GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
4 Ekim 2019 Cuma 11:35

İzmirli akademisyen Prof. Dr. Tosun: '40 artı 1' ciddi sıkıntılara yol açabilir!

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tosun, kurulacağı iddia edilen yeni partiler ile var olan Cumhur ve Millet ittifakları üzerinden birbirinden önemli açıklamalara imza attı. Tosun, cumhurbaşkanlığı seçimi için getirilen yüzde 40 artı 1 formülünün sıkıntılara yol açabileceğini de aktardı.

EGEDESONSÖZ- Ege Üniversitesi (EÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tanju Tosun, Sonsöz TV’de Aslı Eren’in sorularını yanıtladı.

Siyaset Bilimci Tosun, gündeme dair açıklamalarda bulunurken siyasal partilerin ittifaklarının son durumunu değerlendirdi.

Türkiye’de yeni dönemde siyaset sahnesine çıkması beklenen partiler hakkında da konuşan Tosun ayrıca AK Parti’nin kurucularından olan eski Bakan Faruk Çelik’in cumhurbaşkanı seçimleri için getirdiği yeni öneri üzerinden mesajlar verdi.

40 ARTI 1 ÇOK CİDDİ SIKINTILARA YOL AÇABİLİR!
Çelik’in geçtiğimiz günlerde cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oranının değiştirilmesi önerisinde bulunması ve “İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formülü Türkiye'yi yorar” açıklamasını değerlendiren Tosun, “ Yüzde 40 artı 1 ile başkanı sandıktan çıkarmak ciddi sıkıntılara yol açabilir. Bunu bir nabız yoklaması olarak değerlendirmiyorum. Çelik’in çevresinde bu tür konuşmalar yapılıyordur. Çok uzun sürecek bir tartışma olacağını düşünmüyorum. Öneri, iki turluk sistemi tek tura indirgeyecek. Ama başkanlık sisteminde tek turlu oylamanın demokratik meşruiyet açısından ciddi sıkıntıları olur” dedi.

MECLİSTEN GEÇMEZ, REFERANDUMDA DESTEK GELMEZ, MUHALEFET İSTEMEDEN OLMAZ!
Değişikliğin yapılma ihtimali için konuşan Tosun, “Politik fayda umulduğu takdirde değişikliği gündeme getirmek kolaydır. Anayasa değişikliği yapılması gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki usulün değişmesi için aranan çoğunluk normal bir yasanın geçmesi için aranan çoğunluktan farklı. O çoğunluğun parlamentoda elde edilmesi mümkün değil. Ne olabilir? Referandum konusunda bir yol denenebilir. Orada da ben gerekli desteğin geleceğini düşünmüyorum. Bu değişiklik muhalefet partilerinin desteği olmadan gündeme getirilirse geçmesi mümkün değil” açıklamasını yaptı.

CUMHUR İTTİFAKI ERİYOR!
Tosun ittifakların son durumu üzerinden bilgi verirken, “Cumhur İttifakı’nda bir erime söz konusu. İktidarın geleceği açısından önemli bir erime olarak okunabilir. Cumhur İttifakı’nda yaşanan sınırlı bir erimenin parlamento içinde ya da dışında başka bir partiye yöneldiğini söylemek de mümkün değil.  AK Parti’nin çekirdek oyunun en düşük noktasında olduğu söyleniyor. AK Parti’nin yüzde 38’lik bir sadık kitlesi vardı. AK Parti’den çekilmiş olan seçmenin başka bir partiye gidişi yok. Çok sınırlı bir biçimde MHP’ye yöneliş olabilir. Bunu beklemede odasında ya da otobüs durağında bekleyen seçmen durumuna benzetiyorum” ifadelerini kullandı.

YENİ PARTİLER İÇİN VERİLEN ORANLARI ÇOK GERÇEKÇİ BULMUYORUM
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski Bakan Ali Babacan tarafından kurulacağı iddia edilen yeni partiler için konuşan Tosun, yüzde 5-8 oy oranlarının kamuoyunda dillendirilmesi üzerinden açıklamalar yaptı. Tosun, “Yeni partilerin devreye girmesiyle birlikte siyasal pazarda rekabet çok yoğun olacak.  Oranları gerçekçi bulmuyorum. Şu aşamada parti kurulmamış. Genel başkan olacak isimler ve çevresindekiler üzerinden mesajlar veriliyor. Araştırmacılar, vatandaşlara ‘Oy verir misin?’ sorusu yöneltildiğinde ‘verebilirim’ şeklinde gelen cevabı okuyorlar. Verebilirim ile vereceğim seçmen davranışları açısından çok ciddi farklıdır. AK Parti’den çekilen o sınırlı seçmenin yeni partiye yüzde 5-8 oranında oy vereceğini söylemek çok iddialıdır” dedi.

İYİ PARTİ VE CHP’NİN İTTİFAKI MEZARA KADAR DEĞİL PAZARA KADARDI!
İYİ Parti ile CHP ittifakının dağılabileceğini söyleyen Tosun, “Zaten stratejik bir ittifaktı. Mezara kadar değil pazara kadardı. Bu ittifak dağılabilir. Dağılmaması için hiçbir neden yok. İYİ Partili yöneticiler, CHP ile ittifakın koşuları ve nedenlerini açıklıyor.  Ama İYİ Parti seçmeni nasıl bakıyor, onları analiz ettikten sonra çıkıp açıklamalar yapmak çok daha doğru olur. Yeni süreçte parti siyasetinin ısınacağını düşünüyorum. Özellikle sağ kulvarda rekabete girecek yeni partiler olacak. Önümüzdeki süreçte sağda çeşitlenecek bir parti rekabeti biz siyasal gözlemcilerin elinde de bir malzeme bulunduracak” ifadelerini kullandı.