GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
22 Ekim 2018 Pazartesi 09:51

İzmir siyasetinde A’dan Z’ye: Partiler ve ilçeler ne durumda?

Siyasi partiler 2019 yılının Mart ayında gerçekleşmesi planlanan yerel seçim için çalışmalara başladı. Genel merkezler kanadında ittifak görüşmeleri yapılırken kampanya süreçlerine dair yol haritaları da hazırlanıyor. Adaylıklar noktasında kulislerin hareketlendiği İzmir’de son durum nasıl?

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Türkiye’de siyasi partiler rotayı 2019 yılında gerçekleşecek yerel seçimlere kırdı. Şu ana kadar süreç en yoğun şekilde Cumhuriyet Halk Partisi’nde (CHP) yaşanıyor. İzmir özelinde de her parti açısından büyük hareketlilik beklenirken kent kamuoyu Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinde yaşanacak olası değişime kilitlendi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) arasında kurulan ittifak iki partinin adaylarını belirleme noktasında önemli bir detay olarak kendini gösteriyor. Öte yandan İzmir’de uzun yıllardır her yerel seçimden güçlü çıkan ve egemenliğini sürdüren CHP’nin içinde aday adayı bolluğu yaşanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yeni dönemde aday olmama kararının birçok dengeyi etkileyeceği kulislerde konuşuluyor. Parti içinde belediye başkanlarını belirleme noktasında etkili olmaya çalışan yapıların mevcut olduğu öne sürülüyor. Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Tuncay Özkan’ın yakın ekibiyle birlikte genel merkezde çeşitli temaslarda bulunduğu ve 2 ya da 3 ilçede başkanı belirleme noktasında girişimler gerçekleştirdiği belirtiliyor.

CHP’de aday adaylığı takvimi bir hafta uzatılarak işlerken ayrıca İzmir Milletvekili Murat Bakan’ın da aktif bir çalışma içinde olduğu iddia ediliyor. İl Başkanı Deniz Yücel ile çok yakın olan ve özellikle tüzük kurultayında aldığı rolle konumu güçlenen Vekil Bakan’ın etkisi genel seçimlerdeki milletvekilliği listesinde ortaya çıkmıştı. Bakan, İzmir’deki listenin birinci sırasına yazılmıştı. Ardından Vekil Özkan’ın, en üst sırada olmaması sebebiyle Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na kadar gittiği ve serzenişte bulunduğu iddia edilmişti. Tüm gelişmelerden sonra parti içi tartışmaların yaşandığı süreçte imza toplama hareketi ve değişim talepleri oluşmuştu.

Yerel seçim sürecine bakıldığında Kocaoğlu’na yakın kadronun tasfiyesinden söz edilse de genel merkezin ve özellikle CHP Lideri’nin masasında çok sayıda yol haritası olduğu öğrenildi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok az sayıda ili istisna tutacağı (Balıkesir gibi) ve diğer illerde milletvekillerini yerel seçimlerde aday olarak sahaya sürmeyeceği iddia edildi.

Kongreler sürecinde örgütlere yönelik net talimat veren Kılıçdaroğlu, ‘İlerleyen süreçte genel ve yerel seçimlerde adaylık düşünenler il ve ilçe kongrelerinde aday olmasın’ açıklamasını yapmıştı. 24 Haziran sürecinde bu talimatının arkasında duran Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun yerel seçimlerde de kendi sözünü çiğnemeyeceği yönünde bir beklentinin parti kulislerinde oluştuğu iddia edildi.

Ayrıca ilk dönemini tamamlayan belediye başkanlarının şanslarının olduğu fakat iki ya da daha fazla dönemdir koltukta oturanların büyük ölçüde yeni dönemde aday gösterilmeyeceklerinin de ciddi bir ihtimal olduğu ifade edildi. Tüm bu dengelere bakıldığında kentte büyük bir değişimin yaşanacak olmasının da beklendiği aktarıldı.

CHP’nin içindeki gelişmelerin ilerleyen günlerde netleşmesi beklenirken, kendi içinde karışıklık yaşayan İYİ Parti’nin nasıl bir yol haritası izleyeceği de merak konusu oldu. Geçtiğimiz aylarda 81 il başkanının yönetim kurulu üyeleriyle birlikte istifalarını alan genel merkez yaklaşık 45 günlük sürenin ardından Hüsmen Kırkpınar’ı il başkanı olarak atadı. Bu hamlenin ardından İzmir’de 17 ilçe başkanı, 20 gençlik kolları başkanı görevi bıraktı. Bu haliyle İYİ Parti’nin İzmir’de tek başına iddialı olma şansının kalmadığı kamuoyunda dillendirildiği öğrenildi. İYİ Parti’nin CHP’nin güçlü olduğu noktalarda teşkilat ve yönetim olarak olmasa da seçmen bazında kendiliğinden ittifaka yönelebileceği belirtiliyor.

Büyükşehir ve ilçe belediyeleri noktasında kulislere yansıyan bilgilere göre her parti açısından önemli isimlerden söz ediliyor. CHP’de 20 civarında ismin büyükşehir koltuğunda gönlü olduğu bilinirken iktidar partisi de bu noktada istekli görünüyor.

CHP’de Karşıyaka Belediyesi eski Başkanı Cevat Durak, Bergama Belediyesi eski Başkanı Sefa Taşkın, Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, İzmir eski Milletvekilleri Musa Çam ile Canan Arıtman, İl eski Başkanı Kemal Karataş başvurusunu resmiyete dökenler arasındaki yerini aldı.

İzmir Milletvekilleri Kamil Okyay Sındır, Tacettin Bayır, Atila Sertel, Mahir Polat, Murat Bakan isimleri büyükşehir noktasında dillendiriliyor. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç de aktif ilçe belediye başkanlarından öne çıkan isimler…

Parti dışı bir tercih olarak da Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ın aday gösterilebileceği iddia ediliyor.

İktidar partisinin ise en büyük kozunun İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener olduğu öne sürülüyor. Fakat Özgener’in Büyükşehir Adaylığına soğuk baktığı da iddia ediliyor. Bu noktada parti içi tercih olarak İl Başkanı Aydın Şengül’ün ismi öne çıkıyor. Teşkilatın masasındaki diğer isimlerin ise, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İzmir Milletvekili Atilla Kaya olduğu uzun süredir kulislerde konuşuluyor. Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü (DEÜ)  ve İzmir eski Milletvekili Nükhet Hotar ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ilk olarak CHP sonrasında ise AK Parti Milletvekili olarak görev yapan ve şu an Ege Üniversitesi Rektörlüğü koltuğunda oturan Necdet Budak’ın aday gösterilme ihtimalinin bulunduğu öğrenildi.

Tam bu noktada MHP’nin İzmir’de göstereceği refleksin bir kat daha önem kazandığı aktarıldı. İstanbul’da aday çıkarmayacağını açıklayan Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin İzmir’de kimseyi sahaya sürmemeyi ciddi olarak düşündüğü iddia edildi. Böyle bir gelişmede AK Parti’nin adayının potansiyelden daha fazla oy alması bekleniyor.

İYİ Parti de ise Genel Başkan Yardımcıları Müsavat Dervişoğlu ve Aytun Çıray'ın ismi ön planda görünüyor.

İlçelere bakıldığında ise sadece süreç CHP’de başladığı için aday adaylığı dosyası alan başkanlar tavrını net bir şekilde kamuoyuna duyurmuş oldu.

22 CHP’Lİ İLÇE
Aliağa, Kemalpaşa, Menderes, Torbalı, Kınık, Kiraz, Ödemiş ve Selçuk’ta 2014’te hüsranla karşılaşan CHP’de ilçe belediye başkanlarının refleksleri şu şekilde:

Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli: Aday adaylığını ilan etti

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina: Aday adaylığını ilan etti

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila: Aday adaylığını ilan etti

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan: Aday adaylığını ilan etti

Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç: Aday adaylığını ilan etti

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun: Aday adaylığını ilan etti

Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce: Aday adaylığın ilan etti

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin: Aday adaylığını ilan etti

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş: Aday adaylığını ilan etti

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar: Aday adaylığını ilan etti

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu: Aday adaylığını ilan etti

Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol: Aday adaylığını ilan etti

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ: İlçesi için değil Büyükşehir için aday adaylığını ilan etti

Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar: En kısa sürede ilan etmesi bekleniyor. İsmi Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla anılıyor.

Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ: Henüz başvuru yapmadı

Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek: Dosya almayacağını açıkladı

Beydağ Belediye Başkanı Vasfi Şentürk: Henüz başvuru yapmadı

Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır: Dosya almayacak

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç: İlçesi için başvuru yapmayacağını açıkladı. İsmi Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla anılıyor.

Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya: Henüz başvuru yapmadı. İsmi Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla anılıyor.

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur: Henüz başvuru yapmadı. İsmi Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla anılıyor.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer: Henüz başvuru yapmadı. İsmi Büyükşehir Belediye Başkanlığıyla anılıyor.

CHP’nin aday adaylığı başvuru süresi 19 Ekim’den 26 Ekim tarihine uzatıldı. Aday adaylığını netleştirmeyen başkanların bu hafta içinde net bir karar vermesi bekleniyor. Ayrıca tüzük gereği bir il ya da ilçeden belediye başkanlığına aday gösterilmek için başvuru yapma zorunluluğu da aranmıyor.

ALİAĞA
MHP’nin İzmir’de tek kamu koltuğuna sahip olduğu ilçe Aliağa’da ise Belediye Başkanı Serkan Acar’ın partisi tarafından yeniden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

DİĞER 7 İLÇE
AK Parti’nin de iktidar olduğu ilçelerden Kemalpaşa’da Belediye Başkanı Arif Uğurlu’yla, Kınık’ta Belediye Başkanı Sadık Doğruer ile yeni dönemde devam etmesi yüksek ihtimal olarak gösteriliyor.

Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar’ın yeni dönemde de aday olmak istedikleri konuşuluyor.

Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem ise sağlık sorunları nedeniyle 2019’da aday olmayacağını açıklamıştı. Partinin başka bir adayla yola çıkacağının kesinleştiği tek ilçenin Ödemiş olduğu belirtildi.

AK Parti’de süreç henüz açıklanmadığı için aday adaylıkları noktasında net ifadeler kullanılmıyor. Bu noktada İl Başkanı Aydın Şengül’ün net talimatı bulunuyor. Takvim işlemeye başladığı takdirde aday adaylığı sürecinin AK Parti’de de hareketli geçmesi bekleniyor.