GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
4 Şubat 2023 Cumartesi 08:09

İzmir Tabip Odası’ndan ‘antidepresan ilacı’ çıkışı: Sağlık değil, açlık sorunu!

Antidepresan kullanımının artışı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, “Antidepresan kullanımı 10 yılda 24-25 milyon kutu arttı. Bu normal bir durum değil. İnsanlar kendilerini; açlık, geçim derdi, mutsuzluk gibi çözümsüzlüklerin içerisinde hissediyor ve bir takım ilaçlardan medet umuyor. Bu sağlık sorunu değil açlık sorunudur” dedi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Antidepresan kullanımında bir yılda 2.2 milyon kutuluk artış yaşandı. Son 10 yılın rakamları karşılaştırıldığında ise büyük artış var. 2012’de 37.2 milyon kutu olan antidepresan kullanımı 2022 yılında 61.8 milyon kutuya çıktı.

Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, antidepresan kullanımının en büyük sebebinin açlık sorunu olduğunu ifade ederek insanların çaresizlik içerisinde kalarak ilaçlardan medet umduğunu kaydetti.

350 TL FAZLA ALMASI GEREKİYOR
Önceki gün, Türk İş tarafından açıklanan rakamlara göre, yeni asgari ücretin ilk dakikadan itibaren açlık sınırının altında kaldığını vurgulayan Başkan Kaynak, “Türk-İş tarafından hazırlanan 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 8 bin 864 liraya çıktı. Asgari ücretlinin açlık sınırını geçmesi için 350 TL daha fazla alması gerekiyor” dediİ

BU HIZLA GİDERSE VALİ MAAŞI YOKSULLUK SINIRI ALTINDA KALACAK
Neredeyse vali maaşının bile yoksulluk sınırının altında kalacağını söyleyen Kaynak, “Gıda harcaması ile giyim, konut, kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı 28 bin 874 lira olarak belirlendi.8 bin 864 lira olarak ölçülen açlık sınırı ilk aydan 8 bin 506 lira olan asgari ücreti ilk aydan aştı. Gıda enflasyonu ise yüzde 108’e yükseldi. Bu hızla 42 bin TL alan bir valinin maaşı, yoksulluk sınırının altında kalacak.” İfadelerini kullandı.

İNSANLAR ÇARESİZLİK İÇİNDE, İLAÇLARDAN MEDET UMUYOR
Türkiye’nin açlar ülkesi haline getirildiğini kaydeden Kaynak, “Ülkede yüzde 55’lik kısım asgari ücret alıyor. Asgari ücret temel ücret haline geldi. Türkiye’de açlar ülkesi haline geldi. Dünya mutluluk indekslerindeki parametrelere bakıp değerlendirmeler yapılıyor. Ülkemiz mutluluk anketinde 146 ülke içerisinde, 112. sırada, savaş ülkelerinin üzerinde. Mutsuzluğa yol açan tek bir sebep var yönetimlerin yetersizliği. Antidepresan kullanımı 10 yılda 24-25 milyon kutu arttı. Bu normal bir durum değil. İnsanlar kendilerini; açlık, geçim derdi, mutsuzluk gibi çözümsüzlüklerin içerisinde hissediyor ve bir takım ilaçlardan medet umuyor” dedi.

EN YAYGIN HASTALIK DEPRESYON
Yaklaşan seçim süreciyle birlikte toplumda umuda dair hareketlenme olabileceğini ifade eden Kaynak, “Yaklaşan seçim sürecinde belki ucunda ışık olan bir siyasi yönetim görürsek toplumda bir hareketlenme olabilir. Birçok hastalığın nedeni açlıktır. Bunların en bilineni ve en yaygını depresyondur. Geçtiğimiz gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, 5 günde 3 milyon hastaya bakıldığını söyledi. Bu günde 600-700 bin hasta demek oluyor. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir durum yok. Bu artık sadece sağlık sorunu değil açlık sorunudur.