın örnek olması, bize ayrıca mutluluk verdi” dedi.

KISA MESAFE DİYE YOLCU ALMAMANIN CEZASI 492 TL
Genelge olmadan önce, İzmir Büyükşehir Belediyesi Trafik Zabıta Müdürlüğü’nün, kısa mesafeye yolcu almaması gibi durumlarda işlem yaptığını, bu davranışın cezasının 492 lira olduğunu söyledi.

Vatandaşların İzmir Büyükşehir Trafik Zabıta’yı veya İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası’nı arayarak, kısa mesafe ya da trafik yoğunluğu gibi gerekçesiyle binemediği aracı şikayet etmeye çağıran Oda Başkanı Celil Anık, şu değerlendirmelerde bulundu:

TRAFİK ZABITA VEYA ODAYI ARAYIP İHBAR ETMEK YETERLİ
“Bugün İstanbul’da sıkça yaşanan bu sorun, eskiden İzmir’de de vardı. Biz oda olarak, İzmir Büyükşehir Trafik Zabıta ile ortak hareket ederek böyle bir uygulama başlattık. Çok da başarılı olduk. Uzun zaman, hiçbir yolcudan, beni kısa mesafe diye falanca plakalı taksi kabul etmedi, diye şikayet gelmedi.  Taksici esnafı arkadaşlarım, bu konuda ortaya koyduğumuz kurala maksimum düzeyde uydu. Son zamanlarda işlerde hareketlilik olunca, taksiye talep artınca, aynı şikayetleri az da olsa duymaya başladık. Esnafımıza, böyle bir hatanın bedelinin 492 lira olduğunu hatırlatmak isterim. Eğer evraklarında eksik varsa, aracın içi dışı temiz değilse, araç çarpıksa, şoförün Ticari Taşıt Kullanma Belgesi yoksa, her eksik için ayrıca 492’şer lira daha ceza ödemek zorunda kalması söz konusu. Trafik Zabıta’ya durumu bildirmek yeterli. Uydu takip sisteminden o aracın, şikayet edilen durakta veya noktada olup olmadığı araştırılıyor. Odamıza da başvuru yapılabilir. Biz de o şikayeti, Trafik Zabıta’ya yönlendiriyoruz. İzmir, bu sorunu 18 aydır miminun düzeyde yaşıyor. Çünkü uygulamamız çok başarılı oldu.”