GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
6 Şubat 2023 Pazartesi 11:29

İzmir iş dünyasından deprem bölgesine yardım eli

İzmir İş dünyası Türkiye’yi yasa boğan depremle ilgili mesaj yayımladı. Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Kaharamanmaraş’ta yaşanan ve 10 ili vuran 7,7 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklama yaparak "Deprem anından itibaren İzmir iş dünyası ve Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesindeki 61 ihracatçı birliğimiz yaraları sarmak için çırpınıyoruz. Yardım malzemeleri bağışlayacak üyelerimizden toplamak için bir depo kiralıyoruz" dedi.

EGEDESONSÖZ- Sabah saat 4.17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. Depremin şiddeti, Gaziantep, Malatya, Batman, Bingöl, Elazığ, Kilis, Diyarbakır, Mardin, Siirt, Şırnak, Van, Muş, Bitlis, Hakkari, Adana, Osmaniye ve Hatay'ı da vurdu.  Bin 710 binanın yıkıldığı depremde;can kaybı 284 olurken 2 bin 323 yaralının olduğu belirtildi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi acı haberin ardından değerlendirmelerde bulunarak, "Türkiye, 17 Ağustos 1999 yılında Gölcük’de 7,4’lük depremle sarsılmıştı. 24 yıl sonra aynı büyüklükte bir depremi Kahramanmaraş Pazarcık merkezli yaşadık. Depremde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar, enkaz altında kalan vatandaşlarımızın sağ salim kurtarılmalarını diliyoruz” dedi.

Eskinazi, İhracatçı birlikleri olarak AFAD’ın istediği noktalara yardım ulaştıracaklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“10 ilimizde büyük yıkıma yol açan, 81 ilde 85 milyon vatandaşımızın kalplerinde tarifi imkânsız büyük üzüntüye yol açan deprem sonrasında Türkiye’nin tek gündemi depremin yaralarını sarmaktır. Hepimizin bugüne kadar öncelikli gördüğü tüm başlıklar artık rafa kaldırılmıştır. Uluslalararası Yardım Çağrısına çıktığımız ortamda, iş dünyası olarak bugüne kadar dillendirdiğimiz tüm gündemlerimiz tali hale gelmiştir.
1999 depremi ve sonrasında yaşadığımız depremlerden edindiğimiz tecrübelerle Pazarcık depreminin yaralarını daha hızlı sarmak için Kamu, Sivil Toplum Kuruluşları ve 85 milyon insanımıza büyük sorumluluklar düştüğünün bilincindeyiz. Depremin etkilediği coğrafyanın büyüklüğü, milyonlarca insanımızı etkiliyor olması, kış mevsiminin çetin şartları çok koordineli bir çalışmayı gerektiriyor. 

Deprem anından itibaren İzmir iş dünyası ve Türkiye İhracatçılar Meclisi bünyesindeki 61 ihracatçı birliğimiz yaraları sarmak için çırpınıyoruz. İlk etapta; kışlık giysi, çorap, iç giyim, kışlık ayakkabı, bot, battaniye, polar, uyku tulumu, kuru gıda ve bebek bezi talebi geldi. Bu malzemeleri bağışlayacak üyelerimizden toplamak için bir depo kiralıyoruz. Bu depoda toplanacak malzeleri AFAD koordinasyonunda, AFAD’ın istediği noktalara teslim edeceğiz. Kısa süre içinde bu konuda detaylı bir duyuruya çıkacağız. 2023 yılı içinde yapmayı hedeflediğimiz tüm projelerimizi minimumda tutarak, tüm kaynaklarımızı depremin yaralarını sarma kararı aldık. Yapabileceğimiz maddi ve ayni yardımların boyutunu ortaya koymak için çalışıyoruz. 

Türkiye, bu depremin yaralarını sarmak için 100 milyarlarca lira yeni kaynağı yaratmak zorunda. Bu kaynağa ihtiyacımız olduğu evrede Hükümetimiz ve hepimiz acı ilaç içmek durumunda olduğumuzun bilinciyle hareket etmeliyiz.

Hükümetimizin, bu süreçte hızlıca Uluslararası yardım çağrısında bulunması çok doğru bir adımdır. Dünya için vazgeçilmez konumda olan ülkemizin bu çağrısının hemen karşılık bulması gerektiğine inanıyoruz. 
Tüm vatandaşlarımıza da bir çağrıda bulunmak istiyorum; Sayfiye yerlerindeki boş konutlarımızı hızlıca depremzede vatandaşlarımızın hizmetine sunalım, Kızılay’ın kan taleplerine duyarlı olalım, acil yardım eğitimi olanlar deprem bölgesinde Valilikler emrinde çalışmak üzere hızlıca bölgeye intikal etsinler.”

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener:

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkez üssü olarak belirlenen 7.7 büyüklüğündeki deprem ve devamında gerçekleşen artçı sarsıntılar Kahramanmaraş'ın yanısıra, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da da yıkıma sebep oldu. Bölgeden gelen acı haberler hepimizi derinden sarstı.

Sabahın ilk saatlerinden itibaren bölgede yaşananları yakınen takip ediyoruz. Bizler İzmir’de 30 Ekim 2020’de yaşadığımız 6.9 büyüklüğündeki sarsıntıda, depremin acı yüzünü tecrübe etmiş, yaralarımızı sarmak için seferber olmuştuk. Şimdi aynı duyguyu 10 ilimizde göçük altında kurtarılmayı bekleyen vatandaşlarımız için hissediyoruz.

Afetin yaralarını daha hızlı sarmak için hepimize büyük sorumluluklar düştüğünün bilincindeyiz. Depremden etkilenen illerimiz için Valiliğimiz ve çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile koordinasyon içinde çalışmaktayız.

Depremin ardından iletişim kanallarımızı devreye sokarak tüm üyelerimize acil kan bağışı çağrısında bulunduk. Bölgedeki ihtiyaçların netleşmesinin ardından Odamız ve İzmir Ekonomi Üniversitemiz ile birlikte tüm imkanlarımızı seferber ederek depremzedelerimizin yaralarını sarmak için çalışacağız.

Her zaman dile getirdiğimiz ortak akıl ve sağduyuya en çok böyle günlerde ihtiyacımız var. Bugüne kadar yaşadığımız her zorluktan birlik ve beraberliğimizle çıktık, bu zor günleri de hep birlikte aşacağımıza inanıyor, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağolsun.

                                                                                                         

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar:

Erzincan, Van, Gölcük, İzmir depremi... Tarihler değişse de, ne acılar değişiyor, ne de yapılan hatalar. Kuşkusuz, elbirliği ile bu acılı günleri de aşacağız. 99 depreminden sonra hepimizin aklına kazındı ki, “Deprem öldürmez, bina öldürür.  Ancak, bundan ders almadığımızı da en azından bizler 30 Ekim 2020’de İzmir’de de görmüştük.

10 ilimizi etkileyen 7,7’lik Maraş-Pazarcık depremi, yılın en soğuk gününde, en savunmasız bir zaman diliminde vatandaşlarımızı vurmuştur. Devletimiz, askerimiz, yardım kuruluşları tüm kaynakları ile ilk andan itibaren enkaz bölgelerinde. Kuşkusuz, elbirliği ile bu acılı günleri de aşacağız.

99 depreminden sonra hepimizin aklına kazındı ki, “Deprem öldürmez, bina öldürür.” Ancak, bundan ders almadığımızı da en azından bizler 30 Ekim 2020’de İzmir’de de görmüştük. Bilinen bir gerçek var ki, ülkemiz ciddi bir deprem riski ile karşı karşıya. Bu da, ülke nüfusunun yaklaşık üçte birine denk geliyor. Hem çok üzgünüz hem de öfkeli. Çünkü, Japonya’da, benzer şiddetteki bir depremde burun bile kanamazken, bizde yüzlerce can kaybı yaşanıyor. Altyapıyı ve ülke gerçeklerini ihmal ederek, plansız, hızlı kentleşmenin bedeli, felaket olarak her seferinde karşımıza çıkmaktadır. Etrafındaki binalar dimdik dururken, yıkılan binaların, göçük altında kalan canların hesabı mutlaka sorulmalıdır.

 Tıpkı önceki depremlerde olduğu gibi bizler de üzerimize düşeni yine yapmaya hazırız. Devletimizin kaynaklarını zorlayan böylesi bir felakette, vatandaşlarımızın karınca kararınca yardımını, üyelerimizden de deprem bölgelerinde ihtiyaç duyulan malzemelerle destek olmasını rica ediyorum. Bizler de gerekli organizasyonu ayrıca sağlayacağız. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar ve göçük altında kalan vatandaşlarımıza sağ salim ulaşılmasını diliyorum. Ülkemize çok büyük geçmiş olsun.

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı:

Öncelikle depremden etkilenen tüm illerimizdeki yaralılara acil şifa, vefat eden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum. Enkaz altında kalan vatandaşlarımızın kurtarılması için arama kurtarma ekiplerine yardımcı olunması gerekiyor. Federasyonumuza bağlı tüm Dernek Başkanlarımı bugün Başkanı olduğum İzmir Ekonomik Kalkınma ve Koordinasyon toplantısına davet ettim. Toplantıya İBB Başkanı Tunç Soyer de katılacak. İzmir Valisini de davet ettim. BASİFED olarak derneklerimizin katılımıyla çadır, battaniye, sağlık malzemesi başta olmak üzere yardım çalışmasına başladık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve devlet kurumlarımızla en kısa sürede bölgeye bu yardımları ulaştırmayı hedefliyoruz.

GİFED Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter:

Tüm Türkiye olarak Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden dolayı büyük bir acı içindeyiz. 10 ili etkileyen ve yüzlerce vatandaşımızın ölümüne, binlerce vatandaşımızın yaralanmasına neden olan 7.7 büyüklüğündeki deprem için yürütülecek tüm yardım kampanyalarına dahil olacağız. GİFED bünyesinde bulunan derneklerimiz ile koordineli olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve üye derneklerimizin bulunduğu illerin belediye başkanlıklarının ve kamu kurumlarının yardım kampanyalarına katkı koyma kararı aldık. Diliyor ve umuyorum bu büyük depremin yaralarını hızla saracağız.

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt:

Kahramanmaraş’ta meydana gelen çok büyük şiddetli deprem nedeniyle büyük geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, yaralılara acil şifa, can kayıpları için Allahtan rahmet diliyoruz. İZSİAD olarak yardım çalışmalarına başladık, en kısa sürede topladığımız yardımları İzmir Büyükşehir Belediyesi gibi kurumlarla koordineli olarak bölgeye ulaştıracağız.

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin:

Kahramanmaraş ve bölgedeki 10 ili etkileyen deprem nedeniyle tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Yaralılara şifa, kaybettiğimiz insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. İZİKAD olarak başta İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile irtibat halindeyiz. Organize edilecek yardım kampanyalarına dahil olacağız.

EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şahika Yörükoğlu Aşkıner:

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem nedeniyle tüm ulusuma başsağlığı ve geçmiş olsun diliyorum. EGİKAD olarak kendi içimizde neler yapabileceğimizi, nasıl yardım ulaştıracağımızı ilgili kurullarımızda değerlendiriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak gerekli yardımları bölgeye ulaştırmayı hedefliyoruz

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mutlu Can Günel:

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilin zarar gördüğü deprem nedeniyle büyük bir üzüntü içindeyiz. Yaralılara şifa, vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. KESİAD olarak her tür yardım kampanyasına katılacağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile koordineli olarak bölgeye yardım ulaştırmayı hedefliyoruz.

TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Melih Sebastien Durmuş:

Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili büyük bir şiddetle etkileyen 7.7 büyüklüğündeki deprem tüm Türkiye’yi yasa boğdu. TÜGİAD Ege Şubesi olarak TÜGİAD merkezimizle koordineli olarak bölgemizdeki tüm yardım kampanyalarına katılım göstereceğiz. Yaralılara acil şifa, enkaz altına kalarak yaşamını yitiren vatandaşlarımıza rahmet diliyoruz.

EGOD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun:

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem nedeniyle Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifa, vefaat eden vatandaşlarımıza rahmet diliyoruz. EGOD olarak bölgeye yönelik yapılacak yardım kampanyalarına katılma kararı aldık. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile organize olarak bölgedeki vatandaşlarımıza yardımları ulaştırmak istiyoruz.

KalDer İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Senem Kılıç:

Kahramanmaraş ve 10 ilimizde meydana gelen deprem tüm ülkemizi yasa boğdu. Böylesi bir felaket sonrası dayanışarak bölgeye destek olmamız gerekiyor. Enkaz altında olan vatandaşlarımızın kurtarılması ilk etapta en önemli iş olsa da evleri yıkılan vatandaşlarımıza yardım ulaştırılması gerekmektedir. KalDer İzmir Şubesi olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi ve diğer kamu kuruluşları ile koordineli olarak bölgeye yardım ulaştırmak istiyoruz. Yaralılara acil şifa, vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.

EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul:

Kahramanmaraş ve 10 ili etkileyen 7.7 büyüklüğündeki deprem ile güne uyandık. Yıkımlar nedeniyle vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. EGSD olarak başta giyim ve battaniye olmak üzere İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yardım kampanyasına katılacağımızı, diğer kamu kurum ve kuruluşların yardım organizasyonlarına da katkı vereceğimizi bildirmek isteriz.

İzmir Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Yaşar Zengin:

Kahramanmaraş merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle büyük bir üzüntü içindeyiz. Yaralı vatandaşlarımıza şifa, can kaybı yaşayan vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Oda olarak kendi bünyemizde neler yapabileceğimizi, yaraları sarma noktasında nasıl katkı koyabileceğimizi değerlendiriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kamu kurumları ile koordineli olarak bölge için açılacak tüm yardım kampanyalarına dahil olacağız.

EgeYDD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Pınar Kılıç:

Kahmanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ilde büyük hasara neden olan 7.7 büyüklüğündeki deprem nedeniyle büyük bir üzüntü içindeyiz. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar, vefat eden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum. Enkaz altında kalan vatandaşlarımızın da bir an önce çıkarılmasını temenni ediyorum. EgeYDD olarak kendi bünyemizde değerlendirmeler yaparak yardım kampanyalarına nasıl bir katkı koyacağımızı değerlendiriyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kamu kuruluşlarının yardım kampanyalarına katılım göstereceğiz.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli:

Merkezi Kahramanmaraş Pazarcık olan ve 10 kentimizde yıkıma neden olan 7,7 büyüklüğündeki deprem adeta tüm Türkiye’yi yerle bir etti. Acımız çok büyük. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor; enkaz altında kalan vatandaşlarımıza en kısa sürede ulaşılmasını temenni ediyorum. Gün birlik olma zamanı. İzmir Ticaret Borsası olarak, ilimizdeki diğer ekonomi STK’larıyla birlikte; devlet kurumları ve yerel yönetimlerle iş birliği içinde var gücümüzle depremzede vatandaşlarımızın yanında olmak için harekete geçmiş durumdayız. Bu zor süreçte tüm vatandaşlarımızı sağduyulu davranmaya, spekülatif haberlere itibar etmemeye ve başta yardım çalışmaları olmak üzere tüm konularda resmî açıklamaları beklemeye davet ediyorum. Milletimizin başı sağ olsun.

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer:

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve Türkiye'nin birçok yerinde hissedilen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberinin herkesi yasa boğduğu belirtilerek, “Kurum olarak her türlü desteğe ve yardıma hazırız. İzmir’deki STK, Odalar ve kamu kurumlarıyla koordinasyon içerisindeyiz. Yakın zamanda kardeş dernek olduğumuz ve ziyaret ettiğimiz GAGİAD Gaziantep İş İnsanları Derneği ve Hatay Genç İş İnsanları Derneği- HAGİAD ile hemen deprem sonrasında irtibat kurduk. Onlar vasıtasıyla bölgeden haberleri alıyor, gelişmeleri ve olası ihtiyaçları yakından takip etmeye çalışıyoruz. İzmir Depremi sonrasında kent halkı olarak nasıl biraraya geldiysek, tek yürek olduysak şimdi aynısını Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay ve diğer etkilenen illerimiz için de yapacağız. Bu zor zamanda her türlü yardıma hazırız. Hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi sunar, yaralılara acil şifalar dileriz