GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
22 Mayıs 2024 Çarşamba 15:31

İzmir Metro'da işten çıkarma ve mobbing iddiası... Sendikadan sivil itaatsizlik kararı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde başlayan eylem dalgası Metro A.Ş’ye de sıçradı. Demiryol İş Sendikası’na üye çalışanlar bugün bir araya gelerek çalışma koşulları ve ücretlere tepki gösterdi. Katılımcılar adına basın açıklamasını düzenleyen Demiryol İş Sendika Başkanı Hamdullah Giral, “Sesimizi duyurana kadar yarın sabahtan itibaren sivil kıyafetle birlikte sakal eylemine başlıyoruz. Eğer sesimize kulak veren olmazsa eylemlerimiz artarak devam edecektir” ifadelerini kullandı

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Yerel seçimler sonrası bir çok ilçede başlayan maaş krizi İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de sıçramıştı. Bir çok personel maaşlarını tam alamadıkları yönünde tepki gösterirken bir tepki de İzmir Metro A.Ş’den geldi.

Çalışma koşulları ve maaş konusunda şikayetlerini dile getiren işçiler bugün İzmir Metro Ana Binası önünde bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi. Katılımcılar adına açıklamayı  Demiryol İş Sendika Başkanı Hamdullah Giral gerçekleştirdi.

İŞİNİZDEN OLURSUNUZ DİYE TEHDİT EDİYORLAR
Sözlerine İzmir Metro A.Ş yönetimine tepki göstererek başlayan Giral, “Şu anda arkadaşlarımızın telefonlarına mesajlar geliyor. İşinizi bırakmayın, sendikanın yapacağı açıklamaya katılmayın, yoksa işinizden olursunuz diyerek tehdit ediyorlar. Onları buradan kınıyorum” dedi.

ÜZERİMİZE DÜŞENİ HEP YAPTIK 
Hazırladıkları basın metnini okuyan Giral ayrıca, "Bizler kurumumuzun çatısı altında 24 yıldır İzmir'imize ve İzmir halkına hizmet veren Metro A.Ş. işçileriyiz. Ölümüne çalışıyoruz, karşılığında da insanca yaşamak ve iş güvencesi istiyoruz. Ülkesini, şehrini ve işini seven Metro çalışanları olarak üzerimize düşeni hep en iyi şekilde yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Son imzaladığımız toplu sözleşmemizde haklarımızı almak için yaptığımız yasal grevden sonra Metro A.Ş. yönetimi intikam alma duygusuyla çalışanlara kin ve nefretle zulüm yapmaktadır. Metro A.Ş. yönetimine buradan bir kez daha sesleniyorum; Yaptığınız baskılardan, mobbingden ve işten atma tehditlerinizden vazgeçin artık... Sendika olarak biz ne dedik; İşçilerin sesine kulak verin, işçileri huzursuz etmeyin, işçileri görmezden gelmeyin dedik. Siz ne yaptınız? İletişim yollarının tamamını kapatıp baskıya ve tehditlerinize devam ederek çalışanları değersizleştirdiniz. Alnımızın teri hak edişlerimizi ödeyin dedik; hakkınız değil dediniz, eksik ödediniz Şimdi yetkililere soruyorum; Emekçinin hakkını eksik öderken Genel Müdür dahil kapsam dışı personel de maaşlarını aynı bahanelerle eksik alıyor mu? Yasal olmamasına rağmen kamera kayıtları aylarca geriye gidilip alınarak, çalışanlara ceza kesmek doğru bir davranış mı? Bu da yetmezmiş gibi kayıtlar usulsüz bir şekilde, yetkili olmayan kişilerce alınıp ve gene yetkili olmayan kişilerce cep telefonlarında birbirlerine servis edilmesi yasal mı? Yemekteki suyumuzu bile kesenlerden, kötü, kalitesiz, içinden çeşitli cisimler çıkan yemekleri bizlere layık görenlerden, baskı, zulüm, mobbing yapanlardan bunların hesabını sormak boynumuzun borcudur!” diye konuştu.

SESİMİZE KULAK VEREN OLMAZSA…
Sorunların çözüme ulaşmasını dilediklerini belirten Giral, “Sahada iş barışı bozuldu, adalet bozuldu, en ufak hatamızda bile işten atılırız korkusuyla çalışmak istemiyoruz artık. En son işten atılan; Mustafa Özçelik kardeşimizi, Cansu Erkaplan kardeşimizi,  Mustafa Akpınar kardeşimizi, Emrah Algın kardeşimizi de unutmadık, unutmaya da niyetimiz yok. Bunlarında hesabını sormak boynumuzun borcudur. Çalışan arkadaşlarımızın ödenmeyen mesai ücretleriyle ilgili talebimize bile tehditle cevap verip vardiyalarını değiştirdiniz, dinlenme günlerini çaldınız. Talebimiz; Emeğin ve emekçinin dostu Sayın Cemil Tugay Başkanımızın bu zulme bir an önce dur demesi ve Metro emekçisine sahip çıkmasıdır. Sesimizi duyurana kadar yarın sabahtan itibaren sivil kıyafetle birlikte sakal eylemine başlıyoruz. Eğer sesimize kulak veren olmazsa eylemlerimiz artarak devam edecektir. Daha iyi çalışma koşulları için vermiş olduğumuz mücadelemizde sıkıntılarımızın vakit kaybedilmeden çözüme ulaşmasını diliyoruz!” dedi.