GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yaşam
27 Mart 2017 Pazartesi 22:05

İzmirli öğrenciler unutulmaya yüz tutmuş masalları derledi

Türkiye'nin ilk yayınevi özelliğine sahip okulu Bornova Suphi Koyuncuoğlu Ortaokulu öğrencileri, unutulmaya yüz tutmuş masalları derledi. Öğrencilerin topladığı masallar okulun 5. kitabı olarak basıldı. Düzenlenecek imza günü ile öğrenciler arkadaşlarının kitaplarını da imzalayacak.

İzmir'in Bornova ilçesindeki Suphi Koyuncuoğlu Ortaokulu, Türkiye'deki yayın evi özelliğine sahip ilkokulu olarak 5'inci kitabını bastı. Diğer yayınevlerinin aksine atasözleri ve deyimleri alfabetik bir dizin oluşturmaktansa tematik olarak derleyen okul, 2010 yılından bu yana 5 kitap yayınladı. Atasözleri ve Deyimlerle İnsan Atlası, Atasözleri ve Deyimlerle Hayvanlar Alemi, Atasözleri ve Deyimlerle Bitki Dünyası, Atasözleri ve Deyimlerle Coğrafya isimli ilk 4 kitabın ardından 5'inci kitap unutulmaya yüz tutan masallara ayrıldı. Okulun Türkçe Öğretmeni Abdülkadir Karaali ve Bilgisayar Öğretmeni Zeynep Yağmur önderliğinde 6. sınıf öğrencileri birebir röportaj yaparak unutulmaya yüz tutmuş masalları derledi. Yapılan röportajlar sonucu yeniden yazılan yaklaşık 50 masal kitapta yerini aldı. Gerçekleştirilen proje ile ilgili konuşan Abdülkadir Karaali, çocukların araştırmacı yönünü ortaya çıkarttıklarını belirterek, "Çocukların kendi kültürüne karşı olan ilgisi de arttı. Hepsi birer muhabir gibi araştırma yaptı. Sonra yazar gibi bu masalları yeniden derledik. Unutulmaya yüz tutan masallarımızı gün ışığına çıkarmış olduk" dedi. 

20 yıl önce Fransızların 'Temalaurus' adında bir ansiklopedi için çalışma başlattıklarını ancak yarıda kaldığını belirten Karaali, " 'Tematik Derleme' uygulamamızın bilişim teknolojilerindeki yakın karşılığı 'açık kaynak kodlu işletim sistemleri'dir. Yani herkese açık, katkı konulabilen, ekleme yapılabilen, geliştirilebilen, zenginleştirilebilen bir alt yapı olanağı sunmaktadır. Bizim derleme yaptığımız konu başlıkları; başka okullar ya da öğrenciler tarafından geliştirilmeye açıktır. Zaten bu konuda okulumuzla işbirliği yapmak isteyen birçok ilçe ortaokulumuz bulunmaktadır" diye konuştu.

Tematik derleme yöntemi ile ülkemizdeki ve dünyadaki ilk ve tek atasözleri, deyimler sınıflandırması yapıldığını belirten Karaali, şöyle dedi:

"Proje paydaşı öğrencilerimiz internet, basılı ürünler ve kaynak kişilerden yararlanarak yaptıkları araştırma, inceleme, sınıflandırma ve derleme çalışmaları ile bilimsel yaklaşımı öğrendiler. Uygulama projesine katılan tüm paydaşların öğretmen, öğrenci, okul müdürünün telif hakları eşit oranlarla güvence altına alındı. Bu çalışmalar sırasında öğrencilerimizin 'Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nu yaşayarak öğrenmesini de sağlamış olduk" dedi. 

Yarın (Salı) okulda düzenlenecek imza gününde çocuk yazarlar okurlarıyla buluşarak kitaplarını imzalayacak. Okulda saat 10.00'da yapılacak imza gününün herkese açık olduğu belirtildi. (DHA)