GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Temmuz 2024 Pazartesi 08:28

İzmirli esnafın para üstü sorunu... Zamlar 10 TL ve katları üzerine oluyor!

İzmirli esnaf son günlerde kasalarında 5TL veya bozuk para bulamıyor. Para üstü vermek konusunda sorunlar yaşadıklarını belirten esnaflar bankalarda dahi bu paraları bulamadıklarını belirtiyor. İzmir Bakkallar Odası Başkanı Emin Bağcı ise bakkalların zam yaparken para üstü sorunu yüzünden yapılan fiyat artışlarının 10 TL ve üzeri olduğunu söyledi.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ - Son günlerde 5 TL'nin demir para olarak tedavüle gireceğinin duyrulmasının ardından İzmirli esnaf para üstü olarak 5 TL ve bozuk para vermek konusunda sorunlar yaşıyor. İzmirli esnaf, bankalarda dahi bozuk para bulamadıklarını belirtti. Özellikle bakkallar para üstü yerine sakız vermeyi tercih ediyor.

'DEMİR PARA KITLIĞI VAR'
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Bakkallar Odası Başkanı Emin Bağcı, "Paranın geçerliliği olmayınca... Harçlık bile verseniz en düşük para artık 50 TL. 5 TL bile verilmez. Tedavüle sürülen paraların 100 veya 200 olduğunu tahmin ediyorum. Diğer nakitlerin ve demir paraların kıtlığı var şu anda" dedi.


'BAKKALLAR PARA ÜSTÜ VEREBİLMEK İÇİN 10 VE KATLARI ÜZERİNE ZAM YAPIYOR'
Marketlerin ve bakkalların artık fiyat artışı yaparken para üstü verebilmek için 10 ve katları üzerine artış yapmaya çalıştığını belirten Bağcı, "5 TL ile alınabilecek hiçbir şey yok. Vatandaşlardan bu para çıkmıyor. Fiyatlarda da yapılan artışlar artık 10 TL ve katları üzerine üzerine oluyor. Madeni para kadar artış olmuyor. Ancak ulaşımlarda tekli artışlar oluyor. Esnafta fiyat artışları madeni para üstü verecek şekilde olmuyor. Bayram üzeri para üstü vermek daha büyük sorun oldu, etiketler de ona göre. Pazarcı esnafında da benzer şekilde, demir para para üstü verecek kadar bir fiyat olmuyor" ifadelerini kullandı.