GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
25 Kasım 2020 Çarşamba 11:18

İzmirli firma üretti: Hayat kurtaran baza!

40 ton güvenilir taşıma gücüne sahip bir ve iki kişilik olarak üretilen bazalar, dayanıklılığı sayesinde olası depremde meydana gelecek enkazda hayat üçgeni sağlıyor. Firma sahibi Kemal Soylu, hiçbir ticari amaç gütmeden böyle bir projeyi hayata geçirdiklerini, iki haftada 1020 satış yaptıklarını söyledi. Bazanın tasarımını yapan Seçkin Bekri de "Amaç, insana hizmet" yorumunu yaptı.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir Kısıkköy Sanayi Sitesi'nde faaliyet gösteren HEPA adlı hasta yatağı üreten bir şirket, 30 Ekim'deki İzmir depreminin ardından hayat kurtaracak baza geliştirdi. Tek ve çift kişilik olarak üretilen bazalar, 3 ve 5 bin liradan satılmasına rağmen piyasada büyük ilgi gördü.

Hayat kurtaran yatağın tasarımını yapan ve işadamı Kemal Soylu ile birlikte seri üretimi başlatan Seçkin Bekri, 40 tonluk yükü taşıyacak kadar güçlü bir yapıya sahip baza projesi hakkında şu bilgileri verdi:

ÇOK ÖZEL BİR TASARIMIN FİKİR BABASI, ARAMA KURTARMA EKİPLERİ
"Depremde bizim de yüreğimiz yandı. 116 insanımızı yitirmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz. Deprem bölgesinde görev yapmış arama kurtarma ekiplerinden uzmanlarla görüştük, 10 yıldır hasta yatağı üreticisi bir firma olarak, neler yapabileceğimizi konuştuk. Hayat üçgenini oluşturacak ürünler üretirseniz, iyi edersiniz, dediler. Bu konuda kafa yorduk ve hayat üçgenini sağlayacak, enkaz altında insanı koruyacak, yaşam alanı olacak baza geliştirdik.  40 ton yükü güvenli bir şekilde taşıyacak kapasiteye sahip olmasını sağladık. Bazanın yanlarından gözler açtık. Allah tekrar yaşatmasın ama olası depremde hayat üçgeninde kendine yaşam alanı oluşturmaya sağlayan bazamızın alt bölümünü yüksek tuttuk ve her iki taraftan ikişer göz açtık. Buralara enkazdayken size lazım olacak ilaçlarınızı, yiyeceklerinizi, hatta size en çok lazım olacak telefonunuzu şarj edecek powerbank koyabilirsiniz."

AYDA KIZIMIZ YAŞAM ÜÇGENİ SAYESİNDE KURTULDU
Firmanın sahibi Kemal Soylu ise "İzmir'de yaşayan insan, dışarıdan gelmiş olsa da İzmir'e aşık olur. Ben de İzmir aşığıyım" dedi ve şu bilgileri aktardı:

"Depremin olduğu gün, fabrikamızın konaklama alanlarını, tüm depremzedelere açtık. Bizden sonra insanlar otellerini, evlerini açtı. Kamyonlarla yardım götürdük. İzmir'de daha büyük bir deprem daha olacağı söyleniyor. Ayda kızımızı görünce, kalbim daha hızlı atmaya başladı. Çünkü benim de 6.5 aylık bir kızım var. Ayda, 5 gün sonra göçük altından sağ çıkarıldı. Ayda, bir yaşam üçgeni sayesinde kurtuldu. Buradan yola çıkarak, 5 milimetre kalınlığında çelik profillerle, üçgen şeklinde odacıklar tasarladık. Çelik profiller kullandık. Ürünümüz aslında 55 tonluk ağırlığı kaldıracak kadar güçlü ama güvenli taşıma kapasitesi olarak 40 ton olarak telaffuz ediyoruz. Milyon dolarlarla ihracak yapan bir firmayız ve bu ürünü piyasaya sürerken, ticari amaç gütmedik. İzmir'de olası ikinci depremde İzmirliler, yaşam alanlarına sığınsınlar, hayatları kurtulsun, diye bunu yaptık. Şimdilik sadece İzmir'e ürün veriyoruz. 1020 baza satıldı. 200'den fazla da sipariş aldık. Siparişlere yetişemiyoruz ama hiçbir İzmirliyi yaşam üçgeni sağlayacak bazalarımızdan mahrum bırakmayacağız."