GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
27 Ocak 2019 Pazar 11:24

İzmirli bilim insanlarından 31 Mart öngörüsü: Partiler için çarpıcı veriler!

Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tanju Tosun ve Prof. Dr. Gülgün Tosun, ‘31 Mart 'ta 24 Haziran'daki parti tercihlerine göre bir oy dağılımı olsa, CHP+İYİ Parti seçim işbirliği modeline göre, İzmir'de ilçe belediye başkanlıkları ve meclis üye dağılımları nasıl gerçekleşir?’ başlığı altında bir çalışma gerçekleştirdi. Raporda yer alan birbirinden önemli veriler dikkat çekti.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Tosun ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Tosun’un 31 Mart yerel seçimleri özelinde yaptığı çalışmada önemli bilgilerin yer aldığı görüldü.

Siyasi partiler ve seçmen eğilimlerine yönelik yaptığı araştırmalarla bilinen Prof. Dr. Tanju Tosun ve İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülgün Tosun Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile İYİ Parti arasında sonuçlanan ittifak görüşmeleri kapsamında çarpıcı bir analizi kamuoyuyla paylaştı.

Çalışmada, 24 Haziran genel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ortaya çıkan sonuçlar baz alınarak 31 Mart yerel seçimleri için bir öngörüde bulunuldu. İlçe belediye başkanlıkları noktasında partilerin elde edeceği başarılara dair verilen sunan raporda ayrıca belediye meclis üyelikleri açısından da rakamlar paylaşıldı.

AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) yer aldığı Cumhur İttifakı’nın kentteki 31 adayı belli olurken bunun yanında CHP ve İYİ Parti kanadında tüm adaylıkların netleşmemesi seçim sonuçlarına yönelik soru işaretlerini meydana getiriyor. Yerel seçimlerin kendine özgü dinamikleri olduğundan dolayı paylaşılan verilerin kesinlik içermediği de belirtildi.

Çalışmaya göre; AK Parti 2014 yerel seçimlerinde ulaştığı mevcut olan konumundan güç kaybediyor. 7 ilçede iktidar olan partinin 2019 seçim sonuçlarına göre 3 ilçedeki gücünü koruyacağı ve 4 ilçeyi kaybedeceği öne sürülüyor. MHP’nin elindeki tek ilçe olan Aliağa’yı da CHP’ye kaybedeceği raporda yer aldı. Ayrıca ilk yerel seçim sınavını verecek olan İYİ Parti’nin de CHP ile yarışa ortak gireceği iki ilçeden birisi olan Tire’de ipi göğüsleyeceği belirtiliyor. Raporda Büyükşehir yarışıyla ilgili bir bilgi bulunmazken CHP’nin 26 ilçede seçimi kazanacağı aktarılıyor.

Ayrıca belediye meclis üyeliklerinin kazanılması noktasında da çarpıcı bir grafik paylaşıldı. Bu verilere göre 30 ilçedeki toplam meclis üyeleri içinde; CHP ve İYİ Parti’nin 464, AK Parti ve MHP’nin 237 ve HDP’nin 14 sayısına ulaşabileceği vurgulanıyor.