GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Eylül 2021 Salı 10:11

İzmirli sanayicinin 'iş var, işçi yok' açıklamasına sendikadan tepki!

Terbay Makina A.Ş.  Yönetim Kurulu üyesi işadamı Bülent Tercan’ın “Türkiye’de işsizlik var diyorlar. İşsizlik yok; 50 işçi arıyorum, bulamıyorum” sözlerine DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı yanıt verdi. Tercan’ın açıklamasında tepki gösteren Sarı, “Bülent bey, var olan işsizliğin üstünü örtme telaşı içinde. Sendikasız, örgütsüz işçi çalıştırıp asgari ücret düzeyinde ücret teklif ederseniz, kalifiye eleman bulamazsınız. Hiçbir işçi, alın terini, emeğini o fabrikaya, o ücrete, böylesine ucuza satmaz” diye konuştu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Terbay Makina A.Ş. Yönetim Kurulu üyesi Bülent Tercan’ın “Türkiye’de işsizlik yok” söylemine sert tepki gösterdi. Tercan’ın, fabrikanın kaynakçı, boyacı gibi çeşitli alanlarında çalışmak üzere toplam 50 işçiye ihtiyaçları olduğunu ancak bulamadıkları yönündeki açıklaması, DİSK’in Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’nın zehir zemberek açıklamalarıyla yeni bir boyut kazandı.

TERCAN AÇIKLAMASINDA NE DEDİ?

İKTİDARA ŞİRİN GÖRÜNME DERDİNDE
Tercan’ın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in masasında 220 bin CV olduğunu belirttiğini anlattığını hatırlatan Sarı, “Kendisiyle çelişkili. Bu rakam bile İzmir’de işsizliğin ne denli yüksek olduğunu gösteriyor. Köklü bir firmayız, 70 yıllık sanayiciyiz diyor. Sanırım sayın fabrikatör işadamı,  Cumhurbaşkanından sufle alarak, biraz iktidara yaranmanın koşulları içinde böyle bir açıklama gereksinimi duymuş. Aslında var olan işsizliğin, üstünü örtmenin telaşı içinde. Belki Cengiz Holding gibi ya da Liman Holding gibi vergi muafiyetinden faydalanmak istiyor olabilir. İki gün önce Cengiz Holding’e KDV, ÖTV indirimi yapıldı. Bunları gördüğü için, iktidarın nimetlerinden faydalanmak adına, Cumhurbaşkanına kendini şirin göstermenin, o pastadan pay almanın derdinde” dedi.

BİR BOYACI İNŞAATTA ÇALIŞSA, 200-250 LİRA YEVMİYE ALIR
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, kaynakçı, boyacı, tornacı, optik kesim gibi işlerde çalışacak elemanlara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bülent Tercan’a yönelik eleştirilerini şu sözlerle sürdürdü:

“Sendikasız, örgütsüz işçi çalıştırıp, asgari ücret düzeyinde ücret teklif ederseniz, kalifiye eleman bulamazsınız. Türkiye, ucuz işgücü cennetine dönüşmüş. Mültecileri bile insanca çalışma koşullarından uzak tutarak asgari ücretin de altında çalıştırarak zenginliklerine daha çok zenginlik katabilmek için asgari ücretin üstünde rakam vermemek adına, kalifiye elemanlar istiyorlar. Bugün yağlı boyacı, badanacı bir inşaatta çalışsa, günde 200, 250 lira yevmiye alır. Aylığa vurduğumuzda, 6 bin, 7 bin 500 lira para yapar.  Bu insanlar oralarda belki sigortasız çalışıyorlar ama siz bu insanları sadece 2 bin 825 lira bir ücret verip, sigortadan yeni giren işçi üzerinden sigortadan muaf göstermek derdi ve telaşındaysanız, bu açıklamanın hiçbir gerçekliği yoktur. İlanı, fabrikanın kapısına değil, İŞKUR’a verirse, ihtiyacını karşılayabilir ama ucuz işçi piyasasında, kalifiye elemanı 2 bin 823 liraya çalıştırmanın derdindeyseniz, hiç umutlanmayın;  hiçbir işçi, alın terini, emeğini o fabrikaya, o ücrete, böylesine ucuza satmaz. Burası sendikasız, örgütsüz bir işyeri olmalı ki, insanlar sosyal haklardan faydalanmadığı için beyefendinin fabrikasını tercih etmiyorlar.”