GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Temmuz 2023 Pazar 08:53

İzmir'in suyuyla ilgili sevindiren karar... JES şirketine ikinci ret!

İzmir’in içme suyu kaynakları arasında üzerine kurulması planlanan jeotermal enerji santrali ile ilgili yerel mahkemenin ardından istinaftan da sevindiren karar geldi. KİPAŞ Holding’in Seferihisar’da açmak istediği jeotermal sahasının ruhsatı bölge idare mahkemesi tarafından hukuka aykırı bulundu. Şirketin bölge idare mahkemesine yaptığı itiraz reddedildi. Son kararı Danıştay verecek.

Metehan UD/ EGEDESONSÖZ -  KİPAŞ Holding bünyesinde yer alan Karen Elektrik Üretim Şirketi tarafından İzmir’in Seferihisar ve Menderes sınırları içerisinde yapılmak istenen jeotermal enerji santrali sahasının ruhsatı İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından yargıya taşınmış, Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Sınırlı Sorumlu Seferihisar Kavakdere Köyü Sulama Kooperastifi, Doğa Derneği ve Orhanlı köylüleri davaya müdahil olmuştu.

Açılan davada ilk olarak İzmir 1. İdare Mahkemesi ruhsatı hukuka aykırı bularak iptal etmişti. Bilirkişi raporu doğrultusunda karar veren mahkeme söz konusu projenin İzmir'in içme suyu barajlarından Ürkmez ve Tahtalı Barajları su toplama alanlarını kirletme potansiyeli içerdiği, dava konusu etkinlikle üretilecek jeotermal akışkanların (su ve buhar olarak) havayı, yüzey suyunu, yeraltı suyunu, toprağı ve dolayısıyla su havzalarını kirletme potansiyeli içermesi nedeniyle kamu yararına aykırı bulmuştu.

Karar Karen Enerji tarafından istinafa taşınarak yerel mahkemenin kararının bozulmasını talep etti. Ancak dosyayı inceleyen İzmir Bölge İdare Mahkemesi Yedinci İdare Dava Dairesi yerel mahkemenin kararını haklı bularak itirazı reddetti. Karara karşı şirket Danıştay’a başvurabilecek. Danıştay’ın vereceği karar İzmir’in içme suyunun geleceği noktasında hayati bir öneme sahip.

‘UMUT OLDU’
Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği tarafından yapılan açıklamada “İzmir Bölge İdare Mahkemesi Yedinci İdari Dava Dairesi'nin verdiği RED kararı yaşam için umut oldu. Bu kararın Anadolu’nun farklı yerlerinde devam eden hak mücadelelerine emsal olmasını istiyoruz.  JES projelerinin İzmir’in havasını, suyunu, toprağını zehirlemesine izin vermeyeceğiz.” denildi.

ÇED BAKANLIK MASASINDA
Öte yandan şirketin proje alanı ile ilgili yaptığı ilk başvuru üzerine aldığı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı mahkeme tarafından iptal edilmiş, şirket koordinatları değiştirerek yeniden başvurmuştu. İkinci başvuru Bakanlık İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nda bekliyordu. Ruhsatın iptalin kesinleşmesi ile birlikte ÇED sürecinin de iptali bekleniyor.

Şirket proje dosyasında proje yeri belirlenirken zeytinliklerden uzak durduğunu ileri sürse de santrallerin kurulacağı alanların hepsi parsel sorgulamada zeytinlik alanı olarak kayıtlı. Yüzbin ölçekli çevre düzeni planında ise bu alanlar orman ve tarım alanı olarak geçiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin görüş yazısında proje alanının Ürkmez Baraj Havzası ile Tahtalı Baraj Havzası ‘‘İçme ve Kullanma Suyu Kısa, Orta ve Uzun Mesafeli Koruma Alanı sınırında ve kısmen ‘1. Derece Arkeolojik Sit Alanında kaldığı bilgisi verildi.

ÇED TOPLANTISI YAPTIRILMADI
Geçimlerini zeytincilikle sağlayan bölge halkı doğanın zarar göreceğini belirterek projenin 27 Temmuz 2021 yapılmak istenen ÇED toplantısına izin vermemiş ve projeye tepkilerini dile getirmişti. Köylülerin eylemine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarını temsilcileri de katılmıştı.


KİPAŞ HOLDİNG HAKKINDA
Karen Elektrik’in bağlı bulunduğu KİPAŞ Holding’in yönetim kurulu başkanlığını Mehmet Hanefi Öksüz yapıyor. Seferihisar Orhanlı'da projeyi hayata geçirmeyi planlayan  ve Aydın - İzmir bölgelerinde faaliyet gösteren, Kipaş Holding Enerji Grubu şirketlerinden, Maren Maraş Elektrik Üretim Sanayi ve Tic. A.Ş’ye ait 7, KÇS Kahramanmaraş Çimento Beton Sanayi ve Madencilik İşletmeleri A.Ş’ye ait 2 ve Kiper Elektrik Üretim A.Ş’ye ait 1 adet olmak üzere toplamda 10 adet Jeotermal Elektrik Üretim Tesisi bulunmakta. Ayrıca Karen Kahramanmaraş Elektrik Üretim A.Ş’ye ait Karaman-Ermenek’te ise 1 adet Hidroelektrik Üretim tesisi yer alıyor. Kipaş Holding’in Aydın’ın Söke İlçesinde kurduğu Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük kâğıt fabrikası'nın açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirmişti.