GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
26 Mayıs 2023 Cuma 09:26

İzmir Yum-Bir 'düşüş var' dedi: 4 TL'ye satan terbiyesizlik yapıyor!

İzmir Yum-Bir Başkanı İsmail Kor, evsim sebebiyle yumurta tüketiminin azaldığını ve fiyatlarda düşüş olduğunu kaydederek "Yumurtanın tanesi 2 TL… 4 TL’ye satan yerler terbiyesizlik yapıyor. Bu etik değil. Yumurta fiyatları artmıyor. Tüketim azaldığı için tersine geriliyor. Bu yüzden de üretici para kazanamadığı için tavuk kesiyor” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ-  Ekonomideki olumsuz gelişmeler dolayısıyla artan enflasyonla birlikte temel gıda maddelerinde fahiş fiyatlar vatandaşların cebini yakıyor. Öte yandan üreticiler de artan maliyetlerden şikayetçi.

İzmir Yum- Bir Başkanı İsmail Kor, Egedesonsöz’e yumurta sektöründeki yaşanan son gelişmeleri anlattı. Başkan Kor, tüketimin düşmesine bağlı olarak yumurta fiyatlarında gerileme yaşandığını kaydetti.

4 TL’YE SATAN YERLER TERBİYESİZLİK YAPIYOR
Yumurta fiyatlarında bir düşüş yaşandığını kaydeden Kor,  sektördeki sorunlara da değinerek, “Yumurtanın tanesi 2 TL… 4 TL’ye satan yerler terbiyesizlik yapıyor. Bu etik değil. Yumurta fiyatları artmıyor. Tüketim azaldığı için tersine geriliyor. Bu yüzden de üretici para kazanamadığı için tavuk kesiyor” dedi.

HAYVAN KESMEK ZORUNDA KALIYORLAR
Sadece Türkiye’de değil tüm dünyada tüketimin azaldığını kaydeden Kor, “Henüz sıcaklar da bastırmadan tüketim azaldı. Mayıs-Haziran aylarında tüm dünyada tüketimde bir gerileme oluyor.  Kurumsal büyük firmalar hayvan girişlerini ona göre ayarlıyor. Bu aylarda maksimum bir üretim olmuyor ama küçük üreticiler bu şekilde planlama yapmadıkları için sıkıntı yaşıyorlar ve hayvan kesmek zorunda kalıyorlar. Tamamen tüketimden kaynaklı bir durum. Talepte de azalma oluyor. 2023 yılında da sektörde bir değişiklik öngörmüyoruz fiyat düşüklüğünden dolayı yeni kümesler yapılamayacak. Kümeslere hayvan konulamayacak. Kümes inşaatı olmayacak. Mevcut durum devam edecek” ifadelerini kullandı.

YEM DESTEĞİ YETERSİZ
Sektöre yeteri kadar devlet desteği yapılmadığını kaydeden Kor,  “Devlet tarafından verilen yem desteği yeterli değil. TMO’dan ihtiyacımız kadar mısır desteği alamıyoruz. Ham madde tedariğinde yaşanan sıkıntılar sektörün en büyük sorunlarından” şeklinde konuştu.