GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
21 Temmuz 2022 Perşembe 07:55

İzmir’in tanınmış isimleri bir araya geldi… Bu kooperatif çok farklı!

Sınırlı Sorumlu İzmir Sosyal Kalkınma ve İşletme Kooperatifi, İzmir Ticaret Sicili Müdürlüğü’nden tescil aldı. Işıl Nişli, Işınsu Kestelli, Zeliha Toprak gibi tanınmış simaların yer aldığı kooperatif, çevre ve iklimden hukuka, eğitimden sağlığa pek çok konuda, toplum yararına çalışmalar yapacak.  

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir, farklı bir kooperatifle tanıştı. İzmir’in tanınmış simalarından iş insanı Işıl Nişli başkanlığında kurulan Sınırlı Sorumlu İzmir Sosyal Kalkınma ve İşletme Kooperatifi (SKOOP), İzmir Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından tescil edildi. İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, Fransa’nın İzmir Fahri Konsolosu Zeliha Toprak, Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Talat Papatya gibi kentin ünlü isimlerinin yönetiminde olacak kooperatif, çevre ve iklimden hukuka, eğitimden sağlığa pek çok konuda toplum yararına önemli çalışmalara imza atmak için yola çıktı.

DEVANTAJLI GRUPLARIN İŞ GÜCÜNE KATILIMI DESTEKLENECEK
Kooperatif denince insanların aklına doğal olarak üretici, tüketici ve konut kooperatiflerinin geldiğini, ancak başkanlığını yaptığı kooperatifin çok farklı bir amaçla kurulduğunu anlatan Işıl Nişli, “Kamu ve özel sektörün çözüm üretmekte yetersiz kaldığı sosyal, sağlık, eğitim ve çevre hizmetlerinin sağlanması için çalışacağız” dedi.  Ayrıca dezavantajlı grupların iş gücüne katılımının desteklenmesi düşüncesinin de öncelikli hedefler arasında yer aldığına vurgu yapan Nişli, “Sosyal fayda yaratma hedefiyle, kar amacı güden şirketlerin girişimci ruhunu bir araya getirmesi için de çalışmalar yapacağız. Sosyoekonomik dönüşümlere katkı koyacağız. Birleşmiş Milletler’in belirlediği 2030 yılı sonuna kadar ulaşılması hedeflenen Sürdürülebilir Kalkınma İçin Küresel Amaçlar çerçevesinde mücadelemiz olacak. Yoksulluğa, açlığa son vermek, sağlıklı bireyler, nitelikli eğitim, toplumsal cinsiyet eşitliği, temiz su gibi konularda verilen mücadelede bizler de yerimizi alacağız” dedi.

KAR AMACI GÜTMEYEN, TOPLUMSAL FAYDA İÇİN ÇALIŞAN BİR KOOPERATİF
Sınırlı Sorumlu İzmir Sosyal Kalkınma ve İşletme Kooperatifi’nin, sosyal bir kooperatif olduğunun altını çizen Kooperatif Başkanı Işıl Nişli, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kar amacı gütmeyen, toplumsal fayda için çalışan, aslında yeni nesil bir sivil toplum hareketidir, bizim kurduğumuz kooperatif. Gerçek anlamda, fark yaratmak istediğimiz bir kooperatif kurguladık. Sosyal kooperatifler Türkiye’de pek bilinmiyor. Bizim kurguladığımız sistemde ilk kooperatif olarak hizmet vermeye başlıyoruz. Işınsu Kestelli, çok eski dostum. Pek çok sosyal projede birlikte yer aldık. Daha önce Koruncuk Köyü Vakfı İzmir Şubesi’nde başkanlık yaparken de birlikteydik. Diğer arkadaşlarımla çok iyi bir grup oluşturmuştuk. Toplumda fark yaratmak isteyen, egolarından arınmış, birbirini çok iyi tanıyan insanlar olarak, bundan sonra birlikte, sosyal kalkınma kooperatifi çatısı altında güzel işler yapacağız.”

ULUSLARARASI FONLARDAN FAYDALANILACAK
Kooperatifin işleyiş tarzı ve hedefleri konusunda da bilgiler aktaran Başkan Işıl Nişli, şunları söyledi:

“Kooperatifimiz, ikişer yıl aralıklarla toplumun ihtiyaç alanlarını belirleyip o alanda çalışmalar yapacak. İlk iki yıl, çevre ve iklim konusunda çalışma kararı aldık. İki yıl sonra farklı bir konuya geçiş yapacağız. Bir sonraki konumuz hukukla ilgili olabilir, eğitimle ilgili olabilir. Ege Orman Vakfı ile de protokol yaptık. Bir süre sonra projelerimizi Ege Orman Vakfı’na devredeceğiz. Belediyelerle birlikte yürüteceğimiz projelerimiz var. Karşıyaka ve Bornova belediyeleriyle işbirliği içinde olacağız. Uluslararası bir projeye başladık. Hedefimiz çevre ve iklim konusunda adımlar atılmasını sağlamak olacak. Baktık ki sadece çocuk, kadın, işsiz, yoksul kadar, doğa da elimizden gidiyor, doğaya sahip çıkarak, hepsinin temelini hazırlamış olacağız diye düşünüyoruz. Biz kooperatif olduğumuz için mal üretme, satın alma ve satma hakkımız var. Yaptığımız projelerle, diğer projeleri beslemek adına projeler üreteceğiz. Uluslararası fonlar bizim için çok kıymetli. Bu fonlardan faydalanacağız. Akılcı projelerle uluslararası fonlara başvuruyoruz. İkisini kazandık. 1 Ocak’ta yeşil dönüşüm ve yeşil girişimcilik adı altında projelerimizde fon kazandık. Kendi ürettiğimiz ürünlerimizi piyasaya çıkaracağız. Atık yönetimi, bizim özellikle dikkat çekmek istediğimiz konuların başında geliyor. Geri dönüşüm, ileri dönüşüm anlamında ürünler üreteceğiz. Çok kıymetli çantalar ortaya çıkacak. Kamyon ve TIR brandalarından, deriden dönüştürülmüştür eşyalar yapacağız. Bunları, dünya markalarını yapan yerlerde yaptıracağız. Teknolojik bal üreteceğiz. Hiç katkısız, çok kıymetli bir bal olacak.”

YÖNETİMDE VE DANIŞMA KURULU’NDA KİMLER VAR?
Başkanlığını Işıl Nişli’nin yaptığı yönetim kurulunda başkan yardımcılıkları görevlerini Işınsu Kestelli ve Zeliha Jale toprak yürütecek. Yönetim Kurulu’nda ayrıca Celal Özlü, Ezgi Ulusoy Yılmaz, Bilge Güre Turut, Barış kaşka, Talat Papatya, Sırma Güven, Mahru Gürel, Erçin Güdücü ve Mustafa Nafiz Delen yer alıyor. Danışma Kurulu ise Bülent Özcan, Prof. Dr. İsmail Ertürk, Dr. Vildan Gündoğdu, Doç. Dr. Itır Erhart, Fadıl Sevri, Deniz Sipahi, Muhterem ilgüner, Mehmet Kuzu, Fahri Özdemir, Gözde Çevirek ve Murat Balcı’dan oluşturuldu.