GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Mart 2023 Çarşamba 10:37

İzmir’in utanç raporu... 35 kadın hayattan koparıldı!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği'nin yayımladığı ‘2023 Yılı Şubat Ayı Raporu’na göre, Türkiye genelinde geçtiğimiz ay erkekler tarafından 11 kadın öldürüldü. İzmir’de ise; 2022 yılından bu yana 35 kadın hayattan koparıldı. Şubat ayında 1 kadın cinayeti işlendi. 

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ- Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2023 yılı Şubat Ayı Raporu yayımlandı. Raporda geçtiğimiz ay işlenen kadın cinayetlerinin detaylı verileri yer aldı. 2022 yılından bu yana İzmir’de 35 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

Açıklanan rapora göre, Şubat ayında 11 kadın cinayeti işlenirken bunlardan 12'si şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Bu cinayetlerin 1’i İzmir'de meydana geldi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Üyesi Tülin Osmanoğulları raporu değerlendirdirdi. 

Platformun yayınladığı raporda 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlere dikkat çekilerek meydana gelen ölümlerde ihmallerin üzerinde duruldu. Raporda ayrıca, “Bu ay 11 kadın cinayeti işlenmiş, 12 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştur. Öldürülen 11 kadından 4’ü boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si ekonomik bahane ile öldürüldü. 5’inin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi. 5 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?
Şubat ayında öldürülen 11 kadının 4’ü evli olduğu erkek, 3’ü eskiden evli olduğu erkek, 1’i birlikte olduğu erkek, 1’i babası, 1’i kardeşi ve 1’i tanıdığı kişi tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların %36’sı evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ
Kadınların 9’u evinde, 1’i sokakta ve 1’i arabada öldürülmüştür. Bu ay öldürülen kadınların %82’si evlerinde öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların 6’sı kesici aletlerle ve 5’i ateşli silahlarla öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların %55’i kesici aletle öldürüldü.

İZMİR’DE EMİNE METİN SİLAHLA VURULDU
İzmir’in Çiğli ilçesinde çobanlık yapan Emine Metin dağlık bir alanda karnından ateşli silahla vurulmuş halde bulundu. Güzeltepe Mahallesi'ndeki dağlık alanda bir kadının hareketsiz halde yerde yattığını gören yurttaşların ihbarı üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi.

POLİSLERİN YANINDA BIÇAKLANDI
Ayrıca, Mart ayında yine İzmir’in Torbalı ilçesinde polis ekipleriyle birlikte çocuklarını görmeye giden kadın,  boşandığı eşi tarafından bıçaklandı. Hastaneye kaldırılan kadın yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

KADINLAR İKİ KAT YIKIM ALTINDA KALDI
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Egedesonsöz’e değerlendirmelerde bulunan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri Üyesi Tülin Osmanoğulları, “Bu sene 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü koca bir yıkım ve bir o kadar da mücadele ile karşılıyoruz. Nasıl ki koruma kararlarına rağmen kadınlar korunmuyorsa, göçük altında kalan on binlerin de kurtarılamadığını gördük. Yıllardır kadınlara erkek şiddetini, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini bir fıtratmış gibi anlattılar. Ne yazık ki depremin onca yıkıcılığına rağmen deprem bölgesindeki kadınlar yoğun bir biçimde erkek şiddetine maruz bırakılmış durumda. Bunun yanı sıra ped gibi iç çamaşırı gibi en temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamıyorlar. Aynı zamanda bekâr kadınlara çocuksuz kadınlara aile olmadıkları için çadır dahi verilmiyor. O yıkımda ve enkaz da kadınlar iki kat kaldılar. Kadınlara yönelik şiddeti de kadın cinayetlerini de mücadelemiz ile durduracağız. Enkazsız ve şiddetsiz bir dünya kurana kadar mücadele edeceğiz.” ifadelerini kullandı.