GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
25 Temmuz 2016 Pazartesi 12:46

İzmirli Başkan Gülen’i yargılayan babasını ve o günleri anlattı

FETÖ Lideri Fetullah Gülen’i 1971 yılında yargılayan tek isim olan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in babası Nurettin Soyer o dönem çeşitli zorluklarla karşılaşırken oğlu Belediye Başkanı Tunç Soyer de o dönemi anlattı. Soyer “Babam, Gülen için ‘çok tehlikeli’ derdi” diye konuştu.

EGEDESONSÖZ - Darbe girişiminin ardından Türkiye Cumhuriyeti Gülen Cemaati ve FETÖ Terör Örgütü Lideri Fethullah Gülen’in Amerika’dan iadesini isterken geçmişte yaşananlar da ortaya çıkmaya başladı.

Gülen hakkında “devlet düzenini bozmak ve anayasal düzeni etkisizleştirmek” gerekçesiyle 19 Ağustos 1971’de iddianame hazırlayan Nurettin Soyer o dönem çok konuşulmuştu.  Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer’in babası olan savcı Soyer’in geride bıraktıkları ile yeniden gündeme geldi.

Başkan Soyer, FETÖ terör örgütü ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken babasını anlattı. Soyer, “Babam Fetullah Gülen’in çok tehlikeli bir adam olduğunu, çok güçlü bir örgütlenme içinde olduklarını ve tamamen yasadışı yollarla örgütlendiklerini söylerdi. O dönem bu konuda konuşmalar yapmıştı” dedi.

GÖZÜ KARA BİR ADAMDI
Babasının iddianame hazırlandıktan sonra zor zamanlar da geçirdiğini ifade eden Başkan Soyer, buna rağmen cesur kararlar aldığının da altını çizdi. Soyer, “Babam tehdit aldığını söylüyordu ama nereden ve kimden geldiğini, nasıl tehditler olduğunu bilmiyorduk. Evde, aile ortamında hissettiğimiz şey, babamın bu davayla ilgili olarak çalışmasının hoş görülmediği, fazla uğraşmamasının istendiği şeklindeydi. Ama o son derece cesur hatta gözü kara bir adamdı ve doğru bildiğinden vazgeçirilmesi mümkün değildi. Bu dava sırasında 12-13 yaşlarındaydık. Ben yatılı okulda öğrenciydim, benden bir yaş küçük kardeşim Onur’u okuluna polis götürür getirirdi. Olup bitenle ilgili daha fazla bir değerlendirme yapacak noktada değildik.  Ancak özellikle 1980 de Ankara Sıkıyönetim Mahkemesi Başsavcılığı görevini yaparken, onun kişilik özelliklerinin, mesleğine ve hukuka saygısının ne kadar güçlü olduğunu tam olarak anlama imkanı bulduk” diye konuştu.

Soyer ayrıca, iddianamenin kabul edildiği mahkeme salonunda mahkeme başkanı Hakim Albay Kaya Alpkartal’ın babasına tepki gösterdiğini vurgularken şunları söyledi: “Davanın üzerine bu kadar güçlü bir şekilde gitmesinden rahatsız olduğu için yumrukla saldırdı. Bu olay, yani hakimin savcıyı yumruklaması hadisesi, askeri adalet tarihinde ilk ve belki de tek örnektir. Ancak bu yumrukla saldırı ona pahalıya mal oldu. Babam açtığı manevi tazminat davasını kazandı ve o Kaya Alpkartal 5.000 lira tazminat ödedi. O dönem biz bunları yaşadık”