GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
29 Ağustos 2022 Pazartesi 08:37

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Buyrukçu piyasayı yorumladı... Altına hücum!

İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, altın fiyatlarının yükselmediğini, ons fiyatının düşük olmasından dolayı olması gereken fiyatın altında seyrettiğini belirterek, “Yatırım amaçlı altın alan vatandaşlar, kuyumcu esnafından alıyor. Artık insanlar altını bankada değil, elinin altında görmek istiyor” dedi ve yılbaşına kadar fiyatların artacağını öngördüklerini söyledi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Son haftalarda altın fiyatlarındaki artışı değerlendiren İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Murat Kurtuluş Buyrukçu, altının ons fiyatının düşük olmasından dolayı, olması gereken fiyatın altında seyrettiğini söyledi. Son zamanlarda altına olan talebin arttığını, kuyumcu esnafının kapısının daha çok çalındığını belirten Başkan Buyrukçu, “Çünkü insanlar, altını elinin altında görmek istiyor. Bu yüzden bankalardan altın almak yerine, kuyumcu esnafından almayı tercih ediyor. Yatırım amacıyla altın alanların çoğaldığını gözlemliyoruz. Çünkü bir kez daha anlaşıldı ki, altın, en güvenli yatırım aracı olduğu açıkça görüldü” dedi.

ALTININ GÜVENLİ LİMAN OLDUĞUNU PİYASALAR ZATEN GÖSTERİYOR
Avrupa’da yaşanan doğalgaz ve ekonomik krizin, Amerikan Merkez Bankası’nın faizle ilgili tutumundan dolayı dolar ve euronun aşağına indiğini hatırlatan Başkan Buyrukçu, “Her zaman söylediğimiz bir sözdür, altının en güvenli liman olduğu… Sözümüz karşılığını buluyor. Altının en güvenli liman olduğunu, piyasalar da zaten gösteriyor” diye konuştu.

Pandeminin ağır olduğu dönemde yaşanan sıkıntılı sürecin artık sona erdiğini belirten Başkan Buyrukçu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Vatandaş, pekala bankalardan da altın alabiliyor. Fakat son zamanlarda altınını kuyumcu esnafından almayı tercih ediyor. Çünkü altını elinin altında görmek istiyor.  Yatırım amaçlı altın alanların sayısında da artış olduğunu söyleyebilirim. Esnafımızın işleri açıldı. Altının değer kazanmış olmasıyla ilgili ekonomistmiş gibi konuşmak istemiyorum. Çünkü ben ekonomist değilim. Ben sadece sektörde faaliyet gösteren esnafımızın başkanlığını yapıyorum. Yatırım anlamında yönlendirici ifadeler kullanmam mümkün değil. Ama altına güvenenlerin bu güvenlerinin boşa gitmediğini söyleyebilirim. Bir yerde savaş patladığında, insanların altına hücum ettiğini görüyoruz. Neden? Çünkü altının en doğru yatırım aracı olduğunu biliyor insanlar. Altının gramı, pandemiden önce 300 küsur liraydı; bugün 1000 küsur lira. Neredeyse üç katı, dört katı değer kazanmış. Çeyrek altın bugün 1700 lira civarında. Yakın bir zamanda bu rakam ne olur diye tahminde bulunamam ancak yılbaşına kadar iyi yükseleceğini söyleyebilirim. Şu günlerde işlerimizin iyi olmasının sebeplerinden biri düğün sezonunun devam etmesi. Pandemi nedeniyle düğün dernekler askıya alınmıştı. Önümüzdeki sezon düğün dernekte patlama olacağını, altına olan talebin daha artacağını düşünüyorum.”