GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
15 Kasım 2017 Çarşamba 16:30

İzmirli müteahhitlerden 'anormal zam'a tepki... Hükümete kritik çağrı!

Son bir yılda yüzde 153 oranında artan inşaat demir fiyatları müteahhitleri zor durumda bırakırken sektör temsilcileri hükümete çağrıda bulundu.

EGEDESONSÖZ-  İnşaatın ana malzemesi olan demir fiyatlarını hızla artması inşaat sektörünü zor durumda bıraktığı ifade ediliyor. Bir yıl içerisinde demir fiyatlarına yüzde 153 oranında artış göstermesi, sektör temsilcilerinin hükümeti söz konusu demir artışlarına müdahale etmesi yönünde çağrıya zorladı.

Sektörün önde gelen isimleri olan Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır ile Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Genel Başkanı, İnşaat Mühendisi Akın Kazançoğlu, Egedesonsöz'e açıklamalarda bulundu.

“BU DÖNEMDE YAPILAMAMALI”
Geçtiğimiz 2016 yılında bin 300 TL’ye satılırken bugün ise demirin ton fiyatı 2 bin 500 TL’yi geçtiği ifade eden Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, 2017 yılı Şubat ayında Devlet Bakanı Nihat Zeybekçi ile konuyu görüştüklerini, gümrük vergisinin yüzde 30’dan yüzde 10’a çekilmesine rağmen demir fiyatlarının sürekli artmasından şikâyetçi olduklarını söyledi. Müteahhitler Federasyonu Başkanı Nasır “Şubat ayında Bakanımız Nihat Zeybekçi ile görüşüp konuyu ilettik. Gümrük vergisi yüzde 30’dan yüzde 10 çekmişti ancak demir fiyatları düşmedi aksine yükseldi. İşi yavaşlatmaya kadar düşündük ancak taahhütlü işleri olan arkadaşlar zor durumda kalacağı için yapamadık. İş buraya kadar geldi. Demir fiyatlarına sürekli yapılan zam sosyal bilince pek uygun değil. Dolar’ın Euro’nun bunca yükseldiği bir ortamda, ekonomin bunca hassas olduğu bir dönemde demir fiyatlarının yüzde 153 oranındaki bu artış doğru değil” dedi.

DEMİRDEKİ ZAM GEREKÇESİ HURDA
Demir satıcılarının yurtdışı ve yurt içindeki hurda fiyatlarının arttığını gerekçe göstererek zam yaptıklarını ancak bunun doğru olmadığını ileri süren Başkan Nasır “Geçtiğimiz dönem hurda satışlarını gerekçe gösteriyordu demir satıcıları, biz de yurt dışı hurda fiyatlarının o dönemde artmadığını önlerine koyduk. Ancak çözüm olmadı. Demir fiyatlarındaki artış maliyetlere yansıyor doğal olarak, konut satışına ve vatandaşa yansıyor” şeklinde konuştu.

Spekülatif bir artışın olduğunu söyleyen Nasır “Piyasada spekülatif bir artış var. Normalin çok üstünde bir fiyat artışı var. Hükümete Şubat ayında yaptığımız çağrıyı yineliyoruz. İlgili Bakanlıklarımız zamma karşı acilen bir önlem almasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

Necip Nasır, demir fiyatlarının artmaması, uzun vadede kontrol altına alınabilmesi için hükümetin demir madenlerini çıkarılması konusunda teşvik edici olması gerektiğini ifade etti.

“DEVLETE İŞ DÜŞÜYOR”
Uluslararası Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) Genel Başkanı, İnşaat Mühendisi Akın Kazançoğlu da konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Kazançoğlu “Son bir yılda enflasyon artışı yüzde 10.60 civarlarında iken demir zam artışı % 153 oranında artmış. Bu artış normal değil hükümetin bu artışa karşılık bir önlem alması gerekiyor. Serbest piyasa koşullarında biz bir çözüm bulamıyoruz sektör olarak. Burada uygun olmayan bu artışı durdurmak devlete düşüyor” şeklinde ifade etti.