GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
30 Mart 2021 Salı 10:12

İzmir'in turizm cennetinde 'tümülüs' heyecanı

İzmir'in tatil cennetleri arasında yer alan Seferihisar'da özel mülkiyette bulunan 3 adet parselde Tümülüs (bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepecik) tespit edilmesi sonrası, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından alanın "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı " olarak tescillenmesine karar verildi.

Oktay GÜÇTEKİN/ EGEDESONSÖZ - İzmir'in Seferihisar ilçesi sınırları içerisinde yer alan Sığacık Mahallesi'nde özel mülkiyette yer alan 3 parselde tespit edilen 'mermer bloklar' sonrası, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma  Bölge Kurulu harekete geçti.

Parsellerde yer alan 18m çapında dairesel bir hat oluşturan tek sıra halinde mermer blokların bir yapıya ait temel kalıntıları olduğunun tespit edildiği belirtilen metinde, Teos Kazı Başkanı tarafından söz konusu yapının dairesel peribolos (çevre) duvarına sahip bir Tümülüs olduğuna işaret ettiği yer aldı.

Kararda ayrıca; Karagöl-II Tümülüsü olarak adlandırılan bu yapının 2863 sayılı yasanın 6. maddesi kapsamında "korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı " olarak tescillenmesine, 2863 sayılı yasanın 18. ve 57. Maddeleri gereğince koruma grubunun "1 grup" olarak belirlenmesine, alanın Tümülüsü koruma alanı olarak belirlenmesine, ayrıca söz konusu taşınmazın tapu kütüğü beyanlar hanesine Tapu Müdürlüğünce "1 grup korunması gerekli taşınmaz kültür varlığıdır" ve "Koruma alanında kalmaktadır" şerhlerinin konulmasına karar verildiği belirtildi.

Alanın bir bölümünün 'yol' içinde kaldığının da belirtildiği metinde, ilçe belediyesi ile temas kurulması sonrası  alanın korunmasına yönelik yol düzenlemesinin yapılmasına karar verildiğini belirtildi.

TÜMÜLÜS NEDİR?
Tümülüs, Latince bir sözcük olup (çoğulu tümüli), bir mezar yada mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciklere verilen addır. Höyük ve kurgan (Orta Asya'da) da denilen tümülüs yapma geleneğine sahip ulusların sayısı fazla değildir.