GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Haziran 2020 Salı 18:20

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Çamlı: Vakalarda artış var!

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Op. Dr. Lütfi Çamlı, “Veriler Sağlık Müdürlüğünde geniş bir şekilde var ancak bunlar nedense gerek meslek örgütleriyle gerekse halkla paylaşılmıyor. Bunun sır olarak saklanılmasını anlamıyoruz. Hastanelere başvuru sayısında azalma söz konusu değil. Hatta bazı illerde koronavirüs olgusu sebebiyle hastaneye yatışlarda ciddi artışlar var” dedi.

EGEDESONSÖZ- İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Op. Dr. Lütfi Çamlı SonsözTV yayınına katılarak Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Op. Dr. Çamlı, koronavirüs salgını ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak, normalleşme süreci hakkında kritik açıklamalar yaptı.

KURALLARI GEVŞETEN ÜLKELERDE İKİNCİ DALGA YAŞANDI!
Normalleşme sürecinde dikkatli olmak gerektiğinin altını çizen Çamlı, “Gerek ülkemizde gerek ise dünyamızda kötü bir süreç yaşadık. Tüm dünyada salgın kötü etkisini gösteriyor. Son günlerde tabloda bir iyileşme söz konusu olunca normalleşme yoluna gidildi ancak çok acele etmemek lazım. Ne kadar vaka sayısında değişme var bunu tam olarak bilmesek de yapılması zorunlu bir normalleşme oldu. Kafeteryalar, plajlar kullanıma açıldı. Gerek sosyal mesafe gerek ise maske kullanımında bir gevşeme oldu. Hafta sonunda da gördük ki insanlar hiçbir şey yaşanmamış gibi davranmaya başladı. Hastalığın kuluçka döneminin yaklaşık 5-14 gün olduğunu düşündüğümüzde umarım önümüzdeki günlerde dramatik patlamalarla karşılaşmayız. Çünkü dünyada da gördüğümüz gibi kuralların gevşetilmesinin ardından ikinci dalgalar yaşandı. Şu anda hastaneye başvurularda bir artış var. Kurallar bazı ekonomik sıkıntılar oluştursa da pandeminin kontrolünün düzgün bir şekilde yapılarak dikkatli olunmasında yarar olacağını düşünüyorum” dedi.

VİRÜS SEBEBİYLE HASTANEYE YATIŞLARDA ARTIŞ VAR!
Hastaneye başvuru ve yatışlarda düşüş olmadığını söyleyen Çamlı, “Veriler sağlık müdürlüğünde geniş bir şekilde var ancak bunlar nedense gerek meslek örgütleriyle gerekse halkla paylaşılmıyor. Bunun sır olarak saklanılmasını anlamıyoruz. Elde ettiğimiz verilere göre özellikle elimizdekileri paylaştık. Hastanelere başvuru konusunda başvuru sayısında azalma söz konusu değil. Hatta aldığımız bazı verilere göre hastaneye yatışlarda artışlar var. Bazı illerde koronavirüs olgusu sebebiyle hastaneye yatışlarda ciddi artışlar var. Elimizde net sayı olmasa da böyle bir durum söz konusu” diye konuştu.

KISITLAMALAR YÖNETİCİLERİN KİŞİSEL TASARRUFLARI İLE Mİ BELİRLENİYOR?
8 hafta sonra ilk kez kısıtlamasız geçen hafta sonu için alınan kararı eleştiren Çamlı, “Sokağa çıkma kısıtlaması komediye döndü. Önce yok denildi, sonra var denildi, sonra tekrar yok denildi. Bu kararlar neye göre veriliyor? Bu yöneticilerin kişisel tasarrufları çerçevesinde mi veriliyor yoksa bilim kurulunun önerileri doğrultusunda mı karar alınıyor. Bu uygulamaların faydası tartışılmalıdır ancak kısıtlamaların bir anda kaldırılması, bazı bölgelerde eskiyi aratmayacak görüntülere sahne oldu. İnsanların dikkatsiz davranışları hepimizi endişeye sevk etti. Sosyal mesafe meselesinin artık pek kullanılmadığını görüyoruz. Umarız önümüzdeki süreçte bunun yansımasını dramatik bir şekilde yaşamayız. Özellikle İran’da benzer sürecin ardından ikinci dalga meydana gelmişti. Evet tedbirlerin sosyal açıdan ve ekonomik açıdan bazı sıkıntılar yarattığını biliyoruz ancak belli bir adaptasyon çalışması ile yeni düzenlemeler yapılabilir ancak birden her şeyin kaldırılması ile insanların eski yaşamlarına dönmesi riskli olacaktır” açıklamasını yaptı.

SALGIN BİTTİ ALGISI OLUŞTU
Koronavirüs salgınının bitmediğini vurgulayan Çamlı, “Normalleşme sürecinde yine bir kriterler getirildiyse de bu kurallara uyulmadığını gördük. Mesela sosyal mesafe ve maske kuralına uyulmadığını görüyoruz. Bunları kim denetliyor. Yetkililerin son açıklamalarının ardından sanki pandemi bitti gibi algı oluştu. Ciddi riskler ve dramatik sonuçlar konusunda bir bilinçlendirme çalışması yapılması gerekiyor. Aksi takdirde önümüzdeki süreçte çok ciddi sonuçlarla karşılaşabiliriz. Eski yaşamımıza dönmemiz gibi yanlış bir algı var. Hala salgın sürecindeyiz, hala hastanelere ciddi başvurular, hastaneye yatışlar ve ölümler var. Bunun yetkili makamlar tarafından anlatılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

18 YAŞ ALTI VE 65 YAŞ ÜSTÜ DAHA FAZLA SERBEST BIRAKILMALI
Kısıtlama kapsamına giren yaş grubundakilerin zor durumda kaldığını söyleyen Çamlı, “Bazı sorunlar oluşmaya başladı. Bu konuda çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu insanların gün ışığıyla temas etme, dışarıya çıkma ihtiyaçları söz konusu. Uzun süre kapalı ortamda kalarak gerek psikolojik gerekse fiziksel sorunlar oluşmaya başlıyor. Hafta sonunda uygulanan sokağa çıkma serbestisi ile birlikte hafta içi de belli zamanlarda bu uygulama yapılabilir diye düşünüyorum” dedi.

(İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Op. Dr. Lütfi Çamlı'nın açıklamalarının ardından kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan 65 yaş ve üstü için sokağa çıkma kısıtlamasını yeniden düzenledi:
ERDOĞAN YENİ NORMALLEŞME TEDBİRLERİNİ AÇIKLADI)