GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
16 Ocak 2018 Salı 10:29

İzmir, Nazım için buluştu: Ne güzel şey hatırlamak seni...

Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük değerlerden biri olan şair Nazım Hikmet Ran, doğumunun 116. yılında Gaziemir ve Karşıyaka’da özel gösterilerle anıldı.

Usta şair Nazım Hikmet, doğumunun 116. yıl dönümünde Gaziemir ve Karşıyaka'da anıldı.

KARŞIYAKA
Karşıyaka Belediyesi, Türk ve dünya şiirinin unutulmaz ismi Nazım Hikmet Ran’ın 116. doğum gününde, “Onlar ki” adlı oyuna ev sahipliği yaptı. Nazım Hikmet’in Kurtuluş Savaşı ile halkın kahramanca mücadelesini anlatan Kuvayi Milliye Destanı’ndan uyarlanan ve türkülerle beslenen müzikli oyun, Bostanlı Suat Taşer Tiyatrosu’nda perde açtı, Karşıyakalılar büyük ilgi gösterdi. Düzenlemesini Metin Coşkun, yönetmenliğini ise Orhan Aydın’ın yaptığı oyunda; Nazım Oyuncuları Gülsen Tuncer, Metin Coşkun, Ali Gül, Ayşegül Alpak ve Orhan Aydın sahne aldı.

“İYİ Kİ DOĞDUN NAZIM”
Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, “Dilimizin, şiirimizin, insanlık değerlerimizin büyük ustası Nazım Hikmet’i, bu yıl da sevgiyle, saygıyla ve minnetle andık. Hasretlerin, umutların, aşkların ve mücadelelerin şairini ‘İyi ki doğdun Nazım!’ diyerek selamlarken, onun ‘insanları’ olmanın gururunu ve onurunu anımsadık” dedi. 

GAZİEMİR
Gaziemir Belediyesi ile İzmir Gaziemir Volgograd Kardeş Şehir Aileleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği birlikteliğiyle düzenlenen etkinlikte, dünya şairi Nazım Hikmet 116. doğum gününde anıldı. Usta şairin doğum gününde, ölümsüz eseri Tanya’dan uyarlanan tiyatro oyunu sahnelendi. Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi’ndeyken kaleme aldığı Tanya şiirini dernek üyeleri, Mustafa Seyhan Kurağ yönetiminde tiyatro sahnesine taşıdı. Usta şair, Tanya şiirinde ikinci Dünya Savaşı’nda Nazi ordusu tarafından idam edilen Rus halk kahramanı Zoya Kosmodemyanskaya’nın gazete haberlerinden öğrendiği hikayesini anlatıyor. 2. Dünya Savaşı’na ait görüntülerinde kullanıldığı deneysel tiyatro bağımsızlık ülküsüyle ölümsüzleşenlerin destanını dinamik bir kadro ve yeni biçimde sahneye aktardı. 

UMARIM BİR GÜN MEMLEKETiNE KAVUŞUR
Oyun sonunda oyuncuları tebrik eden Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, “Memleketinde bir çınar ağacının altında yatmak isteyen ölümsüz şairimiz Nazım Hikmet maalesef ülkesinden çok uzaklarda. Umarım bir gün ülkesine kavuşur. Dünya Şairi Nazım Hikmet Ran’ın adını Gaziemir’imizde yaşatmaktan büyük onur duyuyorum. Bu etkinlikte emeği geçen Dernek Başkanı Aydın Tülü, Yönetmen Mustafa Seyhan Kurağ, oyuncular ve emeği geçen herkesi kutluyor, teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

BORNOVA
Memleket Şairi Nazım Hikmet 116. doğum gününde Bornova Belediyesi’nce düzenlenen organizasyonla anıldı. Küçük Park’ta düzenlenen “Ne güzel şey seni hatırlamak” isimli buluşmada Eylem ve Arkadaşları, Nazım şiirlerinden bestelenen şarkılarını seslendirdi.

Karlı Kayın Ormanı’ndan Seviyorum Seni’ye; hepsi birbirinden özel şarkılara genç yaşlı, kadın erkek tüm katılımcılar da eşlik etti. Soğuk havaya aldırış etmeden meydanı dolduran Bornovalılara, üzerinde Nazım Hikmet’in sözleri ve şiirlerinden alıntıların yazı olduğu özel bardaklarda kahve ikramı yapıldı.

BİZLER İÇİN HİÇ BİR ZAMAN ÖLMEDİ
Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Nazım Hikmet’in şiirlerinin derlendiği “Henüz vakit varken gülüm” isimli kitabı hediye etti. Nazım Hikmet’in Dünya’nın tanıdığı ve saygı duyduğu bir değer olduğunu vurgulayan Başkan Atila, “O, Bizler için hiç bir zaman ölmedi, düşüncüleriyle sonsuza dek yaşayacak” diye konuştu.