GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Temmuz 2023 Çarşamba 16:36

İzmir Metro'da adım adım anlaşmaya!

İzmir Metro’da devam eden TİS sürecinde bugün işçi ve işveren tarafları yeniden bir araya geldi. Masadaki 27 maddenin 16’sında anlaşma sağlanırken işveren tarafından ücret zammı ile ilgili yeni bir öneri gelmedi.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Metro AŞ ve işveren sendikası SODEM-SEN ile metro ve tramvayda çalışan işçilerin örgütlü olduğu Türk-İş’e bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen 10'uncu dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde bugün taraflar yeniden bir araya geldi.

16 MADDEDE ANLAŞMA
İzmir Metro Genel Müdürlüğü’ndeki toplantıda kalan 27 maddenin 16’sında anlaşma sağlandı. Tatil günlerinde çalışma ücretleri, kıdem zammı tazminatı, yemek yardımı, birleşmiş sosyal yardımlar, yakacak yardımları, izin yardımı, hastalık yardımı, meslek hastalıkları yardımı, ücretli-ücretsiz izinler maddelerinde taraflar uzlaşıya vardı.  İş süreleri, iş riskleri, grup ücretleri, yeni işe alınacakların ücretleri gibi maddelerde ise anlaşma sağlanamadı. Bu maddeler bir sonraki toplantıda ele alınacak.

‘GREVE DE GİDERİZ EYLEMİN DE KRALINIZ YAPARIZ’
İşçilere açıklama yapan Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hamdullah Giral “Son günü beklemeyiz. Metro yönetimine ‘son güne sıkıştırmaya çalışıyorsanız vazgeçin’ dedik. Kimseden bizim korkumuz yok. Kazasız belasız bir şekilde, sizlerin yüzünüzü güldürecek bir şekilde anlaşmayı sonuçlandırmak istiyoruz. Yoksa greve de gideriz. Eylemin de kralını yaparız” dedi. 



7 AĞUSTOS’A KADAR YA ANLAŞMA YA GREV
625 Metro AŞ işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde 77 maddenin 50’sinde anlaşma sağlanırken, özellikle ekonomik maddeleri içeren 11 maddede ise hâlâ uzlaşı sağlanamadı. Görüşmelerin tıkanması üzerine son 60 günlük grev geri sayım aracı başlamıştı. 7 Ağustos 2023 tarihine kadar anlaşma sağlanmazsa grev başlayacak.

ANA TALEP EŞİTLİK
Sendika kök ücretlerde istediği artışın yanı sıra sonraki altı aylarda enflasyon artı yüzde 5 refah payı oranında zam, ikramiyelerin 112 günden 125 güne çıkarılması, gıda yardımı, gece çalışma ücretinin artırılması, vardiya pirimi, fazla çalışma ücreti, iş riskleri primlerinin ve diğer sosyal hakların belediye şirketleri ile aynı seviyeye çekilmesi isteniyor. Sözleşmede ilk defa raylı sistem ikramiyesi, kıyafet yardımı, bayram harçlığı, taşınma yardımı, yeraltı tazminatı gibi taleplerde yer aldı.