GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
11 Ocak 2021 Pazartesi 13:42

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Çamlı: Aşı süreci şeffaf yönetilmiyor!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, aşı konusunda kafasında soru işaretleri bulunan vatandaşları aydınlatması gerektiğini belirten Dr. Lütfi Çamlı, "Daha önce yapılan açıklamalara göre, bu ay içinde 50 milyon doz aşımız olacaktı ama elimizde sadece 3 milyon doz aşı var. Bakan Bey, en kısa zamanda ayrıntılı ve gerçekçi bilgilendirme yapmalı" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, Covid 19 sürecinde İzmir'in son durumunu değerlendirdi. Olumlu gelişmeler yaşandığını, rakamların gerilemeye başladığını belirten Başkan Çamlı, aşı konusundaki tereddütlerini dile getirdi. Pandemi sürecinde olduğu gibi aşı sürecinin de şeffaf yönetilmediğini iddia eden Çamlı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, kafalardaki soru işaretlerini kaldıracak ayrıntılı ve gerçekçi bilgilendirmede bulunması gerektiğine vurgu yaptı.

KAMUOYUNUN ACİLEN AYDINLATILMASI GEREKİYOR
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın, 11 Aralık'ta 3 milyon doz aşının geleceğini, belki 20 milyon doz daha sağlanacağını, ocak ayında 20 milyon dozluk aşının daha depolara konulacağını açıkladığını hatırlatan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, "Ocak ayının ortasına geldik, elimizde sadece 3 milyon doz aşı var. Maalesef, pandemi sürecinde olduğu gibi aşı süreci de şeffaf yönetilmiyor" dedi. Çamlı, bu konuda şunları söyledi:

"Bugün elimizde 50 milyon doz aşının olması gerekiyordu ama maalesef 3 milyon doz aşı var. Aşıların ne zaman geleceği belli değil. Aşılamana ne zaman başlanacağı da belli değil. Aşının onay alıp almadığı belli değil. Tüm bu belirsizlik, vatandaşların aşıyla ilgili tereddütlerini artırıyor. Dolayısıyla aşılarla ilgili kamuoyunun acilen aydınlatılması, kafalardaki soru işaretlerinin giderilmesi gerekiyor. Bu arada, aşı gelse, aşılanmaya başlansa, aşı olsak, tüm bunlar, Covid 19'dan kurtulduğumuz, kurtulacağımız anlamına gelmiyor. Aşı olsak da toplumsal bağışıklık, ne zaman gerçekleşir, onu da bilmek lazım. Aşı da olsak, salgın sıfırlanıncaya kadar, tedbirlere çok sıkı bir şekilde uymak zorundayız."

SON İKİ-ÜÇ HAFTADA İZMİR'DE ÖNEMLİ AZALMA OLDU
Salgının İzmir fotoğrafını ortaya koyan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, son ikki-üç haftada, rakamların belirgin bir şekilde düştüğünü söyledi. Bunu, covid 19 polikliniklerine, aile hekimlerine başvuran başvuranlarla filyasyon ekiplerinin izlediği hasta sayına bakarak söylediğini belirten Başkan Çamlı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Rakamların azalma eğiliminde olduğu doğrudur. Covid polikliniklerine başvurular azaldı. Pandemiden hastanelere yatan hasta sayısında yüzde 30 ile 50 arasında bir azalma yaşandı. Bazı hastanelerde pandemiye üç kat ayrıldıysa, biri, hatta ikisi, hasta sayısı azaldığı için kapatıldı. Yoğun bakımlar yüzde 85 dolu. Eskiden tamamen doluydu. Sedyede, acilde yatak sırası bekleyen hastalar vardı. Şimdi yatak bekleyen kimse yok. Yoğun bakımlarda üç tane, beş tane de olsa boş yatak var."

ARTIK 100 TESTTEN 13-15'İ POZİTİF ÇIKIYOR
Günlük PCR test sonuçlarının da çok iyi bir gösterge olduğuna dikkat çeken Başkan Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir ay önce yapılan 100 testten 35'i pozitif çıkarken, şimdilerde bu oran yüzde 13-15 civarında. Biz diyoruz ki, bu gelişmeler güzel, rakamların düşmesi çok kıymetli ama yeterli değil. Umarım bu gelişmeler devam eder. Çünkü yaz aylarında 100 kişiden 7'sinde test sonucu pozitif çıkarken, bugün 10'unda pozitif görülüyor. Bir süre sonra plato çizebilme durumu söz konusu. Özellikle bu sonuçlarda iki durumun önemli olduğunu düşünüyorum. Gerçek rakamlar açıklanmaya başlandıktan sonra, vatandaşın tedbirlere uyumu ciddi bir şekilde gerçekleşti. Eskiden sayılar adeta saklanarak, salgın, olduğundan daha küçük gösteriliyordu. Bu durum rehavete yol açmıştı. Israrlı itirazlarımız olmuştu, gerçek rakamların paylaşılması yönünde. Çünkü açıklanan rakamlarla bizim sahada tespit ettiğimiz rakamlar örtüşmüyordu. Zaman bizi bir kere daha haklı çıkardı. Gerçek rakamları paylaşmanın, ulusal çıkarlarımıza ters düşmediğini gördük. İkincisi, kafe, restoran, kıraathane gibi yerlerin kapanmasının, bugünkü olumlu, umut verici tablonun oluşmasında önemli rol oynadığını düşünüyorum. Maske ve mesafeye pek de uyulmayan bu yerlerde kontrolsüz kalabalıkların oluşmasının önüne geçildi. Dolayısıyla insanlar evleri ve işleri arasında gidip geldi. Her şeye rağmen, tüm bunların yetmeyebileceğini, daha kapsamlı bir takım tedbirlerin alınması gerekebileceğini düşünüyorum."