GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
7 Eylül 2021 Salı 15:11

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı’dan Mu varyantı uyarısı!

Dünya Sağlık Örgütü’nün, Güney Amerika ülkesi Kolombiya’dan yayılmaya başlayan Mu varyantını endişe verici varyantlar arasına almadığını ancak izlenmesi gereken varyant listesine aldığını hatırlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, “Birincisi, böyle bir varyantı erken dönemde saptayabilmek çok önemli.  Ülkemizde iki Mu varyantı vakası görüldüğü açıklandı. Önümüzdeki süreçte neler olacak, bilinmiyor. Yapılacak genomik testlerle, Mu varyantı dışında başka varyantlar var mı, ne kadar yaygın, anlamak lazım” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Covid 19 salgınında “Mu varyantı”na dikkat çekti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, ülkemizde iki Mu varyantı vakası görüldüğünü açıkladığını belirten Başkan Çamlı, “Bu sadece tespit edilenler. Dünya Sağlık Örgütü, Mu varyantını endişe verici varyantlar arasına almadı ancak izlenmesi gereken varyantlar arasına aldı. Bu varyantı, yakından izlemeliyiz” dedi. Başkan Çamlı, pandemiyle mücadelede başarılı olamazsak, özellikle aşılamayla bir toplumsal bağışıklığı kısa zamanda elde edemezsek, pandeminin uzamasına, ve bu uzamayla beraber virüsün doğasında bulunan yeni mutasyonlara ve yeni varyantlara hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi.

MU VARYANTI, YAVAŞ YAVAŞ AVRUPA’DA DA YAYILIYOR
İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, burada en önemli noktanın, pandemi mücadelesini,  epidemiyolojik veilere uygun bir şekilde gerçekleştirmek ve toplumsal bağışıklığı sağlayabilecek bir  aşılamanın bir an önce ülkede hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Mu varyantının, aslında yeni bir varyant olmadığını, Güney Amerika ülkelerinde görüldüğünü hatırlatan Başkan Çamlı, “Son dönemde yavaş yavaş Avrupa ülkelerinde de yayılmaya başladı. Örneğin geçtiğimiz hafta Yunanistan’da da görüldüğü söylendi.  ABD’deki vakaların yaklaşık yüzde 2’sini Mu varyantının oluşturduğu şeklinde açıklamalar var” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

DELTA VARYANTI İLK GÖRÜLDÜĞÜNDE DE BENZER UYARIDA BULUNMUŞTUK
“Mu varyantının yakından izlenmesi gerektiğini söylüyoruz. Bilindiği gibi, 3. pik, yani nisan- mayıs aylarında gördüğümüz piki Alfa varyantı yapmıştı. Diğer adı İngiltere varyantıydı. Sağlık Bakanı, mayıs ayı itibariyle ülkemizde de iki üç tane Delta varyantı görüldü, gibi bir şey söylemişti. İki ay içinde ülkemizdeki salgının yüzde 95’inin Delta varyantı kaynaklı olduğunu gördük. Şu anda da iki Mu varyantı görüldüğü şeklinde bir açıklama var ama bu sadece tespit edilenler. Önümüzdeki süreçte nasıl bir seyir izleyeceğini de çok iyi bilmiyoruz. Böyle bir varyantı erken dönemde saptayabilmek çok önemli. İzmir Tabip Odası olarak bizler geçtiğimiz haftalarda özellikle tanımlanamayan olarak rapor edilen grupların, mutlaka genomik testlerinin yapılarak varyant olup olmadığının anlaşılmasını istemiştik. Toplumda salgında rol oynayan varyantların bilinmesi, pandemiyle mücadelede çok önemli bir konudur. O yüzden test pozitiflerin yanında varyantlarının çeşitliliğinin ve yoğunluğunun da belirlenmesi adına pozitif testlerden örnekleme yapılarak yenilik analizlerinin yapılması ve sonuçların kamuoyuyla paylaşılması gerekir. Bu konuda defalarca talepte bulunmamıza karşın ne yazık ki yetkililer, ne kadar yaygınlık testi yapıldığını ve sonuçların ne olduğunu kamuoyuyla paylaşmadılar. Kaldı ki bu testlerin sadece Ankara’da yapılıyor olması, laboratuvar altyapısı olmasına rağmen, örneğin İzmir’de Dokuz Eylül, Ege üniversitelerinde yapılabilecekken, finansman desteği sağlanmaması nedeniyle yapılamaması, bu varyantların, erken teşhisi açısından olumsuz bir durumdur.”

MU VARYANTI İLE İLGİLİ ÇOK SORU İŞARETİ VAR
Mu varyantı dışında başka varyantlar da var mı,  ne kadar yaygın, bunları erken anlamak gerektiğini belirten Başkan Dr. Lütfi Çamlı, salgın uzadıkça, yeni mutasyonların ortaya çıkabildiğini söyledi. Mutasyonların bir kısmında virüsün özelliğini kaybederken, bir kısmında ise salgın açısından daha riskli olabilecek özellikler kazanabildiğine vurgu yapan Başkan Çamlı, “Daha bulaşıcı olabiliyor, daha ağır hastalıklar oluşturabiliyor. Keza Covid testlerinden belki kaçabiliyor. Ya da aşıların sunduğu korumadan, bağışıklıktan kaçabiliyor. Dolayısıyla varyantların yakınen izlenmesi gerekiyor. Mu varyantının daha ağır hastalık yaptığı, daha öldürücü olduğu şeklinde bir veriye sahip değiliz. O yüzden bu konuda kesin bir şey söylemek mümkün değil” diye konuştu.

ACABA DAHA MI HIZLI BULAŞIYOR, DAHA MI AĞIR HASTALIK YAPIYOR?
Dünya Sağlık Örgütü’nün, Mu varyantını Alfa, Beta, Delta gibi endişe verici varyantların arasına henüz almadığını, ancak izlenmesi gereken varyant olarak işaret ettiğini belirten Başkan Çamlı, ayrıca şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu süreçte, bu izlemeyle, Mu varyantı daha mı hızlı bulaşıyor, daha mı ağır hastalıklar yapıyor, konusu ortaya çıkacak. Aynı şekilde Mu varyantının, aşılara karşı daha dirençli kılan mutasyonlar geçirdiği söyleniyor. Ama bu konuda da araştırmaya ihtiyaç olduğu bilim insanlarınca ifade ediliyor. Aşılara karşı Mu varyantının etkili olup olmayacağı konusunda daha detaylı çalışmalara da ihtiyaç var. Sağlını iyi yönetemezsek, toplumsal bağışıklığa ulaşamazsak, virüs yayılmaya ve çoğalmaya devam ederse, yeni mutasyonlar, yeni varyantlar ortaya çıkacaktır. Bundan dolayı, aşı karşıtlarının, yeni varyantlara yol açmamak adına, bir an önce aşılanarak, toplumsal bağışıklığın yükselmesine, virüsün baskılanmasına katkıda bulunmaları çok önemlidir.”