GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Haziran 2022 Cuma 08:11

İzmirli depremzedelere konteyner kent şoku!

İZDEDA yaptığı açıklama ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait Uzundere’deki toplu konutlarda yaşayan depremzedelerin ardından AFAD'ın konteyner kentinde yaşayan depremzedelerin de aranarak konteyner kentten ayrılmaları istendiğini açıkladı. Açıklamada konaklama sürecinin bir yıl daha uzatılması talep edildi.

EGEDESONSÖZ - İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında yer alan Samos Fay Hattı'nda 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası binlerce vatandaş evsiz kalmıştı. Toplam 80 bin adet bağımsız birim için ağır, orta ve az olmak üzere hasar kayıtları oluşurken, yaşanan felaket sonrası gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi gerekse AFAD vatandaşların konaklayabileceği alanlar yaratmaya çalışmıştı.

Yerel yönetimin çabaları sonrası depremzedeler adına hızlı çalışmalar yürütülürken, İzmir Büyükşehir Belediyesi mülkiyet sahibi olduğu Uzundere konutlarını kullanıma açmıştı. Büyükşehir Belediyesi deprem sonrası kira almadığı depremzedelerden ayrıca su ve elektrik ücreti de almamış, internet hizmetini de ücretsiz sağlamıştı. Öte yandan AFAD tarafından Bayraklı’da konteyner kent adıyla bilinen geçici konaklama merkezi oluşturulmuştu.



İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan yaptığı yazılı açıklama ile Uzundere’deki konutlarda yaşayan depremzedelerden sonra konteyner kentte yaşayan depremzedelerin aranarak 3 hafta içinde konteynerlerin boşaltılması istediğini dile getirdi. Barınma hakkına dikkat çekilen açıklamada konteyner kentte kalanların konaklama sürecinin bir yıl daha uzatılması talep edildi.

DEPREMZEDELERE BÜYÜK ŞOK! BÜYÜKŞEHİR UZUNDERE'Yİ BOŞALTIYOR MU?

İZDEDA’nın açıklaması şu şekilde:

30 Ekim 2020 tarihinde gerçekleşen deprem sonrasında evi yıkılan depremzedelerin bir kısmı İzmir ili, Bayraklı ilçesindeki konteyner kent adıyla bilinen geçici konaklama merkezinde, bir kısmı ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Uzundere Konutları’nda ikamet etmektedir.

Konteyner Kent’te ikamet etmekte olan tüm depremzedeler 22.06.2022 tarihinden itibaren aranarak 3 hafta içinde konteyner kentten ayrılmaları gerektiği söylenmiştir. AFAD Konteyner Kent Yönetimi tarafından konteyner kentin 2022 yılı temmuz ayında sonunda tamamen boşaltılacağı belirtilmiştir. 3 haftalık süre zarfında ev bulmanın zorluğu yanında yüksek kira, depozito ve nakliye bedelini birçok aile temin edemeyecek ve mağdur olacaktır. Konaklama merkezimizin geçici olduğunu kabul etmekle birlikte, zaten evini kaybederek mağdur durumda olan yurttaşlarımızı daha fazla mağdur etmemek adına konaklama sürecinin en azından 1 yıl daha uzatılmasını talep etmekteyiz.

Depremi yaşadığımız ilk günden bu yana depremzedelerin yanında olan İzmir Büyükşehir Belediyemiz, evini kaybeden birçok yurttaşımıza Uzundere Konutları’nda konut tahsis ederek yaraların sarılmasına vesile olmuştu. T.C. Sayıştay Başkanlığı’nca bu uygulamayla kamu zararı oluştuğu tespit edilmiş ve konutların boşaltılmasına vesile olmuştur. Bu uygulamayla kamu kaynakları rant maksadıyla hiç edilmemiş, aksine halk için kullanılmıştır. Bu vesileyle barınma hakkının evrensel bir insan hakkı olduğunu hatırlatıyor, saygılarımızı sunuyoruz.