GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
1 Haziran 2021 Salı 14:10

İzmir Tarihi Liman Kenti UNESCO yolunda

Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Basmane, Kadifekale, Yassıtepe ve Yeşilova Höyükleri ile Eski Smyrna alanını kapsayan İzmir Tarihi Kent Merkezi’nin Unesco Dünya Mirası Listesi’ne alınmasına yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TARKEM iş birliğinde 17 Mart’ta Basmane’de kurulan ofiste çalışmalarına başlayan İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi UNESCO İletişim ve Koordinasyon Ofisi faaliyetlerini yoğunlaştırarak sürdürüyor.

Antik Smyrna Agorası Kazı Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy’un Kurul Başkanlığı’na seçildiği Yönetim Planı Danışma Kurulu’nun 14 Nisan 2021 tarihinde online olarak gerçekleştirilen ilk toplantısında çalışmalara bölgedeki tüm kesimlerin dahil edilmesinin önemine dikkat çekildi ve gerekli durumlarda alt komiteler yolu ile detaylı çalışmalar gerçekleştirilebileceği belirtildi.

Çok sayıda paydaşın yer aldığı Danışma Kurulu’nun yönlendirmeleri doğrultusunda Unesco Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmesi hedeflenen bölgeye ilişkin Alan Yönetim Planı hazırlanması çalışmaları İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak Belediyesi, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İzmir Kalkınma Ajansı tarafından görevlendirilen personel, istihdam edilen alan uzmanları, profesyonel bir firma desteği ve bunların yanı sıra ilgili tüm kurumların katkı ve katılımı ile gerçekleştiriliyor.Yoğun bir çalışma temposunda sürdürülen Alan Yönetim Planı çalışmaları ile 2021 yılı sonunda bölgenin mevcut durumunun tüm detayları ile ortaya konması ve gelişme potansiyelinin değerlendirilmesi hedefleniyor. Alan yönetim planı hazırlanmasına yönelik çalışmalar kapsamında bölgedeki kurum ve kuruluşların yanı sıra bölge halkı ile de yüz yüze görüşmeler ve toplantılar yapılarak öncelik ve beklentilerin tespiti amaçlanıyor.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmenin uzun ve zorlu bir yol olduğunu belirten TARKEM Genel Müdürü Sergenç İneler 2021 yılı için en önemli görevlerinin tüm paydaşların katkısı ile bölgedeki tüm kesimlerin sahiplenebileceği bir Alan Yönetim Planı hazırlamak olduğunu, 2 binin üzerinde tescilli yapı bulunan bölgede bunun için yoğun bir çalışma gerçekleştirildiğini, Alan Yönetim Planının tamamlanmasının ardından da adaylık dosyası çalışmalarına odaklanılacağını, hedeflerinin 2023 yılı sonunda süreci başarı ile tamamlamak olduğunu belirtti.