GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
21 Aralık 2022 Çarşamba 08:41

İzmirli sanayici dertli... 'Gençler üretimde görev almak istemiyor'

Tekstil sektöründe eleman arayışının artarak devam ettiğini belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, “Batı’da bizim sektörde çalışacak işçi bulamıyoruz. İşveren, işçi sorununun olmadığı Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya yatırım yapmak zorunda kalıyor. Bugün 20 bin Mavi Yaka’lı çalışmak istiyor deseniz, hepsi işe alınır” dedi. Başkan Sertbaş, İzmir’deki binlerce gencin, üretimde görev yapmak istemedikleri için işsiz olduğunu iddia etti

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Başta İzmir olmak üzere tüm Ege’de tekstil sektöründe çalışacak eleman arayışı devam ediyor. Sosyal medya, iş ve işçi bulma platformlarının yanı sıra bilboardlara da yansıyan işverenin işçi arayışı karşılık bulmuyor. Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, özellikle ülkemizin Batı’sında tekstil sektöründe personel ihtiyacının çok fazla olduğunu belirterek rakam verdi: “20 bin Mavi Yaka’lı ben çalışmak istiyorum dese, bugün hepsi işe alınır" dedi.

DOĞU’DAKİ İLLERE YATIRIM YAPMAK ZORUNDA KALIYORUZ
Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu illerinde sektörün işçi sıkıntısı çekmediğini, tam aksine oralarda işe talebin, işçiye olan talepten fazla olduğunu belirten Başkan Burak Sertbaş, İzmir ve Ege’deki tekstil firmalarının, bu önemli sorun yüzünden söz konusu bölgelere yatırım yaptığını söyledi. Orta büyüklükte firmaların üretimlerini oralarda sürdürme, oralara yatırım yapma imkanı olmadığının altını çizen Başkan Sertbaş, “Ne yazık ki çok işçiye ihtiyacımız var ancak işçi bulamıyoruz” dedi. İşçi sıkıntısının olmadığı bölgelerde yatırım yapmanın sakıncası olmadığını, ancak müşterinin üretimi görmek için İzmir’e, İstanbul’a geldiğini hatırlatan Başkan Sertbaş, şunları söyledi:

“Müşterilerimizi İstanbul’da, İzmir’de ağırlamak zorundayız. Üretimlerimizi bu kentlerde göstermek zorundayız. Bu nedenle İzmir’deki fabrikalarımızın tam kapasite çalışmasını istiyoruz. İşte bu yüzden tekstil sektörüne eleman aranıyor ilanları arttı. Kapasite açısından üst seviyedeki firmaların Ankara’nın ötesindeki illerde yatırımları var. İzmir’den çok sayıda arkadaşımız oralarda fason imalat yaptırıyor. İzmir’de genç işsiz oranı çok yüksek diyorlar. Ben aynı zamanda EBSO’da meclis üyesiyim. Ne yazık ki gençler, üretimde görev almak istemiyorlar. Daha rahat işlerde çalışmak istiyorlar. Hazırgiyim sektörü hakikaten meşakkatli bir sektör. Bizi beğenmemelerini anlıyorum aAma hiçbir sanayi sektörünü beğenmemelerini anlayamıyorum. İş beğenmiyorlar. Çalışmayıp da ne yapıyorlar, onu da bilmiyorum. İşsiz gençlerin her birinin konforlu iş bulduklarını düşünmüyorum. Çalışmayarak, işsizler ordusuna katılıyorlar. Gerçekten hazır giyim sektöründe senelerdir işçi arayışı üst noktada. Özellikle mavi yakalı eleman arıyoruz.”

İŞTEN ÇIKARMANIN OLMADIĞI ENDER SEKTÖRLERDEN BİRİYİZ, ÇÜNKÜ…
“İzmir’deki sektör temsilcilerinin şu anda ne kadar işçiye ihtiyacı var?” sorusuna, Birlik Başkanı Burak Sertbaş’tan şu yanıt geldi:

“Bu soruyu, çok kötü bir dönemde sordunuz. Asgari ücret artacak. Türkiye, 2023’e kötü giriyor. Bugün 20 bin mavi yakalı çalışacak eleman var deseniz, hepsine iş var, diyebilirim. Hepsi işe alınır, diyebilirim. Parantez içinde, sorunun zamanlamasının yanlış olduğunu söylüyorum. Şöyle ki, asgari ücret ne olacak, döviz kuru ne olacak, bunları bilmiyoruz.  Dolayısıyla elemana ihtiyacı olduğu halde, eğer şartlar ağırlaşırsa, eleman almaktan vazgeçebileceğini hesaba katmak lazım. Hesap kitap yapamıyoruz şu anda. Resesyondan dolayı, işlerimizin azalmasından dolayı, pek çok sektörde işten çıkarmalar gündemde bugün itibariyle. Hazırgiyim sektöründe hiçbir işveren, çıkan elemanın yerine yenisini koyamayacağını bildiği için, eleman çıkarmaya sıcak bakmıyor. Eldekini kaybetmek istemiyor. Sonuna kadar direneceğiz bu konuda. İşçi çıkarma konusu gündeminde olmayan iki üç sektör varsa, onlardan biri tekstildir.”