GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Nisan 2017 Pazar 10:03

İzmir’in ünlü kanyonuna taş ocağı vizesi

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde doğa tutkunlarının uğrak mekanı olan Ansızca Kanyonu’nun bulunduğu bölgede kalker ocağı kurulması için harekete geçildi. Köylülerin karşı çıktığı proje için tekrar ÇED süreci başlatıldı. Alanda yıllık 3 milyon 150 bin ton üretim yapılması hedefleniyor.

Ender ALDANMAZ EGEDESONSÖZ – İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde dağcılık ve yürüyüş meraklılarının uğrak yeri olan ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Ansızca Kanyonu’na yakın bir bölgede maden ocağı yapılması için tekrar harekete geçildi. ÇED sürecinin başlatıldığı projede yıllık 3 milyon 150 bin ton kalker üretimi yapılması hedefleniyor.

TEPKİ TOPLAMIŞTI
Geçtiğimiz ağustos ayından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ön ÇED izni verilen projeye, Ansızca Mahallesi’nde yaşayan halkın tepkisi büyük olmuştu. Aydınlar Madencilik tarafından yapılmak istenen projeye Kemalpaşa Belediyesi de itiraz ederken şirket çalışmlarını askıya almıştı. İtirazlara rağmen firma, yeni bir ÇED dosyası hazırladı. Hazırlanan rapora İzmir Valiliği’nden onay geldi ve ÇED süreci başlatıldı.

825,300 metrekarelik alanda verilen ruhsat sahasında 85,715 metrekarelik alanda ÇED izni verilirken alanda kalker ocağının yanı sıra sahada kırma eleme tesisi, stok sahası, pasa döküm sahası ve bitkisel toprak depolama sahası bulunacak. Ansızca Mahallesi’ne 610 metre uzaklağında bulunacak olan maden ocağında 3 yıllık çalışma yapılması planlanıyor.

PROJE KİME AİT?
AK Parti İzmir eski İl Başkan Yardımcısı Sinan Aydın ve İşadamı Nazım Aydın’ın sahibi olduğu Aydınlar Madencilik, karayollarına ait yol ve altyapı ihaleleri ile adını duyurmuştu. Aydın kardeşlerden projeyi gerçekleştirecek olan Nazım Aydın, 2014 yerel seçimlerinde Kemalpaşa Belediyesi başkanlığı için AK Parti’den aday adayı olmuştu.

BAŞKAN UĞURLU 'TAŞ OCAĞI OLMAYACAK' DEMİŞTİ AMA...
Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, ağustos ayında başlatılan ÇED süreci döneminde yaptığı açıklamada “Belediye olarak Ansızca’ya taş ocağı yapılmasına karşıydık. Bu konuda şerhlerimizi koyduk. Yapılmasını doğru bulmadığımızı ifade ettik. Daha önceki projelere de karşı çıkmıştık. Buna da tepkimizi koyduk. Şirket sorumlu davranarak çalışmaları askıya aldı. O bölgede taş ocağı olmayacak” demişti.