GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Temmuz 2022 Salı 10:14

İzmir'in suyunu kurtaracak haber... Zorlu'nun tesisine yargı freni!

Yerel mahkeme, İzmir’e içme suyu sağlayan Gördes Barajı havzası sınırları içerisinde kalan Zorlu Holding’e ait nikel madeni için sülfürik asit üretecek tesisin ÇED kararını iptal etti.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Zorlu Grubu’na ait Meta Nikel Kobalt Madencilik Şirketi’nin Manisa'nın Akhisar ilçesinde Dağdere ve Yeğenoba Mahalleleri’nde hayata geçirmeyi planladığı sülfürik asit üretim tesisi projesi İle ilgili mahkemeden sevindiren karar çıktı.

Bakanlığın geçtiğimiz aylarda ‘ÇED olumlu’ kararı verdiği proje ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU, çevre örgütleri ve bölge halkı tarafından açılan davada mahkeme ÇED iptal kararı verdi. Mahkeme, tesisin çevreye vereceği ve su kaynaklarına vereceği zararı gerekçe göstererek Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın kararını iptal etti.

Proje dosyasına göre tesiste yılda 1 milyon ton sülfürik asit üretilecek ve burada üretilecek sülfürik asit iki buçuk kilometre ötedeki Gördes Nikel Kobalt Maden Ocağı’nda kullanılacaktı. Proje alanı, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Çayır-Mera” olarak belirlenmiş alanda bulunuyordu. Kurulması planlanan tesisin etrafı tarlalarla çevrili ve ayrıca proje alanında endemik bitki türleri de yer alıyor.

SUSURLUK HAVZASININ İÇİNDE
Dosyanın en dikkat çeken noktası ise kurulacak tesisin İzmir kentine içme ve kullanma suyu temin edilmesi planlanan Başlamış Barajı-Sinandede Regülatörü uzun mesafeli koruma alanı içerisinde yer alıyor olmasıydı. Susurluk Havzası içerisindeki proje alanı Gediz Havzası’nın sınırlarına oldukça yakın durumda.

OCAK BARAJ ALANINDA
2013 yılında üretime başlayan nikel maden ocağı işletmesine bölge halkı yaptığı pek çok eylemle karşı çıkmıştı. İtirazlara rağmen tesise, 2018 yılında da kapasite artış izni verilmişti. Nikel madeni ise İzmir kentine içme ve kullanma suyu sağlaması amacıyla kullanılan Gördes Barajının uzun mesafeli koruma alanında yer alıyor. Hem maden ocağının hem de sülfürik üretim tesisinin halkın katılım toplantısı bölge halkının tepkilerinden dolayı gerçekleşememişti.