GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
1 Eylül 2016 Perşembe 09:06

İzmirli balıkçılara ilk gün şoku: Rüzgar vurdu!

İzmir'de balıkçılar, av yasağının kalkmasının ardından denize açıldı ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle çoğu limana boş döndü.

İzmir'de balıkçılar, av yasağının kalkmasının ardından "Vira Bismillah" diyerek gırgır tekneleriyle denize açıldı ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle çoğu limana boş döndü.

DENİZE AÇILDILAR
Türkiye su ürünleri avcılığının yüzde 10'unun karşılandığı İzmir'de 59 gırgır teknesinin sahipleri, bu gece başlayan av sezonu öncesi hazırlıklarını tamamladı. Güzelbahçe Balıkçı Barınağı'nda demirli bulunan tekneler, ağların istiflenmesi, vinçlerin halatlara çekilmesi ve cihazların kontrolü sonrası av için sert sayılan 5-7 kuvvetinde rüzgarın etkili olduğu İzmir Körfezi açıklarına doğru hareket ettirildi.

59 TEKNEDEN SADECE 2'Sİ BALIKLA DÖNDÜ
Dikili, Foça, Mordoğan ve Didim açıklarında avlanmaya çalışan balıkçılar, rüzgar nedeniyle balık sürülerini çevirmekte başarılı olamadı. İlk gün denize açılan teknelerden Yaşar Reis 2'nin kaptanı Fatih Kopuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezona umutlu başladıklarını ancak ava çıkan 59 tekneden sadece ikisinin limana balıkla döndüğünü ifade etti.



DTO'DAN İLK GÜN DEĞERLENDİRMESİ 
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, Türkiye genelinde 15 bin civarında balıkçı teknesinin dün gece denize çıkarak yeni av sezonunu açtığını belirterek, balıkçılara bereketli ve bol kazançlı bir sezon diledi. Geçen yıl olduğu gibi hamsi, palamut gibi balık türlerinin çok olmasını beklediklerini belirten Öztürk, “İnşallah iyi bir av sezonu yaşarız. Hem balıkçımızın hem tüketicinin yüzü güler” dedi. 

Geçen av sezonu denizlerimizde 431 bin ton balık avlandığını dile getiren Öztürk, denizlerde avlanan balık miktarının vahşi ve kaçak avcılık nedeniyle azaldığını söyledi. Avlanan sardalya, istavrit, palamut, lüfer miktarının her yıl gerilediğine dikkat çeken Öztürk, “Denizlerimizde balıkçılık açısından çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya. Balık miktarının ve türlerinin azalmaması için kaçak avcılığın önlenmesi gerekiyor. Balık miktarını artırmanın yanı sıra tüketimi de yükseltmek zorundayız. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye’de ne yazık ki balık tüketim miktarı çok az. Halkımızın, özellikle de çocuklarımızın sağlıklı beslenmesinin yolu daha fazla balık tüketmekten geçiyor” diye konuştu.

Son yıllarda Türk balıkçılık filosunun Batı Afrika ve Akdeniz olmak üzere dünya denizlerine açıldığını belirten Öztürk, bu gelişmenin gurur verici olduğunu söyledi. Öztürk, Türk balıkçıların uluslararası avcılık faaliyetinin daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade etti.