GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Aralık 2017 Pazar 11:23

İzmir sanayisi için dev çağrı... 'Pilot il olsun'

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, Sanayi 4.0'a yönelik mesleki eğitim konusunda İzmir'in pilot il yapılması çağrısında bulundu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın daveti ile Almanya'da Darmstadt ve Aachen'deki iki model fabrikayı ziyaret ettiklerini belirten EBSO Başkan Vekili İbrahim Gökçüoğlu, ziyarette geleceğin üretim yapılanması ve üniversite-sanayi işbirliğinin geldiği noktaya ilişkin gözlemlerini de paylaştı.

Gökçüoğlu, model fabrika ile satınalma ve tedarik yönetiminden ürün geliştirmeye, imalattan kaynak verimliliğine, operasyondan, sermaye verimliliğine kadar birçok süreçte gerek maddi gerekse zaman açısından ciddi faydalar beklendiğini dile getirdi. Gökçüoğlu, TOBB Sanayi Odaları Konsey Toplantısı'nda da Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'ye eğitim konusunu dile getirdiğini aktarırken, "Sayın Bakanımıza 'Sanayi 4.0'a geçişte eğitim konusunda İzmir'in hatta Ege Bölgesi'nin pilot il yapalım' teklifinde bulundum. Bunun için de İzmir'deki üniversiteleri, teknik eğitim kurumlarını ve sanayicinin de dahil olacağı pilot okullar belirlenebilir. Ardından Endüstri 4.0'ın gerektirdiği özel makinelerde önce eğitmenleri ardından da öğrencileri bu yeni sisteme adapte edebiliriz. Böylece İzmir veya Ege Bölgesi, Endüstri 4.0 için adeta bir cazibe merkezi olur" diye konuştu.

"POTANSİYEL DE İSTEK DE VAR"
Bugüne kadar Türkiye'nin dört bir yanında İŞKUR'un düzenlediği meslek edindirme projelerine milyonlarca liranın harcandığını vurgulayan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gökçüoğlu, "Sayın Bakanımıza bu durumu da hatırlatarak, 'Bugün eğitim almış bu kişilerden kaçı işe girdi, nerede çalışıyor, ne zamandır çalışıyor gibi veriler maalesef elimizde yok. O nedenle verilen eğitimin başarısını da ölçemiyoruz. Eğer bu parayı Endüstri 4.0 eğitime harcarsak çok daha farklı bir konuma geliriz. Bunun için İzmir'in potansiyeli de, isteği de var. Lütfen İzmir'i pilot il yapalım ve bir başarı hikayesi yazalım. Göreceksiniz biz bunu başarırız' dedim. Çünkü ben, İzmir'de sanayi ve ticaret kültürünün yanı sıra limanı ve üniversiteleri ile önemli avantaja sahip olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı.

BAKAN'DAN OLUMLU YANIT
İzmir ve Ege'nin Endüstri 4.0'a hazırlık sürecinde hiç bir eksiğinin bulunmadığını da vurgulayan İbrahim Gökçüoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yeter ki belli kriterlere sahip üniversitelerimizi ve buradaki hocalarımızı destekleyelim, motive edelim. Bunlar zor şeyler değil. Ayrıca kanunlarımızı da düzenler ve belirli şehirleri 'Serbest Şehir' haline getirebilecek şekilde kurgularsak bölgemiz ve Türkiye uçar diye de Bakan Özlü'ye söyledim. Kendisi beni dinledikten sonra, 'Kesinlikle size katılıyorum. Bu çalışmanızı rapor haline getirip bize iletin; biz de değerlendirelim' yanıtını aldım."

"1 TAŞLA 3 KUŞ VURACAĞIZ"
İzmir'in pilot il olarak belirlenmesi ve Endüstri 4.0'ın adımlarının bu kentte atılması halinde işsizliğin de hızla azalacağına dikkat çeken Gökçüoğlu, "Bir taşla 3 kuş vurmuş olacağız. Çünkü pilot il olduğumuzda Endüstri 4.0'ı ve Eğitim 4.0'ı birlikte gerçekleştirirken gençleri de yeni sisteme göre eğitip işsizliği azaltacağız. Ama bunu yapmaz ve mevcut sistemlerle yolumuza devam edersek Endüstri 4.0'ı daha çok konuşuruz, tek bir adım da atamayız" dedi.