GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
30 Nisan 2016 Cumartesi 11:26

İzmir'in tarihi vapuru o proje için batırıldı!

9 Eylül vapuru ‘Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi’ Ege’nin maviliklerine batırıldı. Başkan Kocaoğlu'nun programa katılmaması kafalarda soru işareti yaratırken, tanıtımlardan Büyükşehir Belediyesi ismine yer verilmemesinin bu tavrın nedeni olduğu öğrenildi.

EGEDESONSÖZ - İzmir’in emektar vapurları, Karaburun Kaymakamlığı’nın “Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi” kapsamında, bundan sonra Ege’nin mavi derinliklerinde sualtı yaşamına ve dalış turizmine hizmet edecek.

İzmir Valiliği, Deniz Ticaret Odası ve Karaburun Belediyesi’nin katlılarıyla gerçekleşen törende 9 Eylül vapuru Ege’nin maviliklerine indi.

- FOTO GALERİ: TARİHİ VAPUR SİRENLERLE BATIRILDI... 



9 Eylül vapuru, Küçükada açıklarında çevredeki teknelerin de katılımıyla sirenler eşliğinde kontrollü şekilde batırıldı. Etkinliğe katılanların, hatıra fotoğrafı çektirdi.

KAPTAN ŞAŞMAZ'IN DUYGUSAL ANI 
Vapurun ilk kaptanlarından Yahya Şaşmaz, Karaburun İskelesi'nde düzenlenen törendeki konuşmasında, gemiye dair birçok güzel anısı olduğunu belirtti.

Kendisinin bir yandan üzüldüğünü bir yandan da sevindiğini dile getiren Şaşmaz, "Yıllarca kullandığım vapurun batması üzüyor ama en azından parçalanmadığı, deniz yaşamına yapay resif olarak katkı sağlayacağı için seviniyorum." diye konuştu.

BİR YOK OLUŞ DEĞİL... 
İzmir Valisi Mustafa Toprak da denizden daha fazla yararlanılması gerektiğini ifade ederek, "Yapay Resif ve Turizm Amaçlı Batık Projesi" kapsamında batırılacak vapurun, dalış meraklılarının ilgisiyle ilçe turizminin yanı sıra deniz altındaki canlı hayatının gelişmesine katkı sağlayacağını söyledi. Vapurun batırılmasına üzülenler bulunduğuna değinen Toprak, "Bu bir yok oluş değil, hatıraların deniz altında yeniden fışkırmasıdır." dedi.

Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk de İzmir'in anılarını süsleyen vapurların, artık yolcular değil, deniz canlıları için hizmet vereceğini belirterek şöyle konuştu: "Karaburun, son yılların en çok rağbet gören yerleri arasında bulunuyor. Turizmde, planlı şekilde kalkınmak zorunda. Dalış turizmi de doğasını koruyup turizm gelirlerini artırmasına yardımcı olacaktır."

Proje kapsamında yarın da diğer Alaybey Vapuru da Büyükada yakınlarında suyun derinliklerine indirilecek. 

İki vapurun, hem batırıldıkları yerdeki deniz altı yaşamına canlılık getirmesi hem de dalış turizmi açısından ilgi çekmesi bekleniyor.



KOCAOĞLU NEDEN KATILMADI? 
Tarihi vapurun batırılma töreninde en dikkat çeken konu Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun programa katılmaması oldu. Edinilen bilgiye göre Başkan Kocaoğlu'nun proje ve vapurların batırılma töreni kapsamında yapılan tanıtım ve pankartlarda Büyükşehir Belediyesi'ne yer verilmemesi nedeniyle başka bir programı tercih etti. 

TARİHİN TANIKLARI
İzmir Alaybey Tersanesi’nde 1976 yılında inşa edilen “9 Eylül” ve “Alaybey” vapurları, 40 yıla yakın süre boyunca hem İzmirliye hizmet verdiler hem kentin tarihine tanıklık ettiler. Karşıyaka ve Konak iskeleleri arasında martılarla beraber yan yana sayısız yolculuk yaptılar. Hiç durmadan devam ettikleri bu yolculuk sonunda 2012’de ekonomik ömürlerini tamamlayarak emekliye ayrıldılar. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karaburun Belediyesi arasında yapılan protokolle, Karaburun Belediyesi’ne tahsis edilen vapurlar, gerekli izinlerin tamamlanması ve temizlik ile arındırma çalışmaları sonucunda vapurlar batırılmaya hazır hale getirildi. Önce “9 Eylül”, bir gün sonra da “Alaybey” vapurları, yaklaşık bir saat sürecek işlem sonucunda Karaburun açıklarında emniyetli şekilde batırılacak. İzmirlilerin anılarında büyük yeri olan vapurlar, Ege’nin mavi derinliklerindeki yeni yaşamlarında da hayalleri süslemeye devam edecek.