GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
26 Nisan 2017 Çarşamba 10:43

İzmir iş dünyasından AKPM’ye sert tepki

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM)’nin Türkiye’yi yeniden denetime alınması kararına İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ve Ege Bölge Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar gösterdi.

EGEDESONSÖZ- Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri ile ilgili dün kritik bir gün yaşandı. AKPM'de, “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi” konulu bir oturum düzenlendi. Oturumda Türkiye'nin 2004'te çıktığı siyasi denetim sürecine yeniden alınmasına karar verildi.

YORGANCILAR: KARAR TAMAMEN SİYASİ
Ege Bölge Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar kararı sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile yorumladı.



Yorgancılar, “AKMP'nin, Türkiye'yi yeniden siyasi denetim sürecine alması kararı tamamen siyasidir. Türkiye, birçok AB ülkesinden çok daha iyi konumdadır. Türkiye, Avrupa'nın ayrılmaz bir parçasıdır. AB'ye girmesi siyasi kaygılarla engellense bile, bu yolda attığımız adımlar ve dönüşümler ülkemiz için değerlidir, fırsattır. İngiltere'den sonra Fransa'nın da AB'den çıkması gündeme gelebilir.” dedi.

‘ÜLKEMİZİN GURURU VE ONURU HER ŞEYİN ÜSTÜNDEDİR’
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da  AKPM’nin Türkiye'nin yeniden denetime alınması kararını yaptığı yazılı açıklama ile eleştirdi. Demirtaş, “Türkiye’nin tam üye olmasını elbette isteriz. Ama ülkemizin gururu ve onuru her şeyin üzerindedir, Avrupa’nın bize ders vermesine ihtiyacımız yok" dedi.

Türkiye’nin batılılaşma yönündeki kararlılığının Tanzimat’tan bu yana devam ettiğini belirten Demirtaş, bunun son noktasının ise ekonomik bir birlik olarak kurulan ve zamanla siyasi bir birliğe dönüşmüş olan Avrupa Birliği’ne tam üye adayı olması olduğunu belirtti. Demirtaş, “Ancak bu süreç bugüne kadar çeşitli engeller ve kesintiler ile gelebildi. Arzumuz bu sürecin devam etmesi ve tam üye olmamızdır" dedi.

Bu hedefin ve uzun soluklu sürecin AKPM’nin bugün Türkiye’yi siyasi denetim altına alma kararı ile ciddi darbe aldığını belirten Demirtaş, “Ülkemizin gururu ve onuru her şeyin üzerindedir. Avrupa Birliği’nin bize ders vermesine ihtiyacımız yok. Artık kendi varlığını sorgulayan hale gelmiş olan Avrupa Birliği’nin, ülkemizin iç meselelerine taraf olması kesinlikle kabul edilemez. Bu son alınan kararı da bu açıdan haksız ve yanlış buluyoruz" diye konuştu.