GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
3 Ocak 2024 Çarşamba 09:03

İzmir Körfezi'ni istila etmişti... Kanser tedavisinde umut olacak

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi, denizanalarının kullandığı alternatif alanlarından söz ederek, “Denizanalarının alternatif kullanım alanları ile ilgili yaptığımız çalışmalarda kanser hücreleri üzerinde önemli sonuçlar elde ettik” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Son dönemde İzmir Körfezi ve dış körfez ile Gökova Körfezi'ni saran denizanaları kirlilik tartışmalarını beraberinde getirmişti.

Ancak yapılan son araştırmalar denizanalarının kanser tedavisinde oldukça etkili sonuçlar verdiği yönünde...

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurçin Killi, denizanalarının alternatif kullanımı noktasında yaptıkları çalışmada önemli sonuçlar elde ettiklerini Egedesonsöz'e açıkladı.

Killi açıklamasında “Denizanalarının alternatif kullanım alanları ile ilgili yaptığımız çalışmalarda kanser hücreleri üzerinde önemli sonuçlar elde ettik. Ayrıca denizanasından biyoçözünür plastik yapmayı başardık ve bunu geliştirmeye devam ediyoruz. Bu canlıların farklı alanlarda kullanımına yönelik çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

SU SICAKLIKLARININ ETKİSİ
Killi, deniz anası sayısındaki çokluğun su sıcaklığının etkisinin ve insan faktörünün neden olduğunu kaydederek “Kış aylarında bile yoğun bir şekilde Gökova Körfezi’nde deniz anası popülasyonuna rastlıyoruz. Kıyılara iskele, limanlar, restoranların iskele platform yapıyoruz bunlar da polipler için tutunma yerleri oluşturuyor. Bu da yeni polipler oluşuyor. İnsan faktörü burada çok etkili. İkinci bir insan faktörü ise kirlilik.Dalga ve akıntıların etkisiyle de körfez ve koylara doğru sürüklenerek buralarda birikirler. Hayat döngüleri bittiğinde medüzler sahile vuruyor. İzmir Körfezi’nde, Gökova’da hala yoğun bir şekilde bulunuyor hatta balıkçılar da ağ attığında balıktan çok denizanasının geldiğini söylüyor” diye konuştu.