GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
3 Nisan 2023 Pazartesi 10:36

İzmir’in utanç raporu!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği'nin yayımladığı ‘2023 Yılı Mart Ayı Raporu’na göre, Türkiye genelinde geçtiğimiz ay erkekler tarafından 23 kadın öldürüldü. İzmir’de ise 2022 yılından bu yana 37 kadın hayattan koparıldı. Mart ayında 1’i şüpheli 3 kadın cinayeti işlendi.

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2023 yılı Mart Ayı Raporu yayımlandı. Raporda geçtiğimiz ay işlenen kadın cinayetlerinin detaylı verileri yer aldı.

Açıklanan rapora göre, Mart ayında 23 kadın cinayeti işlenirken bunlardan 19'u şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Bu cinayetlerin 3’ü İzmir'de meydana geldi.

Platformun yayınladığı raporda,  yaklaşan seçim sürecinde yeniden tartışmaya açılan 6284 sayılı kanun ile ilgili, “Seçimler yaklaştıkça bazı siyasi partiler içlerindeki kadın düşmanlığını ortaya çıkarmaya başladı. Şu anki siyasi iktidar yanına benzer yobaz düşüncelerdeki siyasi partileri topladı. Bu partilerden HÜDAPAR’ın daha önce İstanbul Sözleşmesi karşıtı söylemlerde bulunduğunu ve LGBTİQ+ nefret mitinglerine çağrılar yaptığını biliyoruz. Yine aynı parti çocuk yaşta evliliklerin olabileceğini ifade etmişti. Bu ittifakın diğer bir üyesi Yeniden Refah Partisi’nin ittifaka katılım şartları ise direkt kadınların kazanılmış haklarına saldırı içeriyor. Bu parti de kadınları koruyan 6284’ün ve nafakanın kaldırılmasını, laik eğitim sisteminden vazgeçilmesini talep ediyor. Ama biz kadınlar sizin zihniyetinizle savaşmaya devam edeceğiz. Mücadele ederek kazandığımız hiçbir şey sizin seçim pazarlığınız olamaz. Kendi hayatlarımız hakkında kendimiz karar alacağız, mücadele edeceğiz, direneceğiz, yaşayacağız ve sizler ise hep beraber gideceksiniz! İstanbul Sözleşmesi’nden imzayı geri çeken, 6284’ü hedef haline getiren bu gerici zihniyet işte derneğimiz Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na kapatma davası açmıştı. 5 Nisan’da derneğimizin kapatma davasında tüm kadınları ve LGBTİQ+’ları Çağlayan Adliyesi’ne bekliyoruz. 6284’e de Platformumuza da dokunamayacaklar! Platform durmayacak, kadın cinayetlerini durduracak” ifadelerine yer verildi.

KADINLAR NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?
Raporda, kadınların en çok yakınları tarafından katledildiği belirtilerek, “Mart ayında öldürülen 23 kadının 9’u evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si babası, 2’si oğlu, 2’si tanıdığı biri, 1’i akrabası, 1’i eskiden evli olduğu erkek tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların %39’u evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.Kadınların 16’sı evinde, 4’ü sokakta, 1’i  otelde, 1’i iş yerinde, 1’i ormanlık alanda öldürülmüştür.  Bu ay öldürülen kadınların %70’i evlerinde öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların 12’si kesici aletlerle, 10’u ateşli silahlarla ve 1’i boğularak öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların %52’si kesici aletler ile öldürüldü” denildi.

İZMİR’DE HAYATINI KAYBEDEN KADINLAR
İzmir’de 19 yaşındaki bir çocuk annesi Nazlı Göl evinde çıkan yangında öldü. Evli olduğu erkek çocuğunu ve Nazlı’yı kurtarmak için eve girdiğini ancak Nazlı’yı kurtaramadığını ifade etti.

İzmir’de 30 yaşındaki Aslı Angi 45 gün önce boşandığı Mehmet Angi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Aslı, çocuklarını görmek için failin evine 2 polis eşliğinde gitmişti.

İzmir’de 62 yaşındaki Aysel Genç, kızı Seher Genç’in eskiden evli olduğu erkek Davut Yiğitoğlu tarafından silahla vurularak öldürüldü. Seher Genç ise ağır yaralandı. Fail gözaltına alındı.