GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
18 Nisan 2018 Çarşamba 17:51

İzmirli akademisyen Tosun’dan seçim yorumu: Türkiye’nin dış politikadaki elini güçlendirir

Prof. Dr. Tanju Tosun erken genel seçim kararı için, “Belki gidilecek seçimden çıkacak bir hükümet dış politikası konusunda Türkiye’nin iddialarını daha güçlü bir şekilde dile getirebilir. Elini güçlendirir. Bahçeli iç politikada ipleri sıkı sıkıya tutarak kontrolü kendinde tutmak istiyor” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tanju Tosun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran’ı erken seçim tarihi olarak ilan etmesinin ardından Egedesonsöz’e konuştu.

Tosun şunları söyledi:  

Bu seçimin 24 Haziran yerine Kasım’da yapılması halinde değişen bir şey olmazdı. Yani sistem belirsizliğin ortadan kaldırılması anlamında 2-3 aylık öncelik ya da sonralık çok önemli değil. Ben burada özellikle dış politikanın çok belirleyici olduğunu düşünüyorum. Ortadoğu’daki süreç belirsizdi.

BU SEÇİM TÜRKİYE’NİN DIŞ POLİTİKADAKİ ELİNİ GÜÇLENDİRİR
Hatırlayalım; 3 Kasım 2002 seçimleri ile ABD’nin Irak’a müdahalesi sırasında olmuştu. 2002 seçim kararının alınmasında Bahçeli o dönemde Türkiye’ye küresel bir takım güçlerin saldırısını geri alarak, dizayn operasyonunu ortadan kaldırarak hodri meydan demişti. Ortadoğu’daki gelişmeleri dikkate almıştı. Kanımca bu sefer de dış politikasının izinin olduğu düşünüyorum. ABD’nin Suriye’ye yönelik müdahalelerin sürme ihtimali de var. Türkiye’nin burada kendisi nerede konumlandırdığına dair gelişmeler de var. Hem Rusya ile yakınlaşma hem NATO ittifakı içinde yer alması Türkiye açısından da bir belirsizlikti. Belki gidilecek seçimden çıkacak bir hükümet dış politikası konusunda Türkiye’nin iddiaları ve tezlerinin daha güçlü bir şekilde dile getirilmesine yol açabilir. Elini güçlendirir. Sayın Bahçeli’nin dış politikadaki gelişmeleri de dikkate aldığını da düşüyorum.

BAHÇELİ İPLERİ SIKI SIKIYA TUTARAK KONTROLÜ KENDİNDE TUTMAK VE MHP’Yİ TOPARLAMAK İSTİYOR
İç politika açısından bakıldığında özelikle İYİ Parti faktörünü göz ardı etmediğini düşünüyorum. Çünkü MHP’nin cumhur ittifakı sürecinde AK Parti ile yakınlaşması MHP’nin doğal seçmen tabanını belirsizleştirmeye başlamıştı. İYİ Parti’ye yönelen bir MHP’li seçmen kitlesi de var. Bahçeli bu anlamda ipleri sıkı sıkıya tutarak kontrolü kendinde tutmak istiyor. MHP’yi toparlamak istiyor. Zaten bu ittifak yasasıyla gidilecek seçim MHP’ye bu imkanı sağlayabilir. Süreç uzadıkça aleyhine gitme durumu vardı. Süreci öne çekmesi MHP seçmeninin daha rahat kontrol edilmesi etkisine yol açıyor. Dış politika belirsizlik içerde de MHP kendi seçmenini konsolide etme gayretinde. Süreç uzadıkça MHP tabanında bir takım belirsizlikler artıyordu. Bu atakla hem genel anlamda Türk siyaseti hem MHP siyaseti anlamında elini güçlendirmiştir Bahçeli.