GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
4 Mayıs 2018 Cuma 14:16

İzmir'in turizm cennetine müjde: O taş ocağına yargı freni!

Danıştay 14 Dairesi Urla İçmeler’de BEMAŞ Şirketi’ne ait taş ocağı ve kırma eleme tesisi için verilen “ÇED Gerekli değildir” kararını iptal etti.

EGEDESONSÖZ-  İzmir’in Urla İlçesi’nde birçok kez eyleme konu olan İçmeler’deki BEMAŞ A.Ş’ye ait “Kalker Ocağı-Konkasör Tesisi ve Beton Tesisi Entegre Projesi” ilgili Danıştay’dan müjdeli haber geldi. Danıştay 14 Dairesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararını iptal etti.

ZEYTİNLİK VAR!
Danıştay, 2005 yılından bu yana faaliyet gösteren, daha önce mahkemece hakkında alınmış kararlar bulunmasına rağmen “dizayn değişikliği” yaparak faaliyetini sürdüren şirketin bölgedeki tesis ile zeytinliklere zarar verdiğini vurguladı. Tesisin zeytin alanına 2 bin 800 metre mesafede bulunduğu dile getirilirken bunun yasal sınır için yetmediği belirtildi. Ayrıca, zeytinlik bölgesine sadece zeytinyağı tesisleri ve küçük tarımsal işletmeler kurulabileceği bunun dışında toz, toprak ve duman üreten tesislerin kesinlikle yasak olduğu vurgulandı. Mahkeme, bilirkişi ve avukatların savunmalarını da alırken bölgede bulunan tesis için verilen tüm izinleri iptal etmiş oldu.

HER ŞEYİN BİR SONU VAR
Yarımada bölgesinde taş ocakları ve maden sahalarının kontrolsüz kullanımıyla mücadelede eden isimlerin başında gelen Avukat Şehrazat Mercan, “Her şeyin bir sonu var. Artık bu işlerin sonu geldi. Çünkü zeytin olan bir yerde bu tür işlemleri yapamazsınız. Zeytin yasası açık ve net. Çevreciler ve doğaseverler bu tesisleri yakından takip ediyorlar. Her şeyi iyi izliyorlar. Köylüler, tarlada çalışan insanlarımız cahil de değil. İnsanlar bilinçlendi. Geleceklerini, çocuklarını korumak için mücadele ediyorlar. Sermaye sahibi parasına güvenip her yerde böyle işler yapmak isteyebilir. Ama devlet de bu konuya bakacak ve izin vermeyecek. Gerekirse müdahale edecek” dedi.