GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Nisan 2022 Cuma 09:23

İzmir otogarı boş kaldı... Yolcu yolunda değil, evinde!

Her bayram öncesi memlekete gitmek için bilet alma telaşı yaşanırken, önümüzdeki Ramazan Bayramı öncesi İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde in cin top oynuyor. 29-30 Nisan tarihlerinde yakın mesafe yerlere talep olduğunu, uzak yerlere gidişlerin pek yaşanmayacağını anlatan EBOD Başkanı Serdar Gerilakan, “Eskiden ek seferler koymayı düşünürdük, şimdi otobüsü nasıl dolduracağız, onu düşünür olduk” dedi

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Ramazan Bayramı öncesi artan otobüs biletleri, bayram ziyaretlerinin azalmasına sebep oldu. İnsanlar bir zamanlar memleketlerindeki yakınlarıyla bayramlaşma gitmek için otobüs bileti bulamazken, otobüs şirketleri ek seferler koyarken, bugün İzmir Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde beklenmedik bir sakinlik yaşanıyor.

Ege Bölgesi Otobüs İşletmecileri Derneği (EBOD) Başkanı Serdar Gerilakan, otogarda derin bir sessizliğin hüküm sürdüğünü, sadece cuma ve cumartesi günleri yakın mesafe yerler dışında bilet talebi olmadığını söyledi.

Eskiden ek seferler koymayı düşünürken, bugün otobüsleri nasıl dolduracaklarını düşündüklerini anlatan Başkan Gerilakan, “Her bayram öncesi aşırı bir yoğunluğun yaşandığı İzmir Otogarı’nda in cin top oynuyor” dedi. Bilet fiyatlarının vatandaşa yüksek geldiğini, ancak otobüs şirketlerinin bu fiyatlarla bile kar etmediğini, günü kurtardığını anlatan Başkan Gerilakan, değerlendirmesinde şu görüşlere yer verdi:

“Maalesef dünyanın en pahalı mazotunu kullanıyoruz. Mazotun litresi olmuş 22 lira. İzmir’den Diyarbakır'a bir otobüsün gidiş geliş yaktığı mazotun bedeli 20 bin lira. Diyarbakır bileti 500 lira. Bizim bugünkü fiyatları, geçen yıl uygulamamız gerekirdi. Üç sene önce İzmir’den İstanbul’a 200 liraya yolcu taşımamız gerekirken, 100 liraya taşıyorduk. Bugün İzmir-İstanbul bileti 300 lira. Yani yapılan zam, aslında yüksek değil. Fakat insanlar hesap kitap yapmaktan yoruldu. Dolayısıyla bayram ziyaretlerini yapmak yerine evinin ihtiyaçlarını karşılamayı tercih ediyor. Devlete çok yüksek vergiler ödüyoruz. Sektörümüz vergi yükü, çok büyük giderler altında eziliyor. Pandemiden beri devlet tarafından, hiçbir yerden destek almayan tek sektör, otobüs şirketleridir. Keşke mazotu uygun fiyata alsaydık, keşke otoyollardan, köprülerden geçerken uygun fiyata geçseydik de bilet fiyatları bu kadar artmasaydı.”

İzmir’den İstanbul’a gidişte bir otobüsün otoyol ve köprü geçişleri için 2500 lira ödediğini hatırlatan Başkan Serdar Gerilakan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Masrafımız çok, ama yolcumuz az. Yaptığımız zamdan memnun muyuz? Kesinlikle memnun değiliz. Çünkü şimdi müşteri bulamıyoruz. Üzgünüz ama bu zammı yapmaya mecburduk. İnsanların bayram ziyaretlerine gidememesi, bizim yüzümüzden değil, ülkenin içinde bulunduğu şartlardır. Otogar’da 29-30 Nisan tarihlerinde bilet talebi yoğun görünüyor. O da yakın mesafe kentlere… Mardin, Diyarbakır, Ağrı, Van, Erzurum gibi kentlere sefer yapan otobüsler, yeterli sayıda yolcu bulamıyor. Bizler Türkiye’yi sırtımızda taşıyoruz. Mazotu yüksek fiyattan alıyoruz. Bir otobüs lastiğini 750 liraya alırken, bugün tanesi 10 bin lira olmuş. 2+1 otobüslerle zaten yolcu sayısı azaldı. Artan bilet fiyatlarına rağmen yine kar etmiyoruz, günü kurtarmaya çalışıyoruz.”