GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Şubat 2022 Çarşamba 14:01

İzmirli belediye iş makinesi istedi, Ankara bisiklet gönderdi!

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Türkiye Belediyeler Birliği’nden iki iş makinesi istediklerini, iş makinesi yerine iki bisikletin geldiğini açıkladı: “O bisikletler de 14-17 yaş arası insanların binebileceği bisikletler. Yani o gönderdikleri bisikletler de işe yaramadı” dedi

EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimleri ile Türkiye Belediyeler Birliği arasında yaşanan gerilimler yeni bir boyut daha kazandı.

CHP'li belediye başkanlarının sıklıkla dile getirdiği 'hükümetten yeteri kadar yatırım alamıyoruz' eleştirileri Türkiye'de büyükşehir belediyelerinin ve ilçe belediyelerinin ortaklaşa yer aldığı Türkiye Belediyeler Birliği'ne de taşındı.

AK Parti'den Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Seçilen Fatma Şahin'in başkanlığını yürüttüğü Türkiye Belediyeler Birliği'nde de 'kaynaklar eşit dağıtılmıyor' eleştirileri yükselmişti.

Yaşanan tartışmaların büyümesi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun başkanlığında açıklama yapan CHP'li Belediye Başkanları, Türkiye Belediyeler Birliği'nin ayrımcı bir politika izlediğini ve bundan ötürü Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Fatma Şahin hakkında görevi kötüye kullanmadan suç duyurusunda bulunacaklarını açıklamıştı.

Açıklama sonrası 'eşitlik sağlanana' kadar CHP'li Belediye Başkanları ise bundan sonra gerçekleştirilecek Türkiye Belediyeler Birliği toplantısına katılmayacaklarını duyurmuştu. 

BİR ŞOK DA BUCA BELEDİYESİNE
CHP'li Belediyeler ile Türkiye Belediyeler Birliği'nde tartışmalar henüz soğumamışken CHP'li isimleri destekleyici bir örnek ise İzmir'in en kalabalık nüfusuna sahip ilçelerinden biri olan Buca'da meydana geldi.

Türkiye Belediyeler Birliği ile iletişime geçen Buca Belediyesi, belediye bünyesinde bulundurmak ve gerekli çalışmaları yapmak için 2 adet iş makinası talebini Türkiye Belediyeler Birliğine iletti. Geçen süreç sonrası ise Türkiye Belediyeler Birliği Buca'ya 2 iş makinasının yerine 2 adet bisiklet gönderdi.

Yaşanan durum ile ilgili Sonsöz TV'de değerlendirmelerde bulunan Buca Belediye başkanı Erhan Kılıç ise bisikletlerin ancak çocukların binebileceği büyüklükte olduğunu vurgularken, şu ifadeleri kullandı:

 “Oysa Türkiye Belediyeler Birliği, iki iş makinesi sözünü vermişti. Bize gele gele iki bisiklet geldi. Bari zabıtalarımız kullansın, dedik. Bir de baktık ki, büyüklerin binemeyeceği, küçük bisikletlermiş. Stajyerlerimiz kullanıyor. Yani o gönderdikleri bisiklet de bir işe yaramadı” dedi. 

DÖVİZ KRİZİ OLMASAYDI, ÇOK İYİ DURUMA GELİRDİK
Dövizdeki krizin Buca Belediyesi’ni çok etkilediğini anlatan Başkan Kılıç, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dolardaki kriz olmasa biz müthiş bir aşamaya gelmiştik.Görevi aldığımız tarihten bu yana bütçeyi yüzde 120 artırdık. Önümüzdeki yılın bütçesini 703 milyon olarak hazırladık. Ağustos ayında biz karar aldık; 83 iş makinesi ve normal araç alımı ile ilgili karar çıkardık. Tamamını alıyorduk. Dışarıya kiralamaya ayırdığımız bütçe 100 bin TL idi.  Sonrasında dolar krizi fırladı ve araç bulamadık piyasada. Buca Belediyesi kurumsal mali disiplini sağlamış, mali açıdan çok büyük sorunu olmayan bir belediye durumunda. Ancak diğer belediyelerde yaşanan mali durum, tabii bizde de var; gelirlerin azalması gibi. Yerel yönetimler yasası ile ilçe belediyelerinin hareket edebilme durumu çok kısa.”

PİYASADA ARAÇ BULAMADIK
Dövizdeki krizin Buca Belediyesi’ni çok etkilediğini anlatan Başkan Kılıç, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Dolardaki kriz olmasa biz müthiş bir aşamaya gelmiştik.Görevi aldığımız tarihten bu yana bütçeyi yüzde 120 artırdık. Önümüzdeki yılın bütçesini 703 milyon olarak hazırladık. Ağustos ayında biz karar aldık; 83 iş makinesi ve normal araç alımı ile ilgili karar çıkardık. Tamamını alıyorduk. Dışarıya kiralamaya ayırdığımız bütçe 100 bin TL idi.  Sonrasında dolar krizi fırladı ve araç bulamadık piyasada. Buca Belediyesi kurumsal mali disiplini sağlamış, mali açıdan çok büyük sorunu olmayan bir belediye durumunda. Ancak diğer belediyelerde yaşanan mali durum, tabii bizde de var; gelirlerin azalması gibi. Yerel yönetimler yasası ile ilçe belediyelerinin hareket edebilme durumu çok kısa.”