GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Turizm
6 Mart 2019 Çarşamba 15:56

İzmir turizminde son durum: Sayfalarca satılık otel ilanları!

Türkiye’de son dönemde yaşanan ekonomik gidiş turizm sektörünü olumsuz anlamda etkiledi. İzmir’de çok sayıda otel sahibinin internet siteleri üzerinden satılık ilanı vermesi dikkat çekti. ETİK Başkanı İşler ise, “Türkiye’de 2016-2017 krizi olduktan sonra 2018’in Temmuz ayında dövizin de fırlamasıyla aynı oranda TL’lere yansıtarak gelir elde edemedi. Dolar 3 TL’den 6 TL’ye çıktı ama fiyatlarını çıkaramadı. Aradaki makası maalesef sektör göğüsledi. Bunun karşılığında da bankalar bu konuda anlayış göstermedi” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de 2018 yılı içinde yaşanan döviz kuru dalgalanmasının ekonomiye yansıyan olumsuz etkileri hala sürüyor. Ekonomik kötü gidişten en fazla zarar gören sektörlerin başında turizm geliyor. Bu çerçevede İzmir’in birçok ilçesinde faaliyette olan otellerin satılığa çıkarılması dikkat çekti.

Çeşitli büyüklükteki otellerin bilgilerini içeren 150’nin üzerinde satılık ilanının alışveriş sitelerinde yer aldığı görüldü. Aynı zamanda sektör temsilcilerinin de gelinen durumdan haberdar olduğu belirtilirken Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.  Çok sayıda otelin satılığa çıkarılmasının dövizin kurunda yaşanan dalgalanmaya bağlı olduğunu söyleyen İşler, bankaların da süreçte kendilerine yeteri kadar destek sağlamadığın aktardı.

İşler şunları söyledi:
BANKALAR ANLAYIŞ GÖSTERMEDİ
Türkiye’de 2016-2017 krizi olduktan sonra 2018’in Temmuz ayında dövizin de fırlamasıyla, döviz ile kredi alan turizm tesisleri birden bire sıçrayış karşısında aynı oranda TL’lere yansıtarak gelir elde edemedi. Dolar 3 TL’den 6 TL’ye çıktı ama fiyatını çıkaramadı. Aradaki makası maalesef sektör göğüsledi. Bunun karşılığında da bankalar bu konuda anlayış göstermedi. Her ne kadar hükümete bu noktada biz, daralan böylesi bir pazarda bankaların sektörün üstüne gitmemesini söylememize rağmen bankalar bu noktada bize yardımcı olmadı. Özel bankalar bunu anlamadı. Onlar da temkinli yaklaşıp ya kredilerin bir kısmını geriye çağırdılar ya da yeni krediler vererek riske girmeyerek destek olmadılar. Ancak devletin de vermiş olduğu kredi garanti fonu destekli fonlar da bu açığı kapatmaya yetmedi. Onun istediği bazı kriterler vardı. Engeller vardı. ‘KOBİ’ye veririm’ dediler ama ‘geriye dönük sigorta borcun olmayacak, şu kadar çalışanın olacak, şunları düzenli ödeyen olacaksın’ dediler. Zaten onları yapanlar iyi şirketler. Onların zaten sorunu yoktu. Bu tip firmalar zorlandı. Bu birinci neden...İZMİR TURİZMİ SAHİPSİZ!
İkinci neden; İzmir turizmi sahipsiz! Neden? İzmir son 10 yıldan beri 1 milyon turistin etrafında dönüp duruyor. İzmir’in turist sayısını artıracak bir çalışma yok. Dolayısıyla buradaki yatırımda daha önceden planladığı için, turist sayısının artacağını düşündüğü için yatırım yaptı. İç ve dış pazar olarak İzmir istediği geliri alamadı. Çünkü Türkiye’ye Orta Doğu’daki olaylardan dolayı terör ve savaşın yanındaki ülke olarak algı yapıldığı için kongreler iptal edildi. Otelci buradan da kaybetti. Ayrıca fuar Gaziemir’e gitti. Kültürpark’ın etrafında olan otelciler de kayba uğradı. Kültürpark’ın kongre merkezi olacağı sözü verilmişti. İzinler hükümet tarafından bekletiliyor. Bu noktada da otelci mağdur oldu. Dövizin fırlaması, bankaların kaynağa ulaşmada verdiği zorluklar, KOBİ’lerin iyi firmalara gitmesi gibi nedenleri alt alta koyduğunuz zaman İzmir turizmde iyi gitmiyor.

YENİ BAŞKANLARDAN İLGİ TALEP EDİYORUM
Bu sektöre inanan yatırımcı bunun bedelini ödüyor. Bu İzmir turizminin kötü olduğu anlamına gelmiyor ama sektördeki bu yatırımcıların durumunu gösteriyor. İzmir’de tesis yapmaya devam ediyor. Bunlardan İzmir’deki turizmin kötü olduğu anlaşılmasın. Bankalar sonra ‘senin durumun iyi değil gel kredini kapat’ der. Böyle bir kötü durum yok. İzmir’in yeni yatağa ihtiyacı var. İzmir’in turizmi şu an Pandora’nın Kutusu gibi güçlü bir potansiyele sahip. İzmir turizmine, Türkiye turizmine yatırım yapılması gerekiyor. İzmir’in de turizm pastasından pay alması, refahı için yeni gelen belediye başkanlarının çok daha fazla ilgi göstermesini talep ediyorum.